27.03.2009

PEMBE-KAHVE NİŞAN PASTASI

nişan 054

Benden 40 kişilik bir nişan pastası istenince hele bir de siparişi veren annem olunca ve hiç istemediğim halde sipariş son 2 güne kalınca birden paniklemedim desem yalan olur.Bugüne kadar 100 den fazla tasarım pasta yapsamda nafile,elimde değil bir an neyi nasıl yapacağınızı hiç kararlaştıramayacakmışsınız gibi geliyor.Aklınızda dağınık bir sürü fikir,öne geçmek için birbiriyle yarışıyor vs.vs....

Bu pastayı, dün akşam nişanlanan kardeşim Levent ve nişanlısı Yasemin için hazırladık.Hazırladık diyorum biz iki kardeş olarak(Figen'le )üzerimize düşeni yaptık diye gönül rahatlığı bir o kadar tatlı yorgunluk ile ancak son bir saat de kendimize vakit ayırabildik.Sitem etmiyorum.Pastayı yaptığınız kişi 1.dereceden yakınınız olunca durum bundan ibarettire bir parantez açmak istiyorum.Hatta o denli koordineli çalıştık ki kahverengi şeker hamurunu annem hazırladı diye gururla da not düşebilirim..Hummalı çalışmamız arasında bir ara Figen,düğün pastalarını da sen yaparsın artık deyince "Yok!" diyebildim "O kadar kahramanlık yapamayacağım:)" Düğüne süslenmeden gitmeyi kim ister:)

nişan 036

Figen,kurabiye süsleme de olduğu kadar paketleme işleminde de aldı başını gidiyor.Yardımcılarım olmasından çok memnunum.Yoksa tek başıma işleri kotaramazdım.

Yeni tanıştığımız ve bundan sonra kocaman bir aile olarak devam edeceğimiz yolculuk da herkese huzur,mutluluk ve sağlık dilemekden başka birşey aklıma gelmiyor.Şimdi biz artık annemin 3 kızıyız.

20.03.2009

JUNGLE ve ÇİFTLİK TEMALI KURABİYELER

mcqueen 002

Kurabiyelerin sadece bir bölümü.Aslında daha araba,trafik levhası,otobüs şeklinde olanları vardı ama ne hikmetse onları çekmemişim.Fikir olması açısından elimdekileri paylaşmak istedim.Her bir kurabiye konsepte uygun olarak yeşil ve kırmızı organze kurdelayla bağlandı ve etiketlendi.Doğumgünü bitiminde de misafirleri uğurlarken hediye edildi.

16.03.2009

RADIATOR SPRINGS KASABASI

mcqueen 004

Günlerce üzerinde düşündüm.Uyumadan önce defalarca 3 katı üst üste koydum.Yok olmadı eksikli kaldı.Sıkıntıya düştüm,içim rahat etmedi vs.Renk konusunda tereddütüm vardı açıkcası.Bir yanım kahve tonlarının karıştırıldığı bir hamuru zemin çalışsam diye geçirirken öbür yanım onu vazgeçirdi.Beyaz zemine ama kompozisyona sadık detaylar çalışarak 1.katı Radıator Springs Kasabasına giriş gibi düşündüm.Çepeçevre cafe girişi,Tow Mater lastik tamiri,Mcqueen'in evi,arkadaşları -ki 6 adet araba modellemiştim- ,işaretler,kasabaya hoşgeldiniz yazısı ,araba plakaları vs.

mcqueen 006

2.katı kasabanın ardındaki dağlar olarak düşündüm.3.katı ise yarış güzergahında kaktüsler ve ihtiyaç halinde hazır bekleyen yedek lastiklerle süsledim.En üstte 2 adet de finish bayrağı var.Yarış tamamlanmışdır nihayet.

mcqueen 008

Hummalı bir çalışmaydı benim için.Özellikle Mater de zorlandığımı itiraf etmeliyim.Dişlek arabamızın dişini bir milim oynatsanız ifadesi canavarlaşıyordu.O milim öyle önemli ki sevimli ifadesini tutturabilmek için.Sanırım en sonunda oldu.

Konsept kurabiyeler de yaptık Dilek ve Figen'le ama hep telaşla poşetlenince sonrasında fotoğraflarız dedik ama o da olmadı.İstanbul da ayrı bir koşuşturmaydı bizim için.

Dilek ve Zerrin'le iki arada bir derede çekilen fotoğrafımız köşkün müştemilat mutfağında:)Orası epey soğuktu ve pastayı muhafaza için çok müsaitti.Aslında fotoğrafı çeken Mukadder'imiz ve ortalarda dolanan Kuday da orada ama karede yoklar maalesef.

Kutlama İbrahim'in spor için gittiği oyun evinde oldu ve arkadaşlarıyla gönüllerince oynadılar.Onları mutlu edebilecek her detay düşünülmüşdü zaten.

12.03.2009

İBRAHİM 2 YAŞINDA

İbrahim 2.yaş 015

Asla tek başıma değilim.Sadece ortada salınan benim.

İbrahim 2.yaş 022

Ta en baştan siparişlerimi titizlikle ve samimiyetle not eden Yüksel Ticaretten Yüksel Cebeci'ye,siparişlerimi her seferinde teslim alan şirket satınalma ekibimize ve Cahit Bey'e,şirket kuryemize,siparişlerimi tekrar teslim alan şirketimizin güvenliğine,evime getiren bir diğer kuryem kardeşim Levent'e,destek telefonları ve akıl hocalıklarını hep dikkate aldığım Zerrin'e,Dilek'e;ekipman,malzeme ve emek destek anneme,babama ve yine uslu duran çocuklarıma,kurabiye paketlemedeki emeği için kızkardeşim Figen'e ,pastaları İstanbul'a sağ salim götüren şirketimizin garaj gersoneline,bana destek olan ve 2 yıldır el veren şirket sahiplerime,ve eşime. Hakkınızı nasıl öderim?

İbrahim 2.yaş 020

Dedim ya ben asla tek değilim.Farkında olmadan kocaman bir aile olmuşum sağımla,solumla....

İbrahim 2.yaş 021

Bu 2 pasta bugün İstanbul'a vardı.Yanında kurabiyeleriyle.Aksilik olmazsa pazara başka bir konseptle biz de İstanbul'dayız.

7.03.2009

PANCAR TURŞUSU

pancar turşusu 006

Ne vakit zeytinyağında kavrulmuş soğan kokusu duysam aklıma Ayvalık gelir.Ne vakit haşlanmış pancar kokusunu içime çeksem sanki içime Ayvalık çekerim.Bu kadar net kokularım vardır benim.Altında anılar saklı.Güzel,dostane,sohbet,komşuluk,deniz,tost,Cunda kokan anılar.Sakızlı dondurma,sakızlı lokma,bol yeşillik.

pancar turşusu 008

Emine Teyze'm vardır oralarda.Hiç kan bağım olmayan ama onları arayıp sorma sorumluluğunu yıllardır üzerimde taşıdığım Ayvalık hanımı komşum.80 yaşına merdiven dayamış bu kadında hanımlık,beceriklilik,enginar,pancar,zeytinyağı,ahşap evlerin hikâyeleri dinlerdim ben.Yeşillik tarifleri alırdım.Oralarda kimsemiz yokken Ahmet'in o özel gününde yanında olabilmek için yeni doğmuş bebeğimi ve 2 yaşındaki oğlumu tek ona emanet etmişimdir.Velhasılı yeri ben de ayrıdır.

pancar turşusu 013

"Pancar turşusunu nasıl yapıyordun?"dediğimde hatırlatıverdi yine.

pancar turşusu 038

Ben, o anlattıkca Ayvalık daki evimin balkonuna çıktım adeta.O karşı balkondan anlattı durdu sanki "Şimdi pancarları iyice yıkıyoruz"dedikce nasıl mutlu oldum bir bilseniz "ama ağaçlar önümüzü kesiyor yine "dedi "bahar ya ondandır "dedim ben.Ziyanı yok,biz o ağaçların ardından konuşmayı da çok severdik.

pancar turşusu 020

Zor birşey değilbu turşu.Herşey göz kararı gibi.5 tane irili ufaklı pancardan 1 kavanoz turşum oldu.Sizde öyle 1 kg.falan tamamlamaya çalışmayın.Elde ne kadar pancarınız varsa artık.

pancar turşusu 042

1-Pancarları fırçalayarak yıkıyoruz.Daha sonra bu suyu kullanacağımız için bu aşama çok önemli.
2-İyice temizlenen pancarların saplarını kesiyoruz.Yapraklı kısımları ayırıp saplarıyla birlikte en az 2 su bardağı kadar soğuk suyla patates haşlar gibi haşlıyoruz.
3-Pancarları delikli kaşık yardımıyla ayrı bir kaba alıp soğutuyoruz.
4-Ayrı bir kapda 1 su bardağı sirke,1 su bardağı süzülmüş pancar suyu ve tuzu(damak tadınıza göre ama biraz keskin olarak ayarlamalısınız),doğranmış 1 diş sarmısağı karıştırıyoruz.
5-Pancarların kabuğunu soyup dilimliyoruz.Kavanoza önce dilimlenmiş kavanozları alıp üzerine sirkeli pancar suyumuzu ilave ediyoruz.Benim 1 e 1 ölçüm kavanoza tam geldi.
Tencerede pancar suyunuz kaldıysa benim gibi atmaya kıyamayacaksınıztır eminim.Süzüp bir kavanoza kaldırın ve salatalarınıza,sirkeli/limonlu sos yapmakta kullanın derim.

pancar turşusu 053

Bu turşu 2-3 gün sonra kıvam alıyor.Pancarlara suyu nüfuz ediyor.Biz sabredemedik hemen yedik.Yine de enfesdi.İnanılmaz iştah açıcı.

5.03.2009

MİKRO KEK

mikro kek 119

Az zamanda az ama güzel bir kekim olsun isterseniz hiç durmayın derim.Bizim mikro kekimiz ben yemeği hazırlarken çarçapuk mikrodalgada yerini alıverdi.6 dakikada da pişiverdi.Tam bu vakitlere uygun aslında.Zamandan tasarruf,enerjiden tasarruf haliyle bu keke bence diğer makro kek tariflerinizin yanında bir yer açmalısınız.

Tarif için Mine'ye çok teşekkürler.Şimdi sırada Figen'in mikrodalga kek tarifi var.İlk fırsatta o da denenecekler arasında.

Malzemeler:

*2 yumurta
*1/2 pk.vanilya
*1 su bardağı un
*1/2 pk.kabartma tozu
*Bir tutam tuz
*3/4 su bardağı şeker
*1/2 su bardağı sıvıyağ
*1/2 su bardağı süt
*1,5 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:
-Bir bardak un,kabartma tozu ve tuzu karıştırın.
-Ayrı bir kapta şeker,sıvıyağ,süt ve kakaoyu karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin.Bu karışımdan 1/2 su bardağı ayırın.
-Kalan karışıma 2 yumurtayı ve vanilyayı ekleyin ve bir el çırpıcısıyla karıştırın.Unlu karışımı üzerine eleyin.
-Mikrodalgaya uygun bir kalıbı hafifçe yağlayın ve unlayın.Unların fazlasını silkeleyip hamuru kalıba dökün.Fırının en yüksek derecesinde 6 dk.pişirin.1/2 bardak sosu sıcak kekin üzerine dökün.30 sn.kadar tekrar fırına verin.

***Fırınım Kenwood.Üzerinde dereceler değil pasta,vegetable,patato,fish,meat vs. tuşlar var.Pasta tuşuna 2 kere basarak 16 dk.dan geriye 6 dk.pişirdim. Tam olarak pişmişdi.İçi daha ıslak olsun isterseniz fırında daha kısa tutabilirsiniz.
-

2.03.2009

PUDİNG...PUDİNG...PUDİNG...

vanilyalı puding

Dün geceden beri yazıp yazıp siliyorum sürekli.İki çift kelimeyi bir araya getirip de mânâlı bir cümle kuramadım nedense.

Şimdi,geç kalırsam tarifini unutabileceğim karalama kağıdı önümdeyken, kelimeler de henüz aklımdan uçup gitmeden yazmak istedim.Tarif Martha dan yine.Pudingi hazırlarken süt ölçüsünü 2 katına çıkardım.Böylece 6 kişilik tatlı elde etmiş oldum.Yumurta sayısını yarım ölçüde ki gibi bıraktım.Kıvamı biraz koyu geldi bana ama yine de sevdik.Nişastanın, çay kaşığı ölçüsünü eklememek gerekirmiş.

Tarifi orjinalindeki gibi veriyorum.

VANİLYALI PUDİNG

Malzemeleri:
*2 yemek kaşığı+2 çay kaşığı mısır nişastası (Tepeleme değil)
*1/2 bardak toz şeker
*1 çimdik tuz
*2 büyük yumurta
*2 su bardağı tam yağlı süt
*1 çorba kaşığı tereyağ
*1 çay kaşığı saf vanilya(1 pk.şekerli vanilin)

Yapılışı:
-Nişasta,şeker,tuz bir kaseye alınır.Karıştırılır.İçine yumurtalar kırılır ve pürüzsüz bir kıvam alana dek el çırpıcısıyla çırpılır.
-Süt uygun bir tencerede ısıtılır.Bir kepçe sıcak sütten alınıp nişastalı,yumurtalı karışıma yavaş yavaş eklenerek inceltilir.Bu karışım tencereye yavaş yavaş eklenirken karıştırmaya devam edilir ki yumurta kesilmesin.
-Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır.Vanilya ve tereyağ eklenir.Puding tenceresi içi soğuk su dolu bir başka kabın içine alınır ve karışım çırparak soğutulur.
-Kaselere paylaştırılarak servis edilir.