26.06.2009

PATATES

kumpir

Kocaman patateslerin içine boca edilmiş onca malzemeli lezzet bombasını ilk yediğimde
-ki 15 yıl olmuş :) - bitirememiştim.Düşünün ne büyük patatesmiş o.Tadını hiç unutmadım.Ama şu var.Yıllar önce vitrinde görülüp çoook beğenilmiş ve ne hikmetse alınmamış -ki ben bunu basiretin bağlanması şeklinde açıklamaz mıyım kendime üstelik hâlâ sinir olarakdan- İpekyol gece çantası gibi o koca patatesin yarım hali de hâlâ aklımda.Sanki o çanta Bursa 'da ki mağaza vitrininde benim onu almamı inatla bekliyor.İzmir'deki yarım kumpir de yememi:)

Kahvaltıya konuk ettiğim arkadaşlarıma hazırladım kumpiri.Üzerindeki mayoneze bakıp sabah sabah onu mu yediniz demeyin n'olur.Bizim kahvaltımız o gün saat farkıyla bruncha dönüşmüşdü.Masamı çekmeyi akıl edemediğim gibi,kumpirin de ancak kalanını fotoğraflayabildim.

Elif,Figen ve Nilüfer'le nasıl kaynattık nasıl anlattık.Figen liseden arkadaşım.Üstelik eşi sınıf arkadaşım.Nilüfer liseden alt sınıfdan yine; eşi de öyle.Elif ailemizin diş doktoru.Kuday anasıfınına giderken ona gitmeye başladık.Üstelik eşiyle aynı şirketteyiz.Velhasılı küçük yerlerde elinizi kolunuzu ne yöne atsanız tek taraflı değil çok taraflı tanışmalar, bağlantılar oluyor. Üstelik akraba çıkma şansınız da çok yüksek...

KUMPİR

Malzemeler:
*10 patates
*5 adet kornişon turşu
*1 kase haşlanmış mısır
*1/2 kase bezelye,havuç garnitür
*1 paket krem peynir
*2 yemek kaşığı sıvıyağ (tereyağ kullanabilirsiniz)
*Tuz ,karabiber
----------------------------
-Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur patates ezeceği ile ezilir.Sıcakken içine sıvıyağ,krem peynir,tuz,karabiber eklenir.Karıştırılır.
-Küçük doğranmış kornişon,havuç ;bezelye ve mısır eklenir.Servis tabağına alıp üzeri mayonezle süslenir.

*Krem peynir tuzlu olduğu için tuz ilavesi kontrol edilerek yapılmalı.
**Mayonez ve ketçap kullanmak isteğe bağlı.Ben ketçap kullanmadım.
***Sosis de kullanabilirsiniz. Çok yakışır.
****İzmir'deki patatesden Bursa'daki İpekyol'a uzanma öyküsü küçük bir iç geçirmedir.Planlanmamıştır:)

20.06.2009

MMMMMM.... ÇİKOLATA ISIRIĞI

Çikolata

Çikolataya bayılan bir çocuktum hep.Koca kadın oldum değişen birşey yok.Eklenense oooo çok.Sağ ve sol loblarıma her bir çikolata ısırığıyla yerleşen gramajları bu eklemelere dahil etmekde sakınca ve utanç görmüyorum nedense.
İş de tam bu esna da bu tarif Burçin'de görüldü.Ölündü bayılındı:)İflah olunmadı ve olmuşken atın ölümü arpadan olsun bari denildi...

Çikolata
ÇİKOLATA SALAMI
Malzemeler
  • 200 ml.süt kreması
  • 400 gr.bitter çikolata
  • 200 gr.kakaolu kek
  • 100 gr.ceviz içi
  • Tuz
  • Zencefil

    --------------------------
    - Çikolataları kıydım.
    -Tencereye kremayı aldım ve kaynatmadan ısıttım.Ocağı kapatıp çikolataları,bir tutam tuz,zencefil ekledim.Çikolataların erimesini sağladım.Mikserle 2 dk kadar çırptım.
    -Kakaolu keki parçalayarak çikolatalı karışıma ekledim.
    -Buzdolabında 1 saat donmasını bekledim .Strech folyo üzerine çikolatayı alıp rulo yaptım.
    -Servis etmeden önce 5 bisküviyi un haline getirip rulonun dışını kapladım.Dilimleyerek servis ettim.



*Kek oranını az kullandığım için dolapda donmasını bekledikden sonra rulo yapabildim.
**Cevizler ,çikolata rulosu dilimlenirken sizi üzmüyor.Gayet düzgün kesiliyor.
***Şimdi düşünüyorum da bu dilimleri lokmalık kareler halinde kesip ortalarına kürdan saplayıp ikramlık yapabilirim.Ya da minik kopatlarla kesilebilir.Alternatifler hayalgücümle sınırlı...

17.06.2009

GEVREK TATLI KURABİYELER

Kuday 11 yaş 066

Figen, Kuday'ın doğum gününe elinde bu tabakla gelince pek bir sevindim.(Yaşlanıyorum biliyorum )Kurabiyeler her ne kadar tuzlu gibi görünse de yanıltmasın efendim , tatlıdır kendileri.Sene sonu pikniğinde annelerden biri yapıp getirince herkes bayılmış.Aynen biz de öyle.Siz dilerseniz daha az tutabilirsiniz fırında diyor Figen.Un kurabiyesi kadar da beyaz olmayacakmış ,benden söylemesi.

Bu ölçülerle 2 tepsi kurabiyeniz oluyor.


GEVREK TATLI KURABİYELER

1 pk.oda ısısında margarin
8 yemek kaşığı pudra şekeri
14 yemek kaşığı çiçek yağ
2 yumurtanın sarısı
2 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı ucu karbonat
Aldığı kadar un

Üzeri için:2 yumurta akı
Susam (toz şeker,hindistan cevizi,toz ceviz vs.)

----------------------------------
-Margarin,pudra şekeri,yumurta sarısı elle yoğrulur.Çiçek yağ eklenir.Yoğurmaya devam edilir.
-2 su bardağı kadar una karbonat ve kabartma tozu eklenir.Elenerek yumurtalı karışımla yoğrulur.Karışım elinizden kopacak kıvama gelene kadar un ilave edilir.
-Hamur kalıpla kesilebilecek gibi açılır ya da ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlanarak şekil verilir.
-Kurabiyelerin üzerine yumurta akı sürülür,susam serpilir.
-175 derecede önceden ısıtılmış fırında kurabiyeler 15-20 dk. pişirilir.

****Fotoğrafdan göz kırpan ev yapımı naneli limonata için buraya bakabilirsiniz.

12.06.2009

KİRAZ DOLGU

Kiraz dolgu

Kiraz dolgunun orjinali erikle yapılanıydı ama evdeki kirazlara gözüm takılınca ortaya bu dolgu çıktı.Rengini çok beğendim.Sanki mürdüm eriği ana malzeme gibi.Herşey çok basit aslında.Kıvamı bildiğimiz pelte.Cupcake içinde hafif mayhoş tadıyla sevdik.Tavsiye ederim.

cupcake

KİRAZ DOLGU
  • 16 kiraz
  • 1 cup su ( 1 su bardağı)
  • 2 tablespoon toz şeker ( 2 yemek kaşığı)
  • 2 tablespoon mısır nişastası ( 2 yemek kaşığı)

- Çekirdekleri çıkarılmış kirazlar doğranır.Su,şeker,nişasta eklenir orta ısıda muhallebi gibi pişirilir.Karışım ılınınca blendarla püre kıvamına getirilir.

-Cupcakelerin üst kısmından bıçak yardımıyla bir havuz açılır.Dolgudan 1 çay kaşığı kadar cupcake havuzuna konur.Kesilen kapak kısmının alt tarafı biraz kesilir.Cupcake kapağı dolgunun üzerine kapatılır.

***Bu ölçüler 20 cupcake için fazla geldi.Yarım ölçü yeterli gelecekmiş.

******Teşekkürler İŞ BANKASI....1 milyon karneye 1 milyon kitap dediğin için.Onlar yeter ki okusun biz çıt çıkarmayız dediğin için.

11.06.2009

SARI DOĞUMGÜNÜ

Tekvando

Sarı kuşağa geçmiş ,sarı saçlı yakışıklımın 11 yaşına bastığının resmidir.

Kuzum üstteki hareketi muhtemelen yapamıyor.Ama bu pozun yere yatayını yapabiliyor:) Bacakları çok acısa da gıkı çıkmıyormuş.Akşam kurs dönüşü öyle dedi birkaç kez.Yani anlayacağınız bir tekvando rüzgarıdır esiyor ne vakittir evimizde.Hiç aklında yokken kuzeni gidiyor diye heves etti Kuday.Nedense ben bu sporu sevmiyorum.Babamızın ( Judoda Türkiye derecesi olduğu için midir nedir ) ilgisi fazla.Bana kalsa mesela keman çalsın ya da kitap okumayı çok sevsin. Ne bileyim resim çizsin,şiir yazsın isterim ama maalesef dememle olmuyor.Güzel oğlumun , güzel sanatlara hiç ilgisi yok.Varsa yoksa futbol.Bize düşen gönüllü olmasak da destek olmak elbette.Yetebildiğimiz kadar.Çok istedim de siz izin vermediniz demesin yıllar sonra.

Beyazla başlanan seride tek kuşak sınavına denk geldi ve sarı kuşağa geçti Kuday.Gerisi gelir mi bilemem ama dönem pastamız böyleydi bizim.10 yaşını bitirdik 11 e girdiğimiz için pek mutluyduk.Geçen yıl bugün onların sünnet telaşındaydık.Yayımlamasam da 10 yaşını bembeyaz takım elbiselerinin içinde kutlamıştık.

sarı şeyler

Sonra bu canım sarı şeyler Kuday limonataya bayıldığı için şekil değiştirdiler.

Kurabiyeler

Kurabiyeler teyzeden...

anneanne poğaçası

Poğaçalar anneanneden...

patates havuçlar

Patates havuçlar anneden...

8.06.2009

ÇİLEKLİ PARFE

çilekli parfe

İnternette şu sıralar en sıklıkla aradığım kelime.No Bake.Yani fırınlanmayan.

Özellikle No bake cheesecake arşivim epey kalabalık.Gördüğümü not ediyorum,etmesine de bir ara yapar yayımlarım inşallah diye temennilerim yok değil kendim için.Yani tembellik o kadar had safhada anlayacağınız.Malum yaz geldi.Bloglara yaz rehaveti çöktü çökecek.Tatillere gidilecek.Gidilmese bile fırında birşeyler pişirmek işkence haline gelecek vs.vs....

No bake tarifler heleki şu ara sıcakların bastırmasıyla pek gözde olacak diye düşünüyorum.Evinde misafir ağırlayanı fırın azabından kurtaracak bu tarz tarifler misafir içinde şöyle serin serin,püfür püfür iç açıp,kurtarıcı olacaktır.

çilek

Elimde onca tarife rağmen yine de tariflerinin tutarlılığına pek bir itibar ettiğim Zerrin'de aldım soluğu.Yoruma da ekledim yaparım diye.Cumartesi gelen konuklarıma Zerrin usulü çilekli parfeyi yaptım.Oğlanlar üçer,beşer dilim yiyip - dondurma niyetine elbette - misafir kızımızda annesine "Lütfen sen de bundan yaaaap"deyince tamamdır dedim:)

ÇİLEKLİ PARFE

Malzemeler:

*2 paket süt kreması (400 ml.)
*8 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
*1 paket yulaflı bisküvi (Çikolatalı pandispanya kullandım)
*10-15 adet doğranmış çilek
*4-5 yemek kaşığı damla çikolata

Ayrıca:15-16 adet ortadan 2 ye kesilmiş çilek

Hazırlanışı:
-Soğuk süt kreması tercihen cam bir kasede pudra şekeri ile 3-4 dk .çırpılır.Şanti kıvamına getirilir.
-Doğranmış çilek,damla çikolata,iri kıyılmış bisküvi( parçalanmış çikolatalı pandispanya)karıştırılır.
-20 cmlik kelepçeli kalıbın içine strech film serilir.Karşımın yarısı kalıba dökülür.Kenarlarına 2'ye kesilmiş çilekler dizilir.Üzerine kalan karışım dökülür.
Üzeri strechlenip kapatılan parfe deep freeze kaldırılır.
-Servis için ters çevrilerek kalıpdan çıkarılır.Üzeri kıyılmış çikolata ve çilekle süslenir.