6.01.2008

ÇİĞ BÖREK-SULTAN SARMASI

Cumartesi izin günümdü.Bu börekler de dünden...Biz çok sevdik ama çocukların da bayıla bayıla yemesi çok hoşumuza gitti.Gerçekten çocukların yediği anne-babaların da oluveriyor.Şimdi babamın sofraya her oturuşumuzda bizi bezdiren"Yesenize!Neden yemiyorsunuz?"laflarına sonuna kadar hakveriyorum.Gerçi ben babam bizi bu konuda çok tenkit ettiğinden midir nedir asla çocuklarımı zorlamam.Yemiyorlar mı?Kendileri bilirler.Nasıl olsa acıkıp mutfağa üşüşecekler ve burun kıvırdıklarını yiyecekler.Bu konuda epey rahat bir anneyim.

Çocukların yemek saatlerinin oyun saati haline getirilmesini sevmiyorum. Dolayısıyla"Bak bak araba geçiyor,kuş uçuyor"diye şaşırtılmış bir çocuğun;o şaşkınlıkla açık kalmış ağzına kaşığı tepen annelere de akıl sır erdiremiyorum.Sanırım böyle yedirdiklerinde vicdanen rahat oluyorlar.Çocuk yemek yediğini anlamıyor ki o zaman.Siz o büyüse de onun adına her zaman kaşığı ağzına tutuyorsunuz zaten.Yani her daim onun aç olup olmadığına karar veren bir annesi var oluyor böylece.

Çocuğun,yaşaması için zorunlu olan yemek yeme ihtiyacını farkında olmadan bir oyuna çevirmeyelim.Cidden yemeyen ve bir sağlık problemi olan bir çocuğunuz varsa zaten doktoru gerekeni söyleyecektir.Benim anlatmaya çalıştığım minicik midesine,büyüklerin mideleri kadar yemek doldurmaya çalışanlar...Siz ona yemek yedirmeye çalışırken başını sürekli çeviriyorsa,kusuyorsa,yemeğini yutarken zorlanıyorsa,ağlıyorsa bilin ki yemek yemek istemiyordur.Doymuştur.Çıkardığı fazla yediğidir.Zorlamayın...

Gelelim tarife:
ÇİĞ BÖREK
Hamuru için:*1 yumurta
*3 yemek kaşığı yoğurt
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*Yarım su bardağı ılık su
*3 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı tuz
İÇ MALZEMESİ:
*1 orta boy soğan
*250 gr.kıyma
*1 yemek kaşığı sıvıyağ
*Tuz,karabiber
------------------------------------------
-Hamur için tüm malzeme karıştırılıp,yoğrulur.Bu arada un miktarı arttırılabilir.(4 su bardağı kullandım)
-Hamur yarım saat kadar dinlendirilir.
-İç malzeme için;soğan ve kıyma sıvıyağda ve kavrulur.Tuz ve karabiberle tatlandırılır.
-Hamurdan bezeler kesilir.(15 adet beze elde ettim)
-Her bir beze unlanmış zeminde tabak büyüklüğünde açılır.(Esnek bir hamur.Açarken zorlanabilirsiniz ama küçük açıldığı için çok da mühim değil)
-Açtığımız hamurların yarısına iç malzememizden yayıyoruz.Diğer yarıyı üzerine kapatıp etrafını parmağımızla bastırarak yapıştırıyoruz.
-Kızgın yağda kızartıyoruz.

Bu tatlıyı da çok severek yapıyorum.Bu kaçıncı yapışım bilemiyorum ama yazmak bugüne kısmetmiş.Hem farkettim ki artık günlük lezzetler vermiyorum hatta veremiyorum.Herkes evinde hergün şeker hamurlu pasta mı yapacak?Mümkün değil.O yüzden bu pratik tatlının hemen tarifini vereyim...Tarifi ben de Burcu'dan almıştım.Teşekkürler Burcu...

SULTAN SARMASI
*4 su bardağı süt
*1 su bardağı un
*1 su bardağı toz şeker
*1 paket kakao
*1 paket vanilya
*1 yemek kaşığı margarin
Taban malzemesi:*1 su bardağına yakın hindistancevizi
İç malzemesi: *1 pk.krem şanti
*1 su bardağı süt
---------------------------------
-Margarin hariç tüm malzeme soğukken karıştırılır,pişirilir.
-Margarin eklenip mikserle çırpılır.
-Büyük fırın tepsisine hindistan cevizi serpilip sıcak muhallebi dikkatlice dökülür.Kaşıkla düzeltmeler yapılır.Rulo olacağı için ince bir kat olması yeterli.
-Şanti ve süt çırpılır.Kakaolu muhallebinin üzerine yayılır.
-Servis etmeden önce buzdolabında en az 3-4 saat bekletilir.
-Tepside ki şantili muhallebi tam ortadan 2'ye,enlemesine de 2 parmak kalınlığında şeritler tepsi boyunca kesilir.
-2 parmak kalınlığında şeritler,alttan hindistancevizi rendesiyle birlikte rulo yapılır.
Ağzınızın tadı hiç bozulmasın dileklerimle....

18 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

Hülya çiğbörek süper sultan sarmasıda tam adına yaraşır bir tarif ellerine sağlık canım hpşçakal

Adsız dedi ki...

bu nasıl bir jest böyle:?)
bir kaç kez okudum
bu gerçekten benim için mi yazılmış diye...

benim için kalbinden dökülen her harf için içimden sevinçle kanat çırpan kuşlar uçurdum sana ...bekmlemiyordum .
sebepsiz bir anda sebep yayarattın yine bana
hayatımda olduğun için hep mutluluk duydum hulya sağol . sanal abla oldun bana , ben abartıp derman abla gibi kullandım seni çokça ama sen hiç bunalmadın
tesadüfen bir günebakan görsem o an aklımdasın benimiçin de dünyanın bütün günebakanlarının tek sahibi sensin
aynur

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Sultan sarmasını günebakantarllarında görmek ne güzel :)) Ellerinize sağlık, afiyetler olsun
Sevgiler :)))

Unknown dedi ki...

Bende seninle aynı fikirdeyim canım. Hatta 1 yaşından sonra yemeği önüne koydum yediği kadar kendisi yedi sonrasınıda ben devam ettirdim. Ama hiç zorlamadan ve peşinden koşturmadan. Yemediği zamanlarda oldu ama eninde sonunda acıktı ve zamanlada rayına oturdu.

pinar dedi ki...

sevgili hülya
öncelikle ellerinize sağlık.biz çiğböreği biraz daha farklı yaparız.iç malzemesini kıyma ve soğan rendesini yani çiğ olarak koyar kapatırız hamurun içine.bu böreğin adı da ordan gelir zaten .bir dahaki sefere hamur'a yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin hamuru epir epir ağızda dağılan bir kıvama getiriyor...
tekrar elinize sağlık
sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Off Hulya'cigim offf,

Annem nasil guzel yapar senin gibi, ama bu sene bir firsat bulupda yapamadik ya ona yanarim. Ellerine saglik arkadasim harika olmus.
Guzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Aynur dedi ki...

DAVETIYE

Merhaba arkadaslar bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar. Aynur Yaren

www.ayyachat.blogspot.com

Hatice dedi ki...

merhaba Hülya, ara ara sayfana uğruyordum ama yorum yazmak bugüne kısmetmiş:)
(artık siteni linklerime de ekledim, daha sık ziyaretine gelirim)
hatta Emel Başdoğan'ın çok beğendiğim vanilyalı kremasını senin sitenden görüp deneyip sayfama eklemiştim, paylaşımın için çok teşekkürler...
çiğ börek ve sultan sarması ikisi de nefis görünüyor, çok da severim. Ben bu sultan sarmasını sade yapıyordum, bir de böyle kakaolu deneyeyim, çok albenili görünüyor, ellerine sağlık.
sevgiler...

Unknown dedi ki...

Hülyam ellerine sağlık...ikiside süper gözüküyor gerçekten...özellikle sultan sarması çok güzel gözüküyor ama ben hindistan cevizi sevmem toz antepfıstığı ile yapsam acaba nasıl olursa diye düşündüm şimdi...denerim haberin olur mutlak :)))sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

Canımmm Hülyam,

vallahi çiğ böreği ayıla bayıla yerim. üstüne ayranı içer bir güzel uyurum.. :)))

Yahu bu sultan sarması ne güzel olmuş. Muhallebi baya sertleşiyor ozaman dağılmadığına göre..

Ellerine sağlık canım.

Sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

Adsız dedi ki...

Hülya'cığım,
Her ikiide çok nefis görünüyorlar,ellerine sağlık canım..

Benim gözüm böreklere takılı kaldı adeta..))Orada olup tadına bakmayı çok isterdim..))Harikasın canım..

Sevgiler
Gül

Saliha dedi ki...

HULYA,ELLERINE SAGLIK,SIRF PASTA USTASI DEGIL HERSEYDE USTASIN KIS SEN:)
SEVGILERIMLE..

pelince dedi ki...

Çiğ börek nefis gözüküyor,ellerine sağlık.

www.pelincelezzetler.blogspot.com

Hülya dedi ki...

MELEK'ciğim;teşekkürler canım...

AYNUR'cuğum;günebakanlara bakarken ben de kendimi anımsıyorum desem.Farkediyorum;)
Evet her kelime senin içindi.Mutlu senelere..

EVCİLİK LEZZETLER'im;canım teşekkürler.Çok hoş bir tarif.Paylaştığın için sağolasın.

SELDA'cığım;benimle aynı fikirde olanları görmek çok keyifli...Sevgiler..

PINAR'cığım;şu sıralar o kadar çok çiğ börek yaptım ki evde.Oğlanlar bayılıyor ve sirkeyi de sen dedikten sonra ekledim.Gerçekten güzel oldu.Paylaşımın için teşekkürler...

AYBİKE'ciğim;belki yaza ben sana çiğ börek yaparım.Belli mi olur?

AYNUR'cuğum;davet için teşekkürler...

HATİCE'ciğim;hoşgeldin canım.Daha sık görüşmek ümidiyle...Sevgiler..

HANDE'ciğim;neden olmasın.Olur bence.Daha lezzetli da olabilir hatta;)

ZERRİN'ciğim;evet canım.Çiğ böreği hüplet,ayranı iç ve uyu.Pek keyifli ama sağlığa zarar.Bence sen bunları ye ama uyuma;)E yakmak gerek öyle ya;)
Muhallebi konusunda evet aynen öyle...Sevgiler..

GÜL'üm;insan bu durumlarda keşke yakın olsaydık demeden duramıyor bilesin;)

DÜĞME BAY'LA BİNBİR ÇEŞNİ HAYAT;yok canım o kadar değil ama keşke öyle olsa...

PELİN'ciğim;teşekkürler canım...Sağol.

Mutfak Havlusu dedi ki...

ikiside nefisler ama çiğbörek gene eskişehiri hatırlattı bana gene neden yarım porsiyon yedim dedirtti:)
ne yapayım bana çok gelir dedim ki gerçekten 5 tane çoktu bir porsiyon için,ama şimdi olsada yesek diyorum:)
ellerine sağlık.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

selamlar. tesadüfen buldum blogunuzu. iştahım açıldı resmen.(hamileyim de :)) bu arada elinde kaşıkla koşturan anne modeli konusundaki eleştirilerinize katılıyorum ve inatla farklı bir anne modeli çizmenizi de örnek alıyorum. kolay gelsin..

Hülya dedi ki...

MUTFAK HAVLUSU;o duyguları ben de yaşıyorum.Hem de sıklıkla;)


HÜLYA'cığım;şu anneliğin bir prospektüsü olsa keşke.Ama yok.Çocuk terbiyesinde birsürü yanlışım olmasına rağmen bu konuda doğru yolda olduğumun bilincindeyim.Size de sağlık dolu bir dönem geçirmenizi diliyorum.Sevgiler...

estili dedi ki...

mrh. sultan sarmasını googleda araken sayfanıızı gördüm, bir başka sitede 1 lt süt e4 kaşık un ile tarif verilmişti yaptım kıvam tutmadı oldukça sulu muhallebi oldu dolayısıyla rulo şansım kayboldu, şimdi bu tarifle deneyecem umarım problem olmaz