25.03.2008

KARAMELLİ PASTA

Zaman mı hızlı ben mi yavaşım bilemedim.Aklımda o kadar çok şey var ama ben de ki arıza belli.Programlama hatası.Herşeyi en tez zamanda,hem de lâyıkıyla yapayım telaşı mevcutken yetiş yetişebilirsen.Aslında Karamelli pastanın resmini koyar koymaz en geç akşama tarifi de geçerim diyordum ki,kaç akşam sabaha erdi ben de tık yok...

Beklettiğim için özür diliyorum....

Bu pasta 30 kişilik kare kalıba yapılmış bir pasta.Kalıbımın ölçüleri 30x30 cm.Yalnız epey yüksek bir pasta oldu.Ben bile şaşırdım.O kadar yüksek pastadan da rahat 35-37 kişilik pasta çıkmıştır diye düşünüyorum.Pastanın pandispanyası için Foodie Emel Başdoğan'ın Pasta Yapımı kitabından bir tarif denedim.Şu sıralar içi nemli bu keki yapıyorum hep ve çok memnunum.Yiyenlerde öyle;)Kalıbım büyük olunca,kitaptaki 20 kişilik pandispanya tarifini ilk pişirdiğimde sadece 1 kata ayrılabilecek yükseklikte pandispanyam oldu.2.kez aynı tarifi yarım ölçüyle denedim bu da tek kat olacak şekilde kabardı.Dolayısıyla katlarım daha kalınca oldu.Katlar daha kalın olsa da kekin dokusu yumuşaklığını yitirmedi.Hani ölçüyü 1,5 katı arttırarak 1 ssferde pandispanyayı pişiriverseydin diyenleriniz olabilir.Bu kalıpta daha önce 1,5 ölçü denedim.Bu kez pandispanya pişmekte gecikti ve kabuk bağladı.Tecrübeyle sabit de olunca bir daha onca malzemeyi riske atmak istemedim.Tarifi size kitaptaki gibi aktarıyorum.

ÇİKOLATALI PANDİSPANYA
Malzemeleri:
*12 adet yumurta
*340 gr.toz şeker(1,5 su bardağı)
*1 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
*225 gr.un(1,5 su bardağı)
*100 gr.kakao(2/3 su bardağı)
---------------------------------------------
-Yumurta sarıları ve beyazları ayrılır.Yumurta akları epey büyükçe bir kaba alınır üzerine şekerin yarısı ilave edilir ve kar haline gelip,bıçakla kesilecek kıvamda olana kadar mikserle çırpılır.
-Şekerin diğer yarısı,yumurta sarılarına eklenir.Mayonez kıvamına gelene dek çırpılır.Portakal suyu ilave edilir ve tahta bir kaşıkla çırpılmış yumurta sarılarına eklenir.
-Yumurta sarıları,kar halindeki karışımına konur.Kakao ve un üzerine elenir.Tahta kaşıkla çırpmadan karıştırılır.
-Kalıba dökülür.(Altı olmayan kalıplarda,kalıbın tabanına alüminyum folyo serilir.Yanlardan sıkıştırılarak sabitlenir.)
-Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dk.pişirilir.
-Fırından çıkarılınca ters çevrilerek soğumaya bırakılır.

Ara katları vanilyalı muhallebiyle yaptığım dolgu kremasıyla doldurdum.Tarifi 1,5 ölçü hazırladım.Biraz arttı.Daha önce de verdiğim tarifi tekrar 1 ölçü olarak veriyorum.

Vanilyalı Krema
Malzemeleri:
*225 gr.toz şeker(1 su bardağı)
*75 gr.nişasta(1/2 su bardağı)
*15 gr.un(2 yemek kaşığı)
*750 ml.süt(3 su bardağı)
*2 yumurta
*Vanilya
*1 su bardağı krema(200ml)
------------------------------------
-Toz şeker,un ve nişasta bir tencerede karıştırılır.Süt eklenir ve iyice karıştırılır.
-Yumurtalar kırılır ve tekrar karıştırılır.Ocağa alınan tencerede ki karışım sürekli karıştırılarak muhallebi yapılır.
-Ateşten alınıp vanilya eklenir.Soğumaya bırakılır.İyice soğuyunca krema eklenip tekrar karıştırılır.

Ara katları bu kremayla doldurup,üzerine bolca şurupsuz kestane şekeri koydum.Kestane şekeri temini için Pastaland'ı arayabilirsiniz.

Pastanın üzerini kaplamak için Amerikan Pudingini bu kez beyaz çikolata ile denedim.Tarifi daha önceden burada vermiştim.Tek fark kakao oranında nişasta,damla çikolata oranında beyaz konfiseri kullandım.Siz beyaz kuverturle denerseniz daha başarılı olabilirsiniz.Zira konfiseri çok çabuk donuyor.Kaplama yaparken sıkıntı yaşayabilirsiniz.Bu ölçüyle bu büyüklükte ki pastanın sadece üzeri kaplanabiliyor.Pastanın yan duvarları için;krem şanti hazırladım ve şantiye kıvam verdikten sonra göz kararı karamel soğuk jöle ekledim.Hem tadı hem rengi değişsin diye.Bu kremayı yan duvarlara sıvadım ve spatula ile belirgin izler yaptım.

En üstte gördüğünüz kahverengi sıvı,karamel soğuk jöle.Tepeleme 3 yemek kaşığı jöleyi suyla akışkan hale getirip pastanın üzerine döktüm yanlardan akmasını sağladım.Hindistanceviziyle de süsledim.

Aslında pastanın sahibi bir nakliye şirketinin başında olunca ve yeni de alınan vagonlarda hazır gündemdeyken altın taşıyan vagonlar modellemiştim ama onları çekmeye unutmuşum:(

Lezzetli bir pasta olduğunu söyledi tadanlar.Çok mutlu oldum elbet;)

15 yorum:

Hülya dedi ki...

Buradan çok iştah açıcı görünüyor.
Tarifi bekliyoruz..

Ebru dedi ki...

Bu pastayı yaptıran biri olarak öncelikle ellerine ve emeğine sağlık Hülyacım. Tadına gelince tek kelime ile mükemmeldi.

http://kelebeklisaniyeler.blogcu.com/ dedi ki...

merhaba pasta çok sahane gorunuyor ellerinize saglik sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Harika bir manzara ellerine saglik, cok guzel olmus pastan Hulya'cigim.Tarifini bekliyoruz merakla.

Sevgiler ve selamlar.

misketlimonu dedi ki...

Sabırsızlıkla bekliyoruz tarifi..

zehra dedi ki...

bunu gercekten senmı yaptın
super olmuss
ellerınde sıhır fılanmı var senın
ne guzel seyler yapıyorsunnn

daimamutfak dedi ki...

Hülyacığım epeydir ziyaretine gelmiyordum çok hoş mamalar yapmışsın.İçimden bu pastayı yemek geldi..sevgiler.

asya yusof dedi ki...

sitenin hayranlarindanim ellerine saglik hersey cok guzel gozukuyor bugunlerde benim pastalarima nazar deydi herelde su pasta susleme kursuna basladigimdan beri keklerim kabarmiyor bugun bir baska tarif denedim insallah olur kendime ne oldu bilmiyorum bugun sepet pasta yapicaz ama insanlah kekim kabarir senin pastalarinda harika ellerine saglik..

Dilek dedi ki...

Tarif neredeeeeee yayınla artık ayol.Uma uma döndük sarı muma yani:))))Denemek istiyorum yeni tarifini......

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Valla süpersin,devam diyorum sadece...

Hülya dedi ki...

HÜLYA'cığım;teşekkürler canım;)
Tarifi verdim...

EBRU'cuğum;afiyetler olsun şekerim;)

KELEBEKLİ SANİYELER;teşekkür ederim.Sevgiler...

AYBİKE'ciğim;geç de olsa tarifi geçebildim.Beğenmiş olmana sevindim.Seni ve kızları çok öpüyorum.Eşine selâmlar...

HÜLYA'cığım;tarifi dün gece ancak yazabildim.Umarım çok bekletmedim..Sevgiler..

ZEHRA'cığım;güzel yorumun için teşekkürler;)

DAİMA MUTFAK'ım;sağol canım;)

ASYA YUSOF'cuğum;bazen olur böyle aksilikler.Atlatacağından eminim;)
Kolay gelsin...

DİLEK'ciğim;ne bileyim bu kadar beklediğini canım;)Yazdık,yazdık kızma;)))

SUZİ'ciğim;teşekkürler canım...

zerrin - misss dedi ki...

Canımmmm Hülyam, yüksek pastaları pek severim.. :)) Nefis olmuş yine yaa. Sayfana gelince ağzım sulanar gdiyorum hülyam. ben pastada karamel pek severim.

Bununda görüntü nefis eminimki tadıda öyledir.

Ellerine sağlık.

sıcacık sevgilerimle.

www.misssgibi.com

Hülya dedi ki...

ZERRİN'ciğim;istediğin yüksek pasta olsun şekerim.Karamelli yaparız bir de;)

Bu yaz bekleriz...

ESMA dedi ki...

Merhabalar
Ellerinize saglik cok güzel görünüyor,benim bi sorum olacakti.
Simdi bu 12 yumurtalik pandispanya normal tek seferlik halimi yoksa 1,5 kat arttirilmis halimi onu anlayamadim.Bende siz gibi düsünüyorum nedense 1 2 kat ölcüyle pisirip keki bölmektense 3 kere pandispanya pisirmek daha kolay geliyor bana :):)::) hem pastam daha dolgun oluyor.

Hülya dedi ki...

ESMA ;12 yumurtalı ölçü 20 kişilik ve tek ölçüdür.Ben bunun 1,5 katını yani 18 yumurtalısını pişirmişim.

Kolaylıklar diliyorum...