7.03.2009
PANCAR TURŞUSU
Ne vakit zeytinyağında kavrulmuş soğan kokusu duysam aklıma Ayvalık gelir.Ne vakit haşlanmış pancar kokusunu içime çeksem sanki içime Ayvalık çekerim.Bu kadar net kokularım vardır benim.Altında anılar saklı.Güzel,dostane,sohbet,komşuluk,deniz,tost,Cunda kokan anılar.Sakızlı dondurma,sakızlı lokma,bol yeşillik.
Emine Teyze'm vardır oralarda.Hiç kan bağım olmayan ama onları arayıp sorma sorumluluğunu yıllardır üzerimde taşıdığım Ayvalık hanımı komşum.80 yaşına merdiven dayamış bu kadında hanımlık,beceriklilik,enginar,pancar,zeytinyağı,ahşap evlerin hikâyeleri dinlerdim ben.Yeşillik tarifleri alırdım.Oralarda kimsemiz yokken Ahmet'in o özel gününde yanında olabilmek için yeni doğmuş bebeğimi ve 2 yaşındaki oğlumu tek ona emanet etmişimdir.Velhasılı yeri ben de ayrıdır.
"Pancar turşusunu nasıl yapıyordun?"dediğimde hatırlatıverdi yine.
Ben, o anlattıkca Ayvalık daki evimin balkonuna çıktım adeta.O karşı balkondan anlattı durdu sanki "Şimdi pancarları iyice yıkıyoruz"dedikce nasıl mutlu oldum bir bilseniz "ama ağaçlar önümüzü kesiyor yine "dedi "bahar ya ondandır "dedim ben.Ziyanı yok,biz o ağaçların ardından konuşmayı da çok severdik.
Zor birşey değilbu turşu.Herşey göz kararı gibi.5 tane irili ufaklı pancardan 1 kavanoz turşum oldu.Sizde öyle 1 kg.falan tamamlamaya çalışmayın.Elde ne kadar pancarınız varsa artık.
1-Pancarları fırçalayarak yıkıyoruz.Daha sonra bu suyu kullanacağımız için bu aşama çok önemli.
2-İyice temizlenen pancarların saplarını kesiyoruz.Yapraklı kısımları ayırıp saplarıyla birlikte en az 2 su bardağı kadar soğuk suyla patates haşlar gibi haşlıyoruz.
3-Pancarları delikli kaşık yardımıyla ayrı bir kaba alıp soğutuyoruz.
4-Ayrı bir kapda 1 su bardağı sirke,1 su bardağı süzülmüş pancar suyu ve tuzu(damak tadınıza göre ama biraz keskin olarak ayarlamalısınız),doğranmış 1 diş sarmısağı karıştırıyoruz.
5-Pancarların kabuğunu soyup dilimliyoruz.Kavanoza önce dilimlenmiş kavanozları alıp üzerine sirkeli pancar suyumuzu ilave ediyoruz.Benim 1 e 1 ölçüm kavanoza tam geldi.
Tencerede pancar suyunuz kaldıysa benim gibi atmaya kıyamayacaksınıztır eminim.Süzüp bir kavanoza kaldırın ve salatalarınıza,sirkeli/limonlu sos yapmakta kullanın derim.
Bu turşu 2-3 gün sonra kıvam alıyor.Pancarlara suyu nüfuz ediyor.Biz sabredemedik hemen yedik.Yine de enfesdi.İnanılmaz iştah açıcı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
13 yorum:
bende çok severim...hatta salatalardada kullanırım...çok güzel olur...ellerine sağlık...
Harika görünüyor.Hele de anlatımına bayıldım.Afiyet olsun.SEvgiler...
Borçlarimizdan, ceza ve günahlarimizdan kurtulmak için bu gece dua edelim.. Allah affeden ve bagislayandir, unutmayalim.. Eller semaya kalkip, yürekler bir atinca bu gece, gözler sevinç yaslariyla dolacak.. Kandiliniz mübarek, dualariniz kabul olsun!
Turşunun yapılışını okurken bile ağzımın sularını zor frenledim . Yarın ilk işim pazarımdan pancar alıp bu turşudan yapmak olacak , düşündüğümden kolaymış .ellerine sağlık canım ...
Kadınlar günün kutlu,kandilin mübarek olsun canım. Duaların kabul olsun.
Ellerine sağlık. Pancar turşusunun tadından ziyade en çok rengini severim.
Sevgiler...
cok guzel gorunuyor ellerine saglik annemde pancar aldimi saplari ve yaprak kisimlarini aynen ispanak yemegi yapar gibi pisirirdi. pancarin yuvarlak kafa kisimlarini da haslayi sarimsakli zeytinyag limonlu salatasini yapardi.harika bir lezzet tursu olarakta deneyecegim ellerine saglik nesrin www.lalelimutfaklar.blogcu.com
Öncelikle kandiliniz mübarek olsun.Bizide dualarınızdan eksik etmeyin lütfen...Ardındanda, başta sizin,başarılı bir iş kadını,güzel bir eş,iyi bir anne ve on parmağında on marifet bir mutfak ustası olmak üzere bütün kadınların KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLARIM....(Ha bu arada turşu enfes görünüyor,bende dün yapmıştım bu yüzden size atıfta bulunmayacağım kurtuldunuz hadi,ellerinize sağlık)SEVGİLERRR....
Harika anlatım ve fotolar süpersin hülyacım.
Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.
Sevgiler.
eline sağlık ,ben de bu turşuyu çok severim, buralarda pek yapılmaz,öğrendiğim iyi oldu,teşekkürler,sevgiler
rengine bayılıyorum pancarın:-)ellerine sağlık canım.çok leziz görünüyor turşun.sevgilerimle...
hem şifalı hem lezizellerine sağlık
Çoookkk severim ve hep de yapmak istemişimdir hazır tarif varken yapılsın hemen değil mi? ;))
Sevgiler,
Evren
Yorum Gönder