13.01.2008

MUTLULUKLAR...

Böyle güzel ve keyif dolu bir masaya konuktuk cuma akşamı. Neden deyin?Adı sık sık sayfamda da geçen Nuran Abla'mızın doğum günüydü de ondan.Biz o saatlerde ancak 3.taksit doğum günü kutlamasına iştirak edebilmiştik.Yani gündemi o kadar yoğunmuş kendisinin.Pasta;benden...
Geciktirmeden tarifini vermek isterim.

20 cm.lik yuvarlak kalıpda bu tarifi uyguladım.
Ara katlar için;Aylin'in bu kremasını üzerine damla çikolata serpiştirerek kullandım ama biraz değiştirerek.Orjinal tarife bakmak isterseniz burada.

*500 ml süt(2 su bardağı)
*1 çay bardağı krem şanti
*1 adet yumurta sarısı
*1 su bardağından 1 parmak az toz şeker
*60 gr un
*60 gr mısır nişastası
*1 çay kaşığı ucu vanilya aroması veya 1/2 pk.vanilya
-----------------------------------------------
-Şeker,un,nişasta karıştırılır.Süt ve yumurta eklenip çırpılır ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirilir.
-Ocaktan alınır.Vanilya ilave edilir.Çırpılır.
-Soğuyunca şanti eklenir.Pürüzsüz bir kıvam alana dek çırpılır.

Üst kreması:

*250gr.kıyılmış bitter çikolata
*1/2 su bardağı süt
*3 tepeleme yemek kaşığı sade soğuk jöle
---------------------------------------------
-Çikolatalar benmari vaya mikro dalgada eritilir.İçine süt ilave edilip iyice karıştırılır.Pürüzsüz bir kıvam elde edilir.
-Jöle ilave edilip tekrar karıştırılır.
****Jöle sayesinde yumuşaklığı kaybolmayan oldukça yoğun ve dolgun bir krema elde ettim.

Lilyum;saflığın simgesi bir çiçek.İlk kez yapıyorum ben de.Çiçek yapımıyla ilgili olarak Wilton'un şu kitabından faydalandım ama daha çok yolum var.Çok....
Patatesli poğaçalar Mevlüde'den...

ŞAŞTIM POĞAÇASI(ben uydurdum adını)
*1 su bardağı yoğurt
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*Yarım paket oda sıcaklığında margarin
*1 pkt kabartma tozu üzerine 1-2 damla limon suyu sıkılacak
*2 yumurta (1 sarı üzeri için ayrılacak)
*4-5 adet haşlanmış orta boy patates(2 yemek kaşığı tuzot ile yoğrulacak)
*Maydanoz,dere otu,tuz
*Aldığı kadar un (yumuşak bir hamur)
*Susam,çörek otu
-----------------------------------------
-Bütün malzemeler karıştırılır.
-Hamur yuvarlanıp yağlanmış tepsiye dizilir.
-Üzerine yumurta sürülüp,susam,çörek otu serpilir.
-180-200 derecede 30-40 dk pişirilir. Sıcak servis edilmesi tavsiye edilir.

Bu kurabiyelerden hem Hülya hem de Mevlüde yapmış.Bu hangisinin tabağı bilemiyorum ama şimdi yiyemediğime şiddetle yanıyorum:(
Tarifine gelince...

CEVİZLİ ( fındıklı ) KURABİYE
Malzemeler :
*1 paket margarin (eritilmeyecek)
*3 yemek kaşığı pudra şekeri
*1 su bardağı ceviz veya fındık
*3,5 “ “ un
*1 paket kabartma tozu
*pudra şekeri + tarçın karışımı (kurabiyelerin üstüne )
Yapılışı :
-Malzemelerin hepsi karıştırılacak,küçük küçük yuvarlanıp
-Tepsiye konulacak.170 – 180 dereceli fırında 35-40 dakika
-Pişirilecek.(kurabiyeler beyaz olacak)Kurabiyeler ılıkken
-Üzerlerine pudra şekeri ve tarçın birlikte karıştırılıp serpilecek.
AFİYET OLSUN....
Börekler; Hülya'dan... Tarifini sağolsun Hülya'cığım hemen göndermiş.Aynen kopyalıyorum.

KIYMALI BÖREK
*250 gr kıyma
*Sıvı yağ
*2 büyük soğan
*4 ad patates (haşlanıp rendelenmiş)
*Maydanoz
*Karabiber,tuz
* 5 adet yufka
ÜZERİ İÇİN:Yumurta sarısı,susam,çörek otu
------------------------------------------------------
-Soğanlar kavrulup kıyma ilave edilir. Kıyma da suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur.
-Maydanoz ve karabiber konulup haşlanmış patatesler de ilave edilir.
-Yufkalar 4 e bölünür. Su-sıvı yağ karışımından sürülür.Kıymalı içten konulur ve sigara böreği gibi sarılır.
-Yağlanmış tepsiye dizilir.Üzerine yumurta sarısı sürülüp susam ve çörek otu atılır. 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir ( 40 dk gibi)
Afiyet olsun.

Mandalinalı Turta;Dilek'den...Tarifi o da severek takip ettiği Ufuk'tan almış.Orjinal tarif için buraya tıklayabilirsiniz. Yine de tarifi burada da vermeyi bir borç biliriz;)

Hamur malzemesi;
*125 gr oda sıcaklığında margarin
*1 su bardağı pudra şekeri
*1 fincan süt
*1 yumurta
*1 paket kabartma tozu
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
*3 su bardağı un
Krema malzemeleri;
*2 su bardağı süt,
*4 yemek kaşığı şeker,
*1 yenek kaşığı tepeleme un,
*1 yemek kaşığı tepeleme nişasta,
*1 yumurta,
*1 paket vanilya,
*1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin.
*100 gr kadar labne peynir

Üzeri için:Mandalina,damla çikolata,bal
------------------------------------------
-Taban hamuru için;tüm malzemeler karıştırılıp yoğurulur.Uygun bir tart kalıbı veya kelepçeli kalıba bu hamur yayılır.Kelepçeli kalıp kullanılırsa hamuru yan duvarlara da yaymak gerekiyor.180 derece de ısıtılmış fırında 15dk.pişirilir.

Kreması için;labne hariç tüm malzemeler karıştırılıp pişirilir.Ilınınca labne eklenip 5dk.çırpılır.Bu karışım soğumuş olan tart hamurunun üzerine dökülür.

Üzeri için;bu tarifte ki gibi mandalina ve damla çikolatası kullanılabileceği gibi muz,böğürtlen gibi mevsim meyvaları da kullanılabilir.Meyvaların üzerine sulandırılmış bal sürülür ki kararmasınlar.

Şimdi buraya şöyle allengirli bir Nuran yazısı yazabilirim.Hatta onu anlatmaya kelimelerim yetmezse diye de TDK sayfasını yanıbaşıma alabilecek kadar işi ileriye götürebilirim.Sonra"O birgün şöyle demişti,böyle yapmıştı da hayran kalmıştık"diye örneklendirebilirim hafızamda ona aitleri.

Yok!gerek yok...Gerçekten...

Çoğumuzun Nuran Abla'sı işte.Çözümleyici yanı,derman oluşu,kol kanat gerişi,hafif bir tırsmayla da olsa mesafeli olmamızın da ince tüyolarını zerafetle kolumuza aşılayan o naif kadın.Gönül insanı.Pastasını hazırlarken eşim diyor ki:"Çok seviliyor galiba Nuran Abla'nız."
"Evet"diyorum."Çok seviliyor."

Sana mutluluklar diliyorum tekrar.Hiç üzülme...Daima gül...

Doğumgününün HAMİŞ'i:Tarifler kızlardan alınır alınmaz aynı postta paylaşılacaktır.Bilginize....;)

12 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

hülya pasta her zamanki gibi süper nuran ablayada nice mutlu yaşlar diyorum hoşçakal canım öptüm baay

kibariye dedi ki...

Hülyacım pastan herzamanki gibi süper olmuş ellerine sağlık.Pastanla beraber yazdığın yazılara bayılıyorum çok güzel ifade ediyorsun insanları.İyi gözlemcisin. Nuran ablayı da ne güzel anlatmışsın.
doğum günün kutlu olsun Nuran abla..

Adsız dedi ki...

Pasta harika görünüyor,belli ki tadıda nefis...Ellerinize sağlık.

Nice böyle güzel doğum günlerine, daha doğrusu doğum günü ziyafetine...:)))

gülriz dedi ki...

Yaaaaa hani fışfış????
Canım Hülyam, pasta yine harika görünüyor. Doğum günü sahibi de gerçekten çok sevilen bir insanmış ki, doğum günü kutlamaları üçer beşer olmuş, ne de güzel olmuş; nice mutlu yaşları, nice güzel doğumgünleri olsun.
Not: Lilyum, tarafımdan gerçek sanıldı; tarafınızca biline... Fışfış da hala beklenmekte; bu da tarafınızca biline :)) Kocaman sevgiler

lezzetlilerim dedi ki...

Ne mutlu bu kadar çok seveni varmış. Pastanda çok şık ellerine sağlık.
sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim ellerine saglik, cok guzel ama cok guzel. Cicek modeline bende bayildim, ne kadar marifetlisin.
Sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

:)

Damak Tadı dedi ki...

Nuran ablana, mutlu mutlu nice yıllar diliyorum tüm sevenleriyle..

Masanız çok nefis pastalar ve böreklerle süslüymüş Hülya'cığım..Senin yapmış olduğun pasta ise sade ve çok şık olmuş.Senin ve diğer emeği geçen arkadaşların ellerine sağlık canım..

Kocaman öpüyorum seni en has gelinimiz..

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Hulya,
kalbindeki sevgi ellerinden lezzete,yazilarindan ic sicakligina donusuyor. Blogunu okudugumda Nuran, Sevgi gibi orada yasadigim zamanlardaki arkadaslardan haberler aliyorum:)
Nuran'a mutlu ve uzuuun yaslar diliyorum.
Sevgiler
Nur

Hülya dedi ki...

MELEK'ciğim;Nuran Abla adına ve tabii ki kendi adıma da sonsuz teşekkürler canım...Sevgiler..

KİBARİYE'ciğim;canım arkadaşım.Güzel bir o kadar da keyifli yorumun için teşekkür ederim sana.Nuran Abla okuyunca çok mutlu olacak bilesin;)

TUĞÇE'ciğim;teşekkürler canım.Ne güzel temenniler böyle...

GÜLRİZ'ciğim;annemler gelmedidaha gelsinler fışfış o zaman.
Evet Nuran Abla çok sevilir bizim şirkette.Ya da bizim için yeri ayrıdır.O yüzden partileri de üçer beşer oluyor.
Lilyum başarısız da olsa başlangıç için fena da değildi hani...

LEZZETLİLER'im;evet canım seveni çok ve ne mutlu ona..
Pastam lezzetliydi.Biliyorum çünkü yedim ayıptır söylemesi...

AYBİKE'ciğim;sağol canım.Ne derler o senin yüreğinin güzelliği;)
Sevgilerimle...

AYNUR'cuğum;
;)))

GÜL'üm;takdir eden yüreğini sarıp sarmalıyorum uzaklardan...

NUR'cuğum;yorumun farklı geldi.

"Blogunu okudugumda Nuran, Sevgi gibi orada yasadigim zamanlardaki arkadaslardan haberler aliyorum:)"
demişsin.Burada mı yaşadın ya da ben mi öyle anlıyorum?Okursan cevabımı döner misin?

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Hulya,
Blogunu surekli okuyordum ama 2 ay once sol dizim kirildi ve benim bilgisayari kullanmam zor olmaya basladi.

Cocuklugum orada gecti. Universiteden sonra 4 yil muhasebe departmaninda calistim ve istanbul'a goc eyledim:)
Ailem hala orada yasiyor.
Su anda Amerika'dayim.
Sevgiler

Nur

Hülya dedi ki...

Sevgili NUR;Sevgi'nin ve Nuran Abla'nın sana çok selâmı var.Her ne kadar seni tanımasam da bir şekilde tanışıverdik işte.Çok geçmişler olsun diyorum kendine iyi bak.Sevgiler...