22.11.2006

İlk...

2006-2007 SONBAHAR-KIŞ EV GEZMELERİ SEZONU AÇILMIŞTIR...

Üstüne üstlük sosyete katkılı ve tamamen içaçıcı;))







KROKAN KAPLI NESCAFELİ PASTA
Malzemeleri
1 adet pastaban(2 katlı)
1 tatlı kaşığı nescafe
1 su bardağı soğuk süt
Krema:1poşet krem şanti(Paketin içerisinden çıkan 2 poşetten biri kullanılacak)
1 su bardağı soğuk süt
1 tatlı kaşığı nescafe
Krokan için:200 gr.fındık içi
6 y.kaşığı toz şeker
Bir miktar sıvıyağ(Krokanları döktüğümüz zemini yağlamak için)
----------------------------
-Öncelikle krokanlarımızı hazırlamak için bir tavaya 200gr.fındık ve 6 yk.şekerimizi alalım ve şekerler iyice karamelize olana dek bir güzel kavuralım.İşlem gerçekleşince çok az sıvıyağla yağladığımız tepsi veya tezgahımıza ince olacak şekilde krokanlarımızı yayalım.Krokanlar tamamen soğuyunca ve kaskatı olunca bıçakla yer yer vurarak kıralım.Kırılan parçaları rondoda oldukça ince çekelim.Hazırlanan krokanlarımızı pastayı kaplamak için ayrı bir yere alalım.
-Kremamızı hazırlamak için; 1 poşet krem şanti,1 su bardağı soğuk süt,1 tatlı kaşığı nescafe ile iyice çırpalım.
-Pastabanımızın katlarının birbirine bakacak yüzlerini 1 su bardağı nescafeli soğuk süt ile güzelce ıslayalım.Hazırladığımız krem şantiden pastanın üzeri ve yanlarına çok ince bir kat sürecek kadar ayırıp;kalan şanti ile her ikiyüzü de sıvayalım.Katların arasına bir miktar krokan serpip, iki katı üstüste yerleştirelim.Üzeri için ayırdığımız şanti ile pastamızın üstüne ve yanlarına çok ince bir kat sanki ekmek dilimi yağlarmış gibi sürelim.(Burada amaç sadece krokanların yapışabileceği zemini hazırlayabilmek.)En son kalan krokanları spatula yardımı ile pastamızın heryerine kaplayalım.Oldukça düzgün bir görünümü olabilmesi için tekrar spatula ile üzerini ve yanlarını düzeltelim.Pastamız hazır...









MERCİMEK KÖFTESİ
Malzemeleri:
2 su bardağı kırmızı mercimek
3-4 su bardağı su
1,5 su bardağı ince bulgur
3 büyük kuru soğan
Zeytinyağı
1 servis kaşığı biber salçası (dolu dolu)
2 servis kaşığı domates salçası (dolu dolu)
Pulbiber,kimyon,tuz,karabiber,sumak
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
3 sap taze soğan
Servis için:Taze marul yaprakları
-----------------------------
-2 su bardağı mercimeği 3-4 su bardağı suyla haşlayalım.Mercimekler pişince altını kapatıp bulgurunu ekleyelim ve bir karıştırıp,kapağını kapatarak bulgurların şişmesini bekleyelim.
-Bir tavada küçük küçük doğradığımız 3 iri kuru soğanı bolca zeytinyağında kavuralım.İçine biber ve domates salçalarını da ekleyerek kavurmaya devam edelim.
-Mercimek ve bulgur karışımına,kavrulmuş soğan ve salça karışımını,baharatlarını ekleyerek iyice harmanlayalım.
-İnce ince doğradığımız maydanoz,derotu ve taze soğan saplarını tüm malzemeye ekleyerek şekil verelim.
-Yıkanmış taze marul yapraklarıyla servis yapalım.(Sumağın ekşisi yeterli gelmezse üzerine limon sıkılabilir)



ISPANAKLI GÜL BÖREK

Malzemeleri:5 adet yufka
1 kg.ıspanak
2-3 çay kaşığı tuz(Ispanakları ovmak için)
3 orta boy kuru soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı katabiber
2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt
½ çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
-------------------------
-Önce 1 kg.ıspanağı yıkayıp temizleyelim ve 2-3 çay kaşığı tuz serperek iyice ovalım ve ıspanakları ayrı bir yerde bekletelim ki iyice sularını salsın.
-1 kg.ıspanağı alabilecek büyüklükte bir tencere veya tavaya 3 orta boy kuru soğanı küçük küçük doğrayalım,yarım çay bardağı zeytinyağı ilavesiyle kavuralım.Ocağı kapatıp;kavrulmuş soğanların üzerine ıspanakların sularını sıkarak ilave edlim.Tuzunu ve karabiberini de ekleyerek harmanlayalım.
-5 yufkayı ortadan 2'ye bölüp yarım daireler oluşturalım.Herbir yarım daireyi de 3 parça üçgene bölelim.(Bunu yarım dairenin üzerine büyük ve geniş bir V harfi yaparak da elde edebiliriz.)Her üçgenin geniş tarafına 2 y. kaşığı kadar ıspanaklı harçtan alarak koyalım ve rulo şeklini verip ;kendi etrafında döndürerek gül gibi yapalım.Diğer üçgenlere de aynı işlemi uygulayarak böreklerimizi tamamlayalım.
-Ayrı bir yerde böreğimizin üzerine sürmek için 1 su bardağı yoğurt,½ çay bardağı sıvıyağ ve 1 yumurta sarısını iyice çırpalım.Böreklerimizin üzerine bu harcı sürüp 200 derecede ısıtılmış fırında üzerleri iyice kızarana dek pişirelim.

HAMİŞ:İnanılmaz lezzetli,bir kere yumuşacık,üstüne üstlük bizler sıcacık yiyebilsin diye'' hoşbuuulduuuk'' deyip içeri girdiğimizde fırına sürülmüş,elektrikler kesilirse ihtimalini bile yoksayabilecek kadar kahraman börekciklerdi bu yediklerimiz.Ve evsahibesi pek bir nezaketliydi canım...
Yeşimciğim son derece rahat ettiğimiz evinde bizi ağırlaman ne güzel...
Ve her zaman dediğim gibi elin yine çoook lezzetliydi.Teşekkürler ;))







7 yorum:

Yelda Özyurt dedi ki...

MERHABALAAAAR,
Canim hayirli olsun, inan senin adina cok sevindim, darisi benim basima. Yolun basinda karar verdin, iyi yaptin, ben simdi gecmek istiyorum ama onca tarif dusunsene:((
Hele cocuklar buyudukce ayirabildigim vakit de gitgide azalirken....
Bu arada ismin de cok hos:))
Bu arada bir oneri:Kirintiya son bir yazi ekle ve seni izleyenleri buraya yonlerdir;)

Hülya dedi ki...

Segili YELDA AKSU nam-ı diğer ÇİLEK ciğim;
Evet evet bu benim de aklıma geldi öyle yaparım.Tüm iyi niyetlerin için çok çok teşekkürler.Görüşmek ümidiyle...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Krokanlı pastan çok güzel görünüyo, pasta tabağının aynı modelinden bendede var:) Üzerinde mor laleler var benimkinde..
ellerine sağlık
sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Selamlar,
Hepsi birbirinden güzeller ellerine sağlık..Krokanlı pasta benimde favorimdir,şimdi görünce canım çekti hemen yapma imkanımız olmadığından pastahaneden istetiriz bizde.)))

Teşekkürler paylaşımların için teşekkürler..Sevgiler..Gül

Hülya dedi ki...

Sevgili PINAR'IN KLUBESİ;hemen hemen aynı zevkleri paylaşıyor olmaktan çok hoşnutum.Ne yazık ki krokanlı pastayı Yeşimciğim yapmıştı biz ona gittiğimizde.Servis tabağına gelince o benim zevkim.Ama burada bir daha bulamadım.Eminim mor laleler de çok şıktır.Ben de almak isterim.Eşe dosta ısmarlarım artık.)
Sevgili DAMAK TADI'm;bana uğramış olmana çok sevindim.Süper bir pastaydı emin olun ama ne yazık ki ben değil arkadaşım Yeşim yaptı.Bize gel,birlikte Yeşim'e gidelim.Çok sevinir...

LaMa dedi ki...

Siteni ozellikle KROKAN KAPLI NESCAFELİ PASTA'yi daha once gormek istedim,Esimin godumgunu pastasini oyel yapmayi niyetlenmistim ,istegime ugun bulamayinca uydurmusum birseyler:P Seninki daha kolay..
DIger sosyete katkılı mamalar da pek guzel
Gorusmek uzeree

Hülya dedi ki...

Sevgili LAMA;pasta gerçekten pratik ve lezzetli.Biz çalışanlar için süper kurtarıcı.Bir ara denersen bana hakvereceksin;)