17.03.2008

BİR İSTANBUL MASALI;)

Geçtiğimiz pazartesi başlayan yoğunluğum dün itibariyle nihayet bitti.Ben mi?Yok daha bitmedim;)Bir haftada aynı organizasyon için 620 kişilik pasta ve cupcake pişirdim.Bu arada kızkardeşim(çırpma-fırınlama),annem(çocuklara bakma),çocuklarım(uslu durma),eşim(strafor kaplama,getir-götür işleri),Dilek kutulama,çırpma,Ebru akıl danışma,Ayşem ve Pastaland malzeme destek,Zerrin araştırma,erkek kardeşim nakil işlerinde bana inanılmaz destek oldular.Teşekkürler canlarım.......
Cumartesi gecesi İstanbul'a yola çıktık.Ben,Dilek,Mukadder.Bir de aracımızı kullanan Ergüven...Böylece ilk kez bir pastamı monte etmeye şehir dışına çıkmış oldum.Ali Baba'nın çiftliği gibi düşündüğümüz pasta 50 kişilik.Havuçlu kek içi muzlu muhallebi.
Şunu tecrübe ettim,pastayı organizasyon yerinde ve pasta kesilmeye en fazla 1-1,5 saat kala montelemeli.Organizasyon şirketi yiyecekleri 9,5 da isteyince 8 gibi montelememiz bitti ama pastanın kesilmesi öğlen 1 i bulunca alt kat esneme yaptı,çatlamalar oldu.Allahtan pasta yine de ayakta kalmaya direndi de ben de rezil olmadım.Bu işleri yapan arkadaşlara tavsiyem,pastanın gideceği mesafeyi hesaba katın ve mümkünse orada katlandırın.Bu işlemi de organizasyon başlama saatinde değil de pastanın kesilmesi saatine göre yapın.
Bu pastamsa organizasyona sonradan eklendi ve daha önceden yaptığım Erdem Bebek pastası şeklinde çalışma konusunda hemfikir olduk..Sadece üst modellemesi farklı ve pasta sahibini, daha önceden yine onlar için yaptığım dede-nine figürlerini de bu pastaya koymak isteyince ortaya bu pasta çıktı.Pastalarımı oluştururken farkettim ki Lorraıne Aka Aine tarzını çok benimsemişim.Onu benimsemiş olmaktan da çok memnunum.Yine farkettim ki ,ben daha çok pastel renkler,bol figür,kurdelalar seviyorum pastada.Zamanla da deha net bir tarz oluşturacağımı umuyorum....Bu pastamın hamuru kakaolu-portakal sulu kek.İçi kestaneli krema...Alttaki resimde nescafeli cupcakelerim de görünüyor.Onları bir an orada görünce şaşırdım.Tadı daha oturmuş,kreması deforme olmamış cupcaklerimin tarifini de ilk fırsatta vereceğim....Doğum günü brunch olarak organize edilmişti.Bu masa çocuklara ait kısımdan.Boğaziçi Üniversitesi'nin Kennedy Lunch denilen salonunda büyüklere açık büfe vardı.Yemekler müthişti ama Boğaziçi Üniversite'sinin manzarası daha müthişti.Bayıldım.Sırf bu manzarayı yeniden görebilmek için azim edip üniversite sınavlarına katılıp,tek tercih yapabilirim;)O kadar huzur verici,steril,ve o kadar yeşil,o kadar mavidi ki her yer....Onca yorgunluğa bu doğumgününe katılmak kendime verilmiş bir hediye gibi geldi....Çok dinlendim... Kızlarla pastayı montelediğimiz evin balkonundayız.Arkamız boğaz...Güneş bu pazar daha mı parlakdı ne.
Ve çok çok beğendiğim Boğaziçi Üniversitesinden bir kare.Bunun gibi birçok taş bina mevcut.Üniversitenin tarihçesi de çok ilginç.Merak ederseniz buradan bilgi edinebilirsiniz.

30 yorum:

ufukmutfakta dedi ki...

Hülyaaaa,
Muhteşem, muhteşem, muhteşem
her iki pastayada BAA-YILL-DIIM. Sanada maşallah diyorum, oldukça büyük bir işin altından başarıyla kalkmışsın. Çok tebrik ediyorum seni. Ellerine sağlık.
Not: Bence sen Boğaziçi'nide kazanır, okur ve bitirirsin.Sana güvenim sonsuz.

Adsız dedi ki...

KENDİMİ DÜNANIN EN ŞANSLI KARDEŞİ GÖRMEK HERHALDE BENİM EN DOĞAL HAKKIM. TEBRİK EDİYORUM ABLAM SENİ. İNŞALLAH DAHADA BÜYÜK BAŞARILAR HEPSENİNLE OLUR.

Lev@nd

Adsız dedi ki...

Ya H�lya han�m size ka� kere �u yaz�lar�nda bendenn bahsetmeyin dedim..karizmay� da�t�yoruz..ne o strrafor falan..aaa

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ayakta alkışlıyorum, harikasın !

cennebazz dedi ki...

hülya hanımm iki pastada muhteşem olmuşşş bayıldım.ellerinize sağlık...
sevgilerimle duygu

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Süpersin ve inan seninle gurur duyuyorum.Bu yaptıkların banada moral oluyor ve kendi kendime pes etmek yok diyorum.Ellerine sağlık...

Hülya dedi ki...

Okurken dahi hızına yetişemedim.
Ne güzel şeyler bunlar
Ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Hülyacım hepsi harika olmuş ellerine sağlık vede maşallah hep böyle kocaman kocaman pastalar yapmanı dilerim.
Sevgiler..

Yemekbahane dedi ki...

Hülya,

İnanılmazsın..Bir nefeste okudum tüm yazıyı ama dönüp dönüp geriye baktım baktım pastalara bakmaya doyamadım...

Süpersin bence...

ELlerine sağlık..

Sevgiler
Müge

Adsız dedi ki...

Sevgili Hülya;Böylesine büyük bir organizasyonda sergilemiş olduğun hünerlerini ve başarıyla bu işin üstesinden geldiğini görünce ,yolunun ne kadarda açık olduğunu dahada görebiliyor insan.Eminimki sadece o pazar gününe ait değildi güneşin daha parlak olması.İleride çok daha parlak günler seni bekliyor.Yolun her daim açık olsun .
sevgiler....
PASTALAND/Özlem

gülriz dedi ki...

Hülyam, valla biliyorum, çok amiyane olacak ama yazını ve fotişleri görünce içimden "yürü be Hülyam, kim tutar seni" demek geçti :))))))))))) Kocaman sevgilerimi ve öpücüklerimi gönderiyorum canımın içi

pelince dedi ki...

Bütün pastalar harika,ellerine sağlık....

Esra Kars dedi ki...

Tek kelime ile harika. Uzun zamandır işte bu yazıyı bekliyordum,bir nefeste okudum ve bende bir blogcu olarak seninle gurur duydum :)

Hülya dedi ki...

UFUK'cuğum;güzel yorumun için ne desem az...Boğaziçi konusunda diyeceğim o ki;sen bana bu konuda çok güvenme yine de;)

LEVENT'ciğim;her ne kadar yaptıklarımdan yiyemeseniz de kamera önüne çıkma fikrine bayıldım.Temennilerin ve nakliye desteğin için teşekkürler...

İSİMSİZ'e;hakikat hiç tanıdık gelmedin ve hiç anlaşılmıyorsun;)Kimsin?Nesin?Muamma;))

BURÇİN'ciğim;canım teşekkürler.Ben de sen sayfama girdikçe utanıyorum inan.Hala linklerime elim erip adını ekleyemedim.Oysa öyle sık sayfandayım ki...

DUYGU'cuğum;teşekkürler canım...

SUZİ'ciğim;elbet pes etmek yok...Hayat bizi geçelim diye engeller koyuyor ki....

HÜLYA'cığım;evet çok hızlıydı herşey.Ben nasıl yetiştim şimdi bakıyorum da şaşırıyorum;)Sevgiler...

SELDA'cığım;aynı temennileri ben de senin için diliyorum canım...

MÜGE'ciğim;keyif dolu yorumun için teşekkürler canım..Çok öpüyorum.İyi ki varsın...

ÖZLEM HANIM;benim yıllar sonra ardıma baktığımda keyifle,huzurla hatırlayacağım elverenlerimden biri de siz ve Pastaland tabi ki.Münferit çırpnmalarıma vermiş olduğunuz desteği ne kadar anlatsam az kalır.Büyük pastanelerin aldığı yüzlerce kg.çikolatanın yanında benim bir kalıp çikolatam nedir ki?Ama siz nedir ki demediniz ayağıma gönderdiniz.Ve daha nicesi.Sizleri çok öpüyorum ve alıp hayatımın keyif dolu bir kısmına koyuyorum...Yollarımız hep aydınlık olsun...

GÜLRİZ'ciğim;ben de seni duydum ve yürümedim koştum;)Abartmıyorum;)

PELİN'ciğim;teşekkürler canım.Öyle olması için çok gayret ettim...

ESRA'cığım;desteğin için sağol canım...

lezzetlilerim dedi ki...

Süpersin Hülyacım. Ellerine ve yüreğine sağlık arkadaşım.
sevgilerimle

Damak Tadı dedi ki...

Hülya'cığım,
Her iki pastanada bayıldım canım..Ailecek hummalı bir çalışma olmuş..Senin başarılarını görmek beni çokkkkk mutlu ediyor bitanem..))Sende bu azim varken sen Boğaziçi'nide kazanıp okur ve işlerinide halledersin..Ufuk'cuğum gibi bende sonuna kadar güveniyorum sana has gelin..

Boğaziçi'ne hayran olmamak elde değil tabiiki..))

Kandiliiz mübarek olsun canım..


Sevgiler

meleginmarifetleri dedi ki...

Harika olmuş bu pastanda her zamanki gibi bende bayıldımmmm.
Süpersin süpersin nazar değmesin..
Hayırlı kandiller dilerim hoşçakal canım...

Unknown dedi ki...

Hülya ellerine,emeğine,hızına kurbannnnn :))))süper herşey...allah seni nazarlardan saklasın...sağlık ve afiyet hiç peşini bırakmasın ......

Disalce dedi ki...

canım harika çalışmaların var....

ellerine sağlık...

hepsi birbirinden güzel......

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Hülyacığım maşallah sana Allah nazardan korusun güç kuvvet versin.Süper pastalar yapmışsın ellerine sağlık canım

Adsız dedi ki...

hülya cım, pastalar harika görünüyor.yine süper olmuş herşey. seni tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. sevgilerimle


sevgi

Eya dedi ki...

Sevgili Hülya...harika bir iş çıkarmışsın.Ellerine sağlık...daha başarılı işlere...sevgiler

zehra

Adsız dedi ki...

Merhaba ben bişi sormak istiyorum. cupcake lerin üzerine sıkılan kremşanti nekadar süre diriliğini akmadan koruyor. Yarın yapmayı düşünüyorum acaba bu akşamdan üzerine formunu vermeliyim?
sevgiler ÜMRAN

PASTRY CHEF FATOS SULUK dedi ki...

Hülyacım, pastaların muhtesem olmuslar....masallah diyorum...sormak istedigim seyler var, cevaplayabilirsen cok sevinirim...Su Ali Baba'nın Ciftligi beni mestetti...renkler, tasarım süper zevkli..iscilik de her zamanki gibi süper...ama canım, bu pasta 50 kisilik demissin..bana sanki daha fazla gibi mi geldi ne...pek hesap bilmiyorum ama gecen bir 50 kisilik pasta siparisi verdik 2 katlı ufak bir dikdörtgen pasta yapmıslar, 2 katlı....zaten bu porsiyon hesabına cok takılmıstım...?? bir de gruptada sormustum gecenlerde..saglamlastırırken ne kullandın??? cubuklar+karton kullandın mı??? esneme, catlamada yaptı demissin merak ettim....sana kolaylıklar ve bol pastalı günler diliyorum...sevgiler..
fatos..

Adsız dedi ki...

buralara gelinirmiş
hemde ne organizasyonlar için çok mutlu oldum
bir daha sipariş alınca gel bizde yap
nakliye de bizden

ustamızı yakından izlemek
misafir etmek bizi çok onurlandırır seni kucaklıyorum çok sevindim negüzel

sevgiler
aynur

Hülya dedi ki...

LEZZETLİLER'im;teşekkür ederim canım...

GÜL'üm;her zaman yanımda olduğunu hissettiriyorsun.Canımsın...

MELEK'ciğim;teşekkür ederim canım.

HANDE'ciğim;tüm güzel dileklerin için teşekkür ederim.Sevgiler...

DİSAL'ciğim;her yeni çalışmamda kendimi aşmaya gayretim var;)Sevgilerimi gönderiyorum...

SEDA'cığım;gayret eden herkeste o güç kuvvet hep olsun inşallah...

SEVGİ'ciğim;canım arkadaşım beğenmene çok sevindim;)

ZEHRA'cığım;inşallah canım.İnşallah...

ÜMRAN'cığım;sanırım geç kaldım cevaplamakta:(Özür dilerim.Bu şantilerin içinde kıvam verici var.Formunu çok uzun süre koruyabiliyorsun böylece...Sevgiler...

PASTA GÜNLÜĞÜ'm;yorumun için teşekkürler...

Pasta 50 kişilikti evet.Ali Baba'nın çiftliği konseptinde ki pastamın alt katını 32cm.çember kalıba yaptım 25 kişilikti.
2.katı 24 cm.kalıba yaptım 15-17 kişilik,3.kat 18 cm. 8 kişilik.

Kare pasta;1.kat 33x33cm yani 30 kişilik.2.kat 19x19 o da 12-13 kişilik,3.kat 13x13 7-8 kişilik.

Dilimleri 3 cm.e 10 cm.olarak hesaplarsan senin için daha kolay olacaktır.

Sağlamlaştırmak açısından çöpşiş ve karton ikilisini kullandım.Esneme yapmasının sebebi havuçlu,ceviz,üzüm karışımı yoğun bir kek olmasıydı.İnanılmaz ağır bir pasta oldu.Bir de monteli 5 saat durunca:(
Yalnız aynı pastaları montelemeden Çanakkale'den İst'a şeker hamuru kaplı vaziyette götürdük hiç sorun olmadı.
Sevgiler..

AYNUR'cuğum;aklıma geldin ama günübirlik ve iş için gelinince seni rahatsız etmek istemedim.Teklifin için sağol.
Yalnız,pasta yaparken zor bir insan oluyorum ben.Evde çıt çıkmayacak;)

Adsız dedi ki...

HÜLYACIM ELLERİNE SAĞLIK HER ŞEY MUHTEŞEM NE DİYEYİM Kİ SENDENDE BU BEKLENİR.GURUR DUYDUM VALLAHİ ÇOK GÜZEL İŞALLAH DAHA BÜYÜK ORGANİZASYONLARA DİYORUM .MANİSADAN DİLEK

Adsız dedi ki...

:)
:)
evim herzaman açık sen benimablam sayılırsın hem benim o derslere gerçekten ihtiyacım olacak belkiiii
:)

Unknown dedi ki...

pastalar muhteşem olmuşlar. elleriniz dert görmesin. bu kadra büyük pastaları yapmak benim için hayal gibi
sevgiler
funda

Unknown dedi ki...

Sevgili Hulya Hanim, katli pasta yapiminda yararlanabilecek cok yararli bilgiler vermissiniz, tesekkur ederim.

Yukarida bahsettiginiz su olculerdeki kaliplar icin:
"Kare pasta;1.kat 33x33cm yani 30 kişilik.2.kat 19x19 o da 12-13 kişilik,3.kat 13x13 7-8 kişilik."

malesef bir tarif bulamadim. Yani bu olculerdeki kare kaliplarda pastanin pandispanyasini yapmak icin, hangi olcudeki kaliba hangi malzemeler ile pandispanya yapmak gerektigi konusunda yardimci olabilirseniz, inanin beni buyuk bir dertten kurtarmis olursunuz.

Ilginize simdiden cok tesekkur ederim.