22.03.2008

CUPCAKE DENEMELERİ...

500 cupcake yapmadan önce bir ön araştırma yaptım elbet.Özellikle yabancılar cupcake hastası.Sırf bu konuda bloglar bile açılmış.Burada ve burada olduğu gibi....Hepsini defalarca kez inceledim.Flickr da araştırdım zira Cake Central'da da.İnanılmaz süslemeler yapılıyor cupcakelerin üzerine ama onlar üst krema için daha çok yağ bazlı buttercream denilen kremayı tercih ediyorlar.Buttercream,üzerine konan objeyi eritmediğinden tercih ediliyorsa da yabancılarla damak lezzetlerimizin çok örtüşdüğü söylenemez.Bizler genelde o kadar yağ bazlı kremaları sevmediğimizden en uygun üst kremayı seçmek zorundaydım.Ebru bu konuda çok yardımcı oldu.Ne sorsam ayrıntılı cevapladı.
Krem şanti kullanacaktım ama onunda formunu koruması için kıvam verici eklemek zorundaydım.İyi ki de öyle yapmışım.Krema kaplı cupcakeler şehirlerarası uzun bir yolculukla başettikleri gibi haftasonuna kadar da endamlarından;) hiçbirşey kaybetmeden beni beklemişlerdi;)Onları mutfağımdan uğurladığımdan daha lezzetli buldum ve bilmem kaçıncı cupcakei afiyetle yedim;)Brownie Cupcakelerin orjini Işıl'dan.Tarif burada.Ben önçalışmalarımda hem mudcake hem de bu tarifi deneyip numuneleri İstanbul'a göndermiştim.Brownie lezzetinde olan cupcakeler beğenilince bunun üzerinde çalışmalara başladım. Önce fırınımın tepsisine kaç cupcake sığdığına baktım.20 tane sığıyordu ve tarifi 20 tane çıkacak kadar oranladım.Yalnız ben Işıl'dan farklı olarak browni cupcakelerimi portakallı yaptım...Herbiri oyularak içlerine kestaneli krema,üzerine biraz badem krokan koyup kapattım.Aşağıdaki resimde sağda içleri oyulmayı bekleyen cupcakeler,onun yanında üzeri kapatılmış olanlar ve altta
kestaneli krema üzeri krokan konulmuş kapakları kapatılmamış cupcakeler var.En son üzerleri krokanlı,granül kahveli şanti ile kaplandı.

PORTAKALLI BROWNİE(20tane)
Malzemeleri:
*5 yumurta
*500 gr.şeker
*2.5 çay bardağı süt
*2.5 çay bardağı sıvıyağ
*5 çay kaşığı silme kabartma tozu
*3 tatlı kaşığı tepeleme portakal kabuğu rendesi
*5 yemek kaşığı kakao
*250gr.un
-----------------------------------
-Yumurtalar ve şeker,portakal kabuğu rendesi 3-4 dakika çırpılır.
-Süt,sıvıyağ eklenir.Biraz daha çırpılır.
-Kabartma tozu,un,kakao ayrı bir kabta karıştırılır,elenerek yumurtalı karışıma eklenir.Tahta bir kaşıkla karıştırılır.(Cıvık bir hamur oluyor)
-Kalıpların 2/3 si doldurulur.
-175 derece ısıtılmış fırında 35-40 dk.pişirilir.

BADEM KROKAN;
-1kg.badem
-1kg.şeker
-1 tatlı kaşığı tereyağ veya margarin
-------------------------------------
-Kalın tabanlı bir tencerede orta ateşte şeker eritilir.Karamel kıvamına gelince tereyağ ve bademler eklenir.Bu arada hızlı çalışmak gerekiyor.Karamelin bademlere karışması sağlanır.Yağlanmış bir zemine vaya silpat üzerine ince bir kat badem krokan dökülür.İyice soğuyunca temiz bir poşet içine konan bademlerin merdane yardımıyla kırılır.(Bu esnada robotu tavsiye etmiyorum.Çünkü krokanlar birden un oluveriyor...)

GRANÜL KAHVELİ KREMA(Krem şanti ile)
*1 su bardağı toz şanti
*1,5 su bardağı soğuk süt
*2 yemek kaşığı granül kahve
*1 pk.krema sertleştirici(Açılan sayfada krema sertleştiriciyi görebilirsiniz.Alttan 3.)
---------------------------------------------------------
-Toz şanti,soğuk süt ve kahve çırpılır.(Bu arada granül kahve çok rahat eriyor)
-Kıvam alınca krema sertleştirici eklenir.İstenilen kıvama gelene dek çırpmaya devam edilir.
En üstte ki resimde ki cupcake ise Ali Baba'nın Çiftliği pastasının hamurundan kalanlardan pişirip üzerine Nutella sürdüklerimden.Oğlanlar onları bayıla bayıla yedi...

17 yorum:

Yasemin dedi ki...

harika gorunuyorlar ellerine saglik! aslinda benimde su muffinler ve cupcakelerle ilgili bi sorum var.. simdi sen bu kadarini ayni yukseklikte yapabildigine gore yeteri kadar tecrubelisin :D
sorum su; bende silikon muffin kaliplari var ben muffin yaparken onlari tepsiye yanyana dizip kullaniyorum. ama keklerim her zaman duzgun kabarmio.. genellikle hep yana dogru kabariyor. bole ortadan sismiyor. acep bunu sebebini biliyormusn nerde hata ediyorum??? illaki sert muffin kaliplarimi kullanmam lazim ???

Hülya dedi ki...

HÜLYA'cığım;davet için teşekkürler...

YASEMİN'ciğim;bence senin sorunun silikon kalıplarının pişerken eğrilip bükülmesi.Bunu engellemek için muffin tepsilerinin gözlerine muffin kağıtları koyarak veya benim aldığım gibi aralarında bağlayıcı kartonların olduğu 24 'lü muffin kalıplarından almak gerek.Tek seferlik kullanımlık bu kalıplardan ben çok memmnun kaldım.Birtek kek bile ziyan olmadı.Sadece pişirme süresini hızlandırmak için fırının turbo ayarını bir kez kullandım o da orantılı bir pişirme yapmadığından hemen tek tepsilik pişirmeye geçtim.Şimdi aklıma geldi turbo da pişirmiyorsun di mi?

♥ Suzi ♥ dedi ki...

inanmıyorum,hem 5oo tane yapıyorsun,hemde içlerini oyup doldurup,üstlerinide süslemişsin.Süpersin,aman nazar değmesin :)))

Hülya dedi ki...

Ne kadar zevkli bir çalışma.
Çok güzel görünüyorlar.
Tarifleri bekliyorum.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Hülyacığım, harika olmuşlar, ellerine sağlık canım. Tarifi ışıldan aldım demişsin. Bende bakmak istedim hanimiş ışıldan mı? hangi tarif olduğunu söyler misin canım.

Aybike Ceylan dedi ki...

Hulya'cigim,
Ellerine saglik, her zaman ki gibi harikasin ve asagida ki pastan da oyle, macerani da okudum, ve anlinin akiyla ciktigin icin seni tebrik ediyorum. Insallah siparis ustune siparisler alirsin, seni ve tatli aileni opuyorum, kolayliklar diliyorum..

Guzel bir pazar diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Nukhet dedi ki...

Hulya sen deli misin?

o kadar cup cake yapacakin madem ne diye bir de iclerini oymakla ugrastin. Eminim emeklerine degmistir ama cilginsin kizim sen cilgin. Gelelim soruma simdi o ustlerindeki kremsantimi sadece. Toz kremsantimi? Kivam arttirici dedigin tartar mi? Bu krema ustune konan seker hamurlu figurleri eritir mi? Optum

Adsız dedi ki...

Merhaba :)
Öncelikle geçmiş olsun diyelim :) Ancak fırsat bulup bakabildim cupcake ve pastalara.. Gerçekten zor bir işti ama büyük bir başarıyla altından kalktığın gibi gayet güzel, detaylı ve incelikli şeyler çıkarmışsın ortaya.. Ellerine sağlık.. Sevgiler :)

Hülya dedi ki...

SUZİ'ciğim;aynen dediğin gibi canım;)Teşekkürler..

HÜLYA'cığım;tarifleri geçtim.Umarım faydalı olur.Sevgiler...

İSİMSİZ'e;ben de Işıl'a link vermeyi unutmuşum:(Şimdi tarifleri de verdim.Geç kalmamışımdır umarım;)

AYBİKE'ciğim;güzel,sımsıcak temennilerin için çok teşekkürler canım.Ben de seni ve aileni kucaklıyorum...Sevgilerimle...

NÜKHET'ciğim;galiba;)

Yoksa bunca işin altından bir ev fırınıyla çıkmaya çalışmak akıl kârı olmasa gerek...Emeklerime değdi evet;)

Evet,üstler toz krem şanti.Tarifini verdim az önce.Üzerine şeker hamurundan figür koymadım açıkcası.Sadece şeker sprinkleslerden koydum.Erime yapmadı ama şeker hamurunu bilemeyeceğim.

Sevgiler..

EBRU'cuğum;vakitli vakitsiz tüm aramalarıma verdiğin detaylı ve nezaketli açıklamaların için ne kadar teşekkür etsem azdır.El vermesen onca yolu bu kadar kolay alamazdım.Tekrar teşekkürler...

hcr hobi atölyesi dedi ki...

bende uzun zamandan beri cup kek araştırıyorum
yağlı krema konusunda kararsızdım
daha doğrusu yiyebileceğimi sanmıyorum
kremşantiyide erir diye düşünüyodum
ama krema sertleştiricisi aklıma gelmemişti
bende denicem
ellerinize , yüreğinize sağlık :)

gülriz dedi ki...

Ben de oğlanların bayıla bayıla yediklerinden istiyoruuuuuuuuuuuuuuuuuum

Unknown dedi ki...

muhteşem olmuş hepsi. ellerinize sağlık.bu kadra ok ve lezizi cupcake nasıl yapılır aklım hayalim almadı : )

Damak Tadı dedi ki...

Rüya gibi geldiler bana canım..))Ben asla yapamazdım ve sabırlı davranamazdım..))Seni bu başarılı çalışmandan dolayı kutluyorum ve cupcake kraliçesi ilan ediyorum has gelinimiz..))

Kocaman öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum sana ve tüm ekibe..))

meleginmarifetleri dedi ki...

Hülyacım benim kurabiyeleri gerçekten beğendinmiiii?
Senin cupcakeler nefis olmuş tarifini yazdım canım en kısa zamanda deneyeceğim.
Senin çalışmalarına bayılıyorum yukarıdaki pastada nefis görünüyor ellerine sağlık canım hoşçakal öptüm bayy

fidaneli dedi ki...

hulya cım azmıne, becerıne hayranım:) ve tabıı yaratıcılığına;) kutlarım.. ama benım cnm cekıo boole görunce bu guzel seylerııı:((

Adsız dedi ki...

İyi guzel de hulya hanim bu nutella italya dayasaklandi haberiniz yok sanirim

Hülya dedi ki...

2008 yılında henüz yasak değildi Nutella