12.09.2008

ÜZÜMLÜ KEK

üzümlü kek
Küçük yerde yaşamanın hoşlukları,kısır döngülerinizi alaşağı edecek kadar çoktur.İşiniz ve eviniz arası birçok tanıdık yüze rastlarsınız ,ayaküstü oradan buradan,çoluk çocuk muhabbeti eder,akşam vakti bahçesine,balkonuna yayılmış komşularınıza sadece merhaba deyip geçemezsiniz.Güzel birşeydir bu.Farkında olursanız içinize yayılan ve çocukluk izleri taşıyan o huzur ait olmakla eşdeğerdir.Ait ve layık olmak.Ben bunları seviyorum.Sonra küçük yerlerde işe arabayla gitme zorunluluğu siz istemezseniz yoktur.Hayat keşmekeş değildir mesela her ne kadar arada sızlanıp öyle düşünseniz de küçük yerlerin kendine ait bir gidişatı vardır.Seversiniz,alışırsınız.

üzüm İşte herbiri enz 1 kg.gelen mis gibi kütür kütür,üstünde buğusuyla üzümler bahsettiğim akşamüstü komşularımızdan.Göz hakkı.Gün gelir siz de onlara bahçenizdeki incirlerden sunarsınız,arka bahçeden ıspanak,marul toplarsınız,onca üzümü pekmez yaparlarken yardıma koşarsınız.Küçük yerlerde komşuluk böyle birşeydir....

Çok çok beğendiğimiz,kocaman bir kekimiz oldu sayelerinde.Her kek diliminde üzümlerin hafif mayhoşluğunu hissetmek çok güzeldi.Denemenizi tavsiye ederim.Bu arada kalan üzümlerden reçel yapmayı düşünüyoruz,birazını dondurucuya koydum ki,kışa komposto,kek yaparım diye.Tarif eski bir gazete ekinden..

ÜZÜMLÜ KEK
Malzemeler:
*4 yumurta
*2 su bardağı toz şeker(450 gr)
*1 su bardağı üzüm suyu(225 ml)
*1/2 su bardağı sıvıyağ(125 ml)
*1 pk.kabartma tozu
*1 yemek kaşığı tarçın
*1 su bardağı çekirdeksiz üzüm tanesi
-------------------------------
-Fırını 200 derece de ısıtın.
-Şeker,yumurta ve tarçını derin bir kaba alıp 2-3 dk.çırpın.
-Yağ ve üzüm suyunu ekleyin.Çırpın.
-Kabartma tozu ve unu ayrı bir kapta karıştırın,eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin.Homojen bir karışım elde edin.
-Yağlanıp,unlanmış kek kalıbınıza bu hamuru dökün.Fırına sürün.
-10 dk.sonra fırın ısısını 150 dereceye indirin ve üzümlerin tamamını hamurun üzerine dökün.Kaşığın tersiyle üzümleri içe doğru itin.
-Keki bir süre pişmeye bırakın.Kek kabardığında hamurun dışında kalan üzüm tanelerini tekrar hamurun içine itin.
-75 dk.sonra kekiniz pişecektir.Kürdan batırarak test edin ve kekinizi fırından alın.

ÜZÜMLÜ KEK'in HAMİŞİ:
*Tarifde kekin pişme süresi 1 - 1,5 saat arası verilmiş.
*Kekin orjinali 125 gr.margarinli,sıvıyağla yaptım bayıla bayıla da yedik.
*Üzüm ve tarçın ikilisi çok hoş.Tarçın sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz.
*Kek pişerken ilk 10 dk. da fırın açılmak zorunda.Hiç endişe etmeyin.Kekiniz kabarıp,sönmez.

üzümlü kek

13 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Hulya'cigim,
Ne kadar guzel anlatmissin, cok guzel...
Hele kek, hic sozum yok, yaninda cay da var miydi?
Sevgilerimi gonderiyorum.

birdutmasali dedi ki...

hülyacığım yazına oakadar içtenlikle katılıyorum kiii
ait olmak- LAYIK OLMAK: harika bir ikiliydi. gönlüne sağlık canım.
küçük yerlerde doğduk büyüdük bilirim bu duyguları..
Kekine gelince enfes.. bende assosa giderken sana el salladım :)
gördünmü beni camdan ??? :))
assostan aldığımız hele aromasını-kokusunu unutamayacağım o üzümlerden bende kek yaptım. yayınlanmayı bekliyor sadece. annem çok yapardı.
heöm reçelini- hem tatlısını- hem kekini.
onun bıraktığı yerden ben devam ediyorum şimdi .....

eline sağlık.. svglrrrrrr

Cafe Gusto dedi ki...

Hülyacığım ben de küçük bir yerde yaşamak istemişimdir.Çok özendim gerçekten..Kek ise apayrı bir güzellikte olmuş..Ellerine sağlık..sevgiler..

neslihan dedi ki...

Hülyacığım kek harika görünüyor canım.ellerine sağlık.üzümler ne hoş,tadı fotodan bile billi oluyor.
haklısın canım,küçük yerde yaşamayı ben de seviyorum,hele ki günümüzde.sevgilerimle...

şeker pasta dedi ki...

Hülya, çok güzel anlatmışsın , ne tatlıdır o paylaşımlar.
eşiminde benimde ilerisi için hayalimiz küçük bir sahil kasabasına yerleşmek.

Günlerin hep böyle güzel paylaşımlarla geçsin.

pelin dedi ki...

Hülya komşuluk ilişkileriniz o kadar güzelki ,ben bu duyguya hasretim diyebilirim..Kek şahane olmuş,üzümler ne kadar şık gözüküyor..
Ellerine sağlık...
Hayırlı Ramazanlar..

ruhdagı dedi ki...

Ben bloğu yutkunarak hatmetmeye çalışıyorum velakin oruçlu kafayla overdoz olmuş durumdayım :)

Üzüme deli olan biriyimdir. Fakat hiç taze üzümle kek denememiştim elinize sağlık kek çok güzel duruyor.

Beni oyalamayın hemen mutfağa gitmem gerek :)

Huriye dedi ki...

Canim selamlar,çok guzel bir sekilde anlatmisin arkadasim,kek ise muhtesem olmus,bayildim goruntuye,ellerine saglik,sevgiler.

lalecik dedi ki...

Hülyacığım çok teşekkür ederim temennilerin için.
Sevgilerimle.

hayatkazanbenkepce dedi ki...

Taze üzümlüsünü hiç denememiştim ama görüntüsü çok güzel olmuş , eminim ki tadı da çok hoştur , ellerine sağlık sevgili Hülya...

Damak Tadı dedi ki...

Anlattıklarına katılmamak ve sana hak vermemek elde değil canım..))Keşke şu anda küçük bir şehir veya kasabada yaşıyor olup dostluk ilişkilerini yakından tekrardan yaşıyor olabilseydim..Bu sıcak ilişkileri senede 1 kez gittiğim memleketimde yaşıyorum sadece..))Gönlüne sağlık has gelin..!

Üzümlü kekine diyecek söz bulamıyorum canım..Sadece olsaydı, akşama kahvenin yanında tadına baksaydım, demekten kendimi alamıyorum..))

Ellerine sağlık canım..Hayırlı ve bereketli iftarlar..)


Sevgilerle..

ilker'in mutfağı dedi ki...

Kek harika görünüyor.Ellerine sağlık.Sevgiler...

egeli dedi ki...

HÜLYA'CIM,KURU ÜZÜMLÜ KEK BİLİYORDUMDA ,AMA TAZE ÜZÜM İLE İLK DEFA GÖRDÜM,NASILDA GÜZEL OLUR KİM BİLİR !!!ELLERİNE VE YÜREĞİN E SAĞLIK CANIM,YAZIN DA ÇOK HOŞUMA GİTTİ,AYNI BENİM GİBİ DESENE...ARADA BİR SIZLANSAMDA...ALIŞIP GİTTİM İŞTE....