28.11.2008

GÖKKUŞAĞI TATLISI

gökkuşağı tatlısı

Evde okutulacak mevlüdün ardından konuklara sunmak üzere benden bir şerbetli tatlı istenince ,tadı klasik ama sunumu şık ne olabilir diye düşünmeye başladım.Aramalarım sonucunda bu tarifi buldum Portakal Ağacı'ndan.Tarifin orjinalinin Emine Beder'e ait olduğunu yazmış sevgili Hatice.Görünüm olarak içime sinen bu tatlıyı önce kendimize denedim.Şeker tadı bana az gelmişti.En azından mevlüt ardından misafirlere sunulan pilav,yoğurt(ayran),tatlı sıralamasında aklıma ve damağıma yer etmiş tatlı kıstasına göre.Ben de tarifi tecrübeme göre değiştirdim.

Gökkuşağı Tatlısı (15 kişilik)
Malzemeler:

*3 yumurta
*2 çay bardağı şeker
*3 çay bardağı yoğurt
*1 çay bardağı sıvıyağ
*3 çay bardağı irmik
*3 çay bardağı un
*2 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya

şerbeti:

*4 su bardağı şeker
*3,5 su bardağı su
*1 dilim limon

Kakaolu kısım:

*2 yemek kaşığı kakao
*3 yemek kaşığı hindistan cevizi

üzeri için:

*krem şanti(kaymak,dondurma ...)
*Minik kakaolu şekerlemeler(toz antep fıstığı,toz badem,kakao....)
*Gümüş draje
-------------------------------------------------
-Şerbeti için su,şeker ve limon kaynatılır.Soğutulur.
-Yumurta sarıları ve akları ayrılır.Önce yumurta akları ile şeker aklar kar haline gelene kadar çırpılır.Vanilya,yumurta sarıları eklenir,çırpmaya devam edilir.Yoğurt, sıvıyağ ve irmik çırpmaya devam edilerek eklenir.
-Un ve kabartma tozu ayrı bir kabda karıştırılır.Elenerek karışıma ilave edilir.
-Yağlanmış büyük dikdörtgen borcama karışım dökülür.
-175 derece ısıtılmış fırına konur ve ısı 200 dereceye getirilir.Üzeri hafif kızarana dek pişirilir.(35 dk.pişirdim.)
-Soğuk şerbet sıcak tatlının üzerine 2 seferde dökülür.Uygun bir tepsiyle tatlının üzeri kapatılır.
-Soğuyan talıdan uygun bir bardak ile daireler çıkarılır.Kalan parçalara kakao ve hindistan cevizi eklenir.Elle yoğrularak karıştırılır.Köfte şekli verilir.Daire kesilen tatlıların üzerine konur.
-Şanti,minik şeker ve drajelerle süslenir.

Tatlının Hamişi:Kakolu kısım ayrıca çok leziz oluyor.Tüm tatlıyı kakaolu sunmak da mümkün bence....

7 yorum:

pelince dedi ki...

Görüntü nefis,tarifi bekliyoruz:)

Güzel bir hata sonu diliyorum...

Adsız dedi ki...

çok lezzetli görünüyor tarifi için sabırsızlanıyorum;))

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Harika bir goruntu,ellerine saglik nasil da muhtesem...sicacik sevgiler

müjde dedi ki...

Çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık.Ben de uzun zaman önce tarif defterime not ettim ama bir türlü fırsat bulup deneyemedim.Şimdi burada görünce yine heveslendim.Sevgiler...
www.mujdenindenemeleri.blogspot.com

kuzeybebek dedi ki...

o pembeli şey benim

bunu söylemek çok komiik
teşekkür ederiim

Dilek Sokullu CANDAN dedi ki...

Hülya'cığım;O kakaolu kısmından bir
porsiyon alabilirmiyim lütfen:))))
Güzel olmuş denemek gerek.Ellerine sağlık......

Hülya dedi ki...

PELİN;tarifi geçtim bile;)

KARDELEN;geç kaldım biliyorum ama tarifi yazabildim.

ÇAPANKIZIMUTFAKTA;davet için teşekkürler...

HURİYE;emin ol tadı da çok nefis.

MÜJDE;hiç tereddütsüz yapmanı tavsiye ediyorum.Şimdiden kolaylıklar.

KUZEYBEBEK;ben de pek gururlanarak koydum sayfama.Yani demek istedim ki o pembe kitabın yazarı benim arkadaşım;)Gurur duydum.Daha iyilerine inşallah.

DİLEK;dene bak çok beğeneceksin:)