18.11.2009

UNSUZ CEVİZLİ KURABİYE - BAKLA FAVA

Resim 030

Çok sık yaptığım Cevizli yıldız kurabiyelerimi hem ben hem konuklarım çok beğeniyor.O kurabiyeler üzerindeki bezeden dolayı ne kadar şıksa o kadar da zahmetli.Zira bezeyi sarartmadan kurabiyeleri pişirmek gerek.Ona bakarsanız Ufuk'un cevizli bomba kurabiyeleri de lezzet olarak aynı ve daha pratik.Ben cevizleri robotta çekerken biraz diri bıraktım.O yüzden daha fazla ceviz içi kullandım.Tarifi kendi ölçülerimle veriyorum.
Denemek isterseniz Ufuk'un Cevizli Bomba Kurabiyelerinin tarifine de bakabilirsiniz.Sanırım ceviz içini o daha incelterek kullanmış.

*2 yumurta
*1 su bardağı şeker
*500 gr.çekilmiş ceviz içi

-----------------------------------
-Yumurta ve şekeri çırpın.
-Cevizi ekleyin.İyice karıştırın.Karışımı üzeri kapalı bir şekilde dolapda bekletin.
-Beklettiğiniz cevizli karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar alın yuvarlayın.Yağlı kağıt veya silpat döşeli tepsiye dizin.Üzerlerine bir parça ceviz koyun.
-180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dk.pişirin.


Resim 021

BAKLA FAVA

*500 gr.iç bakla
*3 yemek kaşığı şeker
*1,5 limon
*1 su bardağı zeytinyağı
*1 orta boy soğan
*1 yemek kaşığı tuz
*1 demet ince kıyılmış dereotu
-------------------------------------------
-Baklaları 1 yemek kaşığı şeker ve 1/2 limon suyu akşamdan ıslatın.(Ilık su baklaları bir,iki parmak geçsin)
-Sabah suyunu dökün ve üzerini çıkacak kadar su,1/2 limon suyu ve 1 yemek kaşığı şeker ilave edip baklalar yumuşayana kadar pişirin.Pişen baklaları robotta püre haline getirin.
-Ayrı bir tencerede rendelenmiş kuru soğanı zeytinyağında pembeleştirin.Bakla püresini pembeleştirdiğiniz soğanların üzerine ekleyin(Bu aşamada çok dikkatli olun.Karışım sıçrıyor)1/2 limon,1 yemek kaşığı şeker ve yarım demetten fazla kıyılmış dereotunu ekleyin.10 dk.kadar dibini tutturmadan karıştırarak pişirin.
-Kalan dereotu ile süsleyerek servis edin.

*Şık bir sunum için favayı ıslattığınız kek kalıbının içine dökebilirsiniz.
**Servis esnasında limon ve zeytinyağı ile servis yapabilirsiniz.
***3 yemek kaşığı şeker benim için yeterli.Zeytinyağlıları daha tatlı seviyorsanız şeker miktarını arttırabilirsiniz.

Tarifin orjinali için Zuhal'in sayfasına bakabilirsiniz.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

aman tanrım bayıldım cevizli kurabiyeye ellerine saglık.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım nefis nefis. Favayı pek yemem ama kurabiyeler için söyleyecek kelime bulamıyorum.
Gerçekten çok güzel olmuş. Ben aynı tarif ile fındıklı olarak ta yapıyorum. O da çok gğzel oluyor.

Ellerine sağlık canım
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Merhaba hulya hanim,

Ben bu fava isine kafayi takmis durumdayim: favanin bu kadar guzel bir sekilde kaliptan cikmasinin sirri nedir? Benimkiler hep yapisiyor... Fotograftaki favayi metal bir kek kalibinda mi yaptiniz? Ne kadar süre bekletiyorsunuz sogukta? Yaklasan bir dogum gunu icin ben de yapmak istiyorum...lutfen yardim!!!

hatice