20.03.2007

SMOKİN PASTA;)

En sonunda rüyalarıma giren bir pastayı daha allem edip kallem edip denemiş bulunmaktayım;)Hem de hiç smokin giymeyen birisi için.Hatta işi sebebiyle sürekli eşofmanlarla gezen bu beye birazcık atıfta bulundum dersem yalan olmaz hani...Aslında hiçbir şeker hamurlu pasta dar zamanlara sığdırılacak kadar kolay değil ve savsaklanmaya asla gelmiyor...Her dar zamanlı pastadan sonra diyorum ki bir dahakine böyle olmayacak daha geniş çalışmak gerek yok bazen hayat müsaade etmiyor buna;)
İşten çıkıp yapıp yapmamaya bir türlü karar veremediğim bu pasta(Çünkü beyefendi bir kutlama istemiyordu)eve vardığımda birden hatırıma gelince ben de bir coşku bir coşku...Pandispanyam bile yokken ortalıklarda derhal klasik tarifimi çırptım.2 no'lu kalp kalıbıma hamuru döküp pişirdim.Soğumasını bekledim ve doğru deepfreeze attım ki biraz donsun rahat kesebileyim....
O sırada hiç denemediğim pastacı kremasını yapmak için kolları sıvadım.Bunun için;
*2 su bardağı süt(Çok sıcak olacak)
*150 gr.toz şeker
*80 gr.un
*2 yumurta sarısı
*1 bütün yumurta
*1/2 pk.vanilya
*50 gr. kadar krem şanti gerekiyor...
----------------
-Sütümü kaynattım eğer hazır süt kullanacaksanız kaynatacak kadar ısıtıp ocağı kapatın derim.
-Ocağa konabilecek bir tencereye 2 yumurta sarısını,1 bütün yumurta ve vanilyayı ekleyerek bir tel çırpıcı yardımıyla iyice çırparak homojen bir karışım elde ettim.
-2 su bardağı sıcak sütten 1 kepçe aldım ve sicim gibi akıtarak yumurtalı karışıma çırpa çırpa ekledim.Daha sonra ununu ilave ederek topaklar dağılana kadar çırptım.
-Sütün tamamını yine sicim gibi akıtarak ve çırpmaya devam ederek yumurtalı karışıma kattım. -Ocağa aldığım karışımı çırpmaya hiç ara vermeden koyu bir muhallebi olana dek pişirdim.Ağzını kapatarak soğuttum.
-Soğuyan kremama bu kez krem şantimi ekledim karıştırarak kremaya yedirdim.

Pastanın oluşumu....
-Pandispanyamı dolaptan çıkarıp enine 2'ye kestim.3 katım oldu.
-Katları çeyrek bardak sütle ıslatarak pastacı kremamı bolca yaydım.
-Diğer katları da aynı şekilde oturtarak pastamı oluşturdum.En üst kata ekmeğe yağ sürer gibi ince bir kat pastacı kremasından sürdüm ki şeker hamurum üzerine rahatça yapışabilsin;)

Şeker Hamuru için;Pastaland'dan aldığım beyaz şeker hamurunu kullandım yine.Siyah boya çok ağız boyayacağından kahverengi çalışmak istedim.Hamura kakao ilave ederek istediğim tonu yakalamaya çalıştım ama kakao istediğim kahve tonu için bana yardımcı olmadı maalesef;)Oysa ki elimde kahve jel boyam da varken yaptığım bu cimriliğe çok kızdım ama iş işten geçmişti artık...(Jel boyayı buralarda bulmam imkansız olduğundan bu cimriliğim;nasıl olsa pasta da yabancıya gitmeyecekti zaten)
-Önce gömlek havası verebilmek için bir miktar beyaz hamuru dar,uzun açarak pastanın ortasına yerleştirdim.
-Kahverengi hamurdan kalp kalıbın bombeli yanlarını ölçerek kafamda oluşturduğum şablona göre kestim.Ve beyaz hamurun üzerine çok fazla bindirmeden kahverengi hamuru her iki yana yerleştirdim.
-Papyon için küçük bir dikdörtgen hamur yaptım beyazdan ve ortasından büzdüm.Düğmeler için minik toplar yapıp kürdanla üzerinde delikler açtım ve pastaya azıcık suyla ıslatılmış fırça yardımıyla monteledim.Mendil için iki minik üçgeni cepten hafif çıkmış bir formda hazırladım.Kahverengi hamurdan cep havası verdiğim ince bir şerit içine yerleştirip,ceketin sağına yapıştırdım.
-Yaka için birebir bir cekete bakarak çalıştım;)

İki üç hatam dışında bir pastamı daha bitirmiş oldum böylece.Fena da olmamıştı yani...

Çıkarılan ders:Pastacı kremasına devam ve çok iyi bir babalar günü pastası denemiş oldum bu arada.Yani o konsepte uygun...

21 yorum:

Tuba dedi ki...

Buna sooole bir de yakisikli kafa yapsaydin ya:)))

pecete dedi ki...

Hülyacığım, gene erkencisin. Bu yakışıklı uyutmadı galiba! Ama değmiş arkadaşım. Gelin nerde??? Sevgiler...

Özlem dedi ki...

Hülya'cığım maaşallah ne kadar yaratıcısın . Öyle güzel bir pasta çıkmış ki yine ortaya .Ellerine sağlık

Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhabalar hülya ablacım nasılsın bu smokin pasta çok harika görünüyor bu pasta ahmet abininmi aynı ahmet abicime benziyoda:-)))gercekten hülya ablacım ya çok güzel pastalar cıkarıyosun neyse ahmet abicimin geçmiş dogu gününü kutluyorum biraz geç oldu ama kusura bakmayın ozaman yazamıyodum öpüldünüzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz(şükriye)

Doruk dedi ki...

Çok sevdim Hülya'cığım. Harika bir fikir olmuş, biliyorsun smokinlere bayılırım:) Kalp kalıp mı kullandın?

Hülya dedi ki...

TUBA'cığım;yakışıklı kafayı bir daha ki çalışmaya yapsak?:)
PEÇETE'ciğim;yok bu dün gecenin eseri değildi arkadaşım.Allahtan değildi diyorum.Çünkü dün gece 2 pasta bir kek yaparken halim hiç smokinli birilerini görmeye müsait değildi şekerim...Gelin mi?Hakikaten iyi fikir!!!!
ÖZLEM'ciğim;teşekkür ederim.Ben de bir yerlerden esinlendim canım.İnşallah birgün tasarımı sadece bana ait bir pastam olur;)
ŞÜKRİYE'ciğim;doğum günü çocuğu çok gizli.Sır bu sır;)))
BURCU'cuğum;beğenmene sevindim.Evet biliyorum smokin sevdanı;)
Kalp kalıp kullandım...Gövdelerde çok işe yarıyor;)

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Çok şık bir pasta olmuş, hem de bayağı şık :)) Ellerine sağlık..
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Hülya, çok güzel ve usta işi bir pasta olmuş, gerçi diğer yaptıklarında usta işiydi. Bu pasta modelini bende yapmak istiyordum. Sen daha önce davranmışsın. Uygun bir zamanda bende yapmaya çalışacağım.Ellerine sağlık diyor, başarını tebrik ediyorum arkadaşım, sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

Hülyacığım,

Harika bir pasta olmuş.Ellerine sağlık.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Hülyacığım, kim nerde giyiyor bu smokini bilelim :))

SÜpper olmuş. Ellerine sağlık...

Şık ama pek şık doğrusu ...

sevgiler...

Adsız dedi ki...

Canım,
İşte pasta bu Hülya'cığım...
Ne kadar yaratıcısın ve güzel fikirlerin var bayıldım inan..
Belki ilerki günlerde bu kişinin başı da eklenir ne dersin..))

Tek kelime supersin..TEBRİKLER CANIM.!Ellerine sağlık tekrardan..

Sevgin ve güzel sanatın eksilmesin..Gül/d.tadı

NiNo dedi ki...

canim super olmus bu pasta ellerine saglik supersin

Aybike Ceylan dedi ki...

Hulya'cim,
Masallah, ellerine saglik, ne zaman gelsem cok guzel bir pasta karsiliyor beni, sey pardon "yakisikli".

Cok begendim, sevgiler.

Adsız dedi ki...

hülya gerçekten sanat eseri gibi ellerine sağlık sen kursa gittikten sonra mı böyle harikalar yapmaya başladın yoksa cocolat'a giren süper güç olarak mı çıkıyor?
süpersin

kamiş dedi ki...

Çok güzel olmuş çok! Ama hala ben bunları nasıl yaptığına bir türlü akıl sır erdiremiyorum! :)) Artık yazacak kelime de kalmadı. Geyiğe mi vursam, ciddi mi takılsam bilemedim. Hayretim cabası , yorum yapma olayının suyunu çıkarttın yani!

Unknown dedi ki...

Hülyacım harika bir fikir olmuş. Çokda şık. Ellerine sağlık.
Sevgiler..

Hülya dedi ki...

ACEMİ ŞEF'im;sen öyle diyorsan öyledir.Teşekkürler...
UFUK'cuğum;eminim senin elinden çok daha profesyonel bir çalışma çıkacak.Merakla bekliyorum o günü...Ben de seni çok ama çok tebrik ediyorum.Hem iş,hem annelik,hem pasta,ev,yemek vs....Zor zanaat zor....
ZERRİN'ciğim;sağol arkadaşım...Sevgiler...
ZERRİN-MİSSS'ciğim;aslında hiç smokin giymeyen bir yakışıklıya ithaf edildi bu pasta.İşi sebebiyle sürekli eşofman giydiğinden aklıma hemen bu espri geldi.Bir de baba figürünü çok iyi yansıttığını düşündüğümden;)
GÜL'üm DAMAK TADI'm;ne güzel sözler bunlar.İnan çok utandım...Karadeniz geliniyim diye torpil yok ama di mi?;)
NİHAN'cığım;seni de merakla takipteyim.Ne kadar özenli şeyler yapıyorsun öyle.Başarılar...
AYBİKE'ciğim;evet bu kez sizleri bir yakışıklı karşılasın istedim.Hoş ama di mi?
SEDA'cığım;aslında kurs dönüşü semelendim biraz.Orada bize siz de bu tür güzel pastalar yapacaksınız dedikleri her vakit içimden ''Yok daha neler''diyordum.Biz farkında olmadan bize işin mantığını öğretmişler aslında.Ama inan çok araştırma istiyor ve zengin malzeme.Sonu bucağı asla olmayan bir iş bu.Coş coşabildiğince...Sevgiler...
KAMİLE'ciğim;kursa gitmeden ben de bu pastalar nasıl yapılır diye beğendiğim bir pastanın sağından,solundan epey inceler işin içinden çıkamazdım.Ama bu işte bir mantık var.Çözdünüz mü oluyor.Kursa giderek bu çözüme daha az çile çekerek ulaşıyorsunuz.Ya da en azından bu ben de böyle oldu.Çok öpüyorum seni...
Ovaletle ilgili sorun olmuş grupta.Sana cevap yazdım.Faydam olur inşallah...)
SELSERVİS'ciğim;pratik ama bir o kadar da şık bir fikir bu.Ben de bir iki hatam dışında beğendim...Sevgiler...

Tulosh dedi ki...

Hülyacıgım gerçekten çok güzel olmuş, çok şık :) Kalp kalıp bu temaya çok iyi olmuş harikasın.

Hülya dedi ki...

TULOSH'cuğum;kalp kalıp gövde uygulamalarında inanılmaz bir kurtarıcı.Sağol arkadaşım.Bu arada cicilerini çok beğendim...)

Adsız dedi ki...

pastalarınız harika ellerinize sağlık

Hülya dedi ki...

GÜLİZ'ciğim;teşekkür ederim...