25.11.2007

BİR ETKİNLİK DAHA.....

Etkinlik bu ay Lale'de.
Pek de hoş bir adı ve logosu var etkinliğin.Yalnız kaynana çatlatmak konusunda hiçbir fikrim olmadığından(kayınvalidem ben onu tanıyamadan yıllar önce ölmüştü.Saygıyla anmak vesile oldu bu arada) vereceğim tarifler kaynanalar üzerinde ne kadar etkili olur bilemiyorum;)Aslına bakarsanız artık herkes çok bilinçli.Buna erkek anneleri de dahil.Oğullarına gelin değil,evlerine kız evlat dahil ediyorlar.Ne güzel..
Hani duyarız ya gelin-kaynana çekişmelerinde bir kahve teranesidir gider.Köpüklü olmuş mu,tadı yerinde mi?"Öyle orta şekerli kahve isteyip de az şekerli mi yapmış bakalım gelin hanımkahveyi?" diyen kaynanalardan illallah eden tanıdığınız gelinler varsa eğer hah işte bu tarif bu serenomiyi gerektiren kahve kültüründen yola çıkılarak hazırlandı,biliniz ve haber veriniz;)Verin bir tabak bu kahveli kekden ille de kahve diyen kaynanaya onu 3 gün idare etsin durumlarına denk gelsin diye düşündüm ama olur ya kahve seven kaynanamız bu kez de ne kara,kuru bu kek böyle demesin.Baştan söyleyin bu kek kahveli;)

KARAMELLİ-KAHVELİ KEK

Malzemeleri:*3 yumurta
*1,5 su bardağı şeker
*2,5 yemek kaşığı garanül kahve
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*2 su bardağı un
*1 pk.kabartma tozu
Karamelli sos için:
*25 gr.margarin
*2/3 su bardağı şeker(esmer şeker)
*yarım tatlı kaşığı granül kahve(esmer şeker kullanılırsa gerek yok)
*100 ml.krema(1/2 su bardağı)

----------------------------------------------------


1-Yumurta ve şeker,yumurtaların rengi açılana dek 10 dk.çırpılır.


2-Kahve
eklenir. 2-3 dk.daha çırpılır.

3-Sıvıyağ eklenir.Çırpılır.


4-Un ve kabartma tozu elenerek karışıma ilave edilir.

5-Yağlanıp unlanmış 18cm civarı bir kalıba kek hamuru dökülür.

6-180 derece de ısıtılmış fırında 45-50dk.pişirilir.










-İsteğe bağlı karamel sos pişirilir.Bunun için;şekerin, yağ ilave edilmeden teflon bir tavada hafif rengi
döndürülür.Yağ ilave edilir.Eriyince ağır ağır kreması eklenir.Tüm malzeme iyice kaynaşınca ocaktan alınır.Kekin üzerine dökülür.




Bu kekin HAMİŞ'i:Dışı hafif sert,içi yumuşacık bu kekin karamelize edilmiş şekerden ötürü dışı hafif çıtırımsı ve karamel-kahve kokuluydu.Biz sevdik umarım deneyenlerde sever...


PRATİK KAZANDİBİ

Malzemeleri:
*1 lt.soğuk süt(4 su bardağı)
*500 gr.şeker(2,5 su bardağı)tadı azaltılabilir.
*100 gr.nişasta(4 yemek kaşığı tepeleme)
*1 pk.vanilya(veya çay kaşığı ucuyla vanilya özü)

Önce bir miktar süt ile nişasta inceltilir.PPürüzsüz bir kıvama getirilir.Vanilya hariç tüm malzemeler tercihen kalın tabanlı bir tencerede ve orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.Ocaktan alınıp vanilyası eklenir.Karıştırılır.Ateşe dayanıklı fırın tepsisine muhallebiden 3-4 kaşık alınıp ocakta çevire çevire bu malzeme yakılır. Üzerine muhallebisi dökülüp en az5-6 saat buzdolabında bekletilir.Dilimleyip ters çevrilerek servis edilir

11 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

hülyacım ilk yorum benden çok güzel bir kek ve kazandibi ben kazandibi tatlısını çok severim ellerine sağlık çokta güzel resimlerle açıklamışsın sevgilerimle
canım bir günde o pastalarını resimleriyle göstersen:) diyorum hıı nasıl iyi fikir dimi öptüm canım baybayyy

Filiz Morkoç dedi ki...

Merhaba, ben sitenin sessiz okuyuculrındanım. Dün gece seni rüyamda gördüm. Üzerinde sitenin adı yazılı bir mutfak önlüğü vardı, bir yerde karşılaştık, resmini gördüğümden hep sitende, tanıdım seni.. Konuştuk, sonra size gittik.. Sonrası çok net değil ama ilginç geldi bana... Sevgiler. Filiz.

Selen dedi ki...

Kevgir Aralık sayısı sevgili Esra için hazırlanıyor. Ayrıntılar burada. Lütfen tıklayın.

NiNo dedi ki...

Lütfen Esra için Kevgir’de yer almak istiyorsanız alttaki yazıyı okuyun ve tercihinizi yorumla belirtmek için Selen‘i ziyaret edin. Teşekkürler.

Biliyorsunuz ki üç gün önce hepimiz sevgili Esra ile vedalaştık. Esra’nın Zerrin ile birlikte hazırladığı, tariflerinin dışında bize en güzel hediyesi Kevgir dergisi oldu. Kevgir Aralık sayısına kavuşmamıza da sayılı gün kaldı. Zerrin’in önerisiyle biz de istedik ki bu yeni sayı Esra’ya hediye gelsin. Onun sevdiği yemekler, onun kendi tarifleri bizim uygulamalarımız ile yeni sayıda yer alsın. Hüzünlü, mutsuz yazılar değil, mutlu, güzel anılarla dolu eğlenceli bir sayı olsun, Esra’yı gülümsetelim ve sevindirelim. Düşünün ki bu ona bir veda değil sürpriz hoş geldin hediyesi. Esra ile tanışmanızdan, komik anılarınızdan, yorumlaşmalarınızdan, paylaştıklarınızdan bahsedin. Fazla bir paylaşımınız olmadıysa da tarifini o kadar lezzetli pişirin ki anısız da olsa ondan bir aferin kapın.

Önümüzde sadece 2 gün var. Bu iki gün içinde aşağıdaki listeden seçeceğiniz yemeği pişirip fotoğrafını da çekerek yazınızla birlikte “esraicin@gmail.com” adresine mail atın. Listedeki her kategoriden seçim yapabilirsiniz. Tariflere ulaşmak için başlıklara tıklayabilirsiniz.


Sizden tek ricam seçim yapınca yorum ile tercihinizi iletmeniz. İKİ seçim yapın ki biri sizden önce davrandıysa ikinci tercihiniz size verilsin. Yarın sabah 09.00 itibariyle kişiler ve yemekler listesi hazır olacak. Mail atmak için son gün ve saat de 29.11.2007 Perşembe akşam saat 21.00. Bu tarihten sonra gelecek mailler maalesef kabul edilmeyecek.

Lütfen yandaki banner’ı sayfanıza koyarak herkesi bu faaliyetten haberdar edin ve detaylar için banner’a tıklamalarını rica edin.

Haydi! Esra’ya yüreğindeki kocaman sevgisine layık olduğumuzu gösterelim.


ÇORBALAR
1) Yayla çorbası


ANA YEMEKLER
1) Kuzu tandır
2) Kuzu haşlama
3) Hamburger
4) Biber dolması
5) Kabak dolması
6) Lahana Sarması
7) Yoğurtlu Köfte
8) Hasanpaşa köftesi
9) Fırında karışık kızartma
10) Paşa kebabı
11) Poşette tavuk ve peynirli makarna
12) Yufkada tavuk
13) Patatesli tavuk
14) Mantarlı tavuk
15) Kıymalı patlıcan
16) İçli köfte
17) Karnıyarık
18) Tavuk köfte ve patates püresi
19) Köfte çeliği
20) Köfte kebabı
21) Poşette köfte
22) Et sote
23) Shoarma
24) Rulo köfte
25) Poşette tavuk
26) Kıymalı patlıcan
27) Tavuk pane
28) Patlıcan Kebabı

SALATALAR
1) Basit kumpir

MAKARNALAR
1) Tavuklu makarna
2) Köfte ve makarna
3) Kıymalı makarna

PİLAVLAR
1) Bulgur pilavı ve cacık
2) Tavuklu erişte pilavı
3) Bulgur pilavı
4) Tavuklu pilav

BÖREKLER
1) Kıymalı patatesli börek
2) Kol böreği
3) Peynirli kızartma börek
4) Etli börek
5) Köfteli börek
6) Rulo börek
7) Bohça böreği
8) Sultan kebabı (böreği)
9) Tandır böreği (gözleme)
10) Rulo patatesli börek

EKMEKLER
1) Brioche (Fransız ekmeği)


HAMUR İŞLERİ
1) Peynirli pamuk poğaça
2) Trabzon kıymalısı
3) Şekerpare
4) Hazır yufkadan baklava
5) Minik pizza
6) Minik kıymalı pide
7) Et burger
8) Açma
9) Krep parizyen
10) Pizza
11) Zeytinli Rulo
12) Patates mücver
13) Mayalı poğaça
14) Haşhaşlı çörek

KEK VE MUFFINLER
1) Cevizli ve üzümlü kek
2) Browni muffin
3) Pudingli, meyveli ve damla çikolatalı kek
4) Peynirli ve Zeytinli muffin
5) Muzlu muffin
6) Çikolatalı ve kremalı muffin
7) Browni
8) Kekstra
9) Fındıklı ve çikolatalı muffin
10) Sucuklu muffin
11) Reçelli kek
12) Zeytinli muffin
13) Cheesecake, prens ve prenses
14) Krem karamelli kek
15) Muçari
16) Kuru meyveli muffin
17) Çikolatalı muffin
18) Zeytinli ve kurutulmuş domatesli kek
19) Kayısılı kek
20) Kremole tart
21) Kirazlı muffin
22) Çilekli kek

KURABİYELER
1) Fındıklı kurabiye
2) Elmalı tart
3) Fındık ezmeli kurabiye
4) Fındıklı tartoletler
5) Marmelatlı kurabiye


PASTALAR
1) Çikolatalı yaban mersinli pasta
2) Elmalı pasta
3) Çikolata Muslu tart
4) Çikolatalı pasta
5) Cheesecake
6) Şeker hamurlu pasta
7) Çikolatalı parfe
8) Yaş pasta
9) Basit elmalı pasta
10) Muzlu ve çikolata soslu yaş pasta
11) Kremalı ıslak kek

Özlem dedi ki...

Karamelli kahveli kekin kokusu lezzeti simdiden canlandı hayalimde . Kazandibi ise son derece pratik olmasıyla tam bana göre.

Teşekkürler Hülya' cığım ellerine sağlık.

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Hulya'cigim,
Ellerine saglik, degisik bir kek olmus.
Cok opuyorum sevgiler, sana uzunca yazacagim ama henuz firsat bulamadim. Sevgilerimi gonderiyorum.

MİNELİ dedi ki...

Değişik ve orjinal olmuş.Karamel değişik bir tat vermiştir.Ellerinize sağlık sevgilerimle.

Müge Hüner dedi ki...

Gönül Dostum Hülyacım;
Yapılışını resimleri ile anlatman çok ama çok hoş olmuş bir yemek programı izliyor yada dergi okuyor gibi hissettim. Birde hiç kek yapmayı bilmeyen insanlara çok güzel bir klavuz olmuş, ben mesela kek tarif ederken, krema gibi olana kadar çırpın, işte boza kıvamında olsun vs. diye anlatıyorum, sanki herkes bizim gibi gözü kapalı kek yapıyor gibi:)
Oysa hiç yapmayanlara çince gibi geliyor bu anlatımlar (arkadaşlarımdan biliyorum)Çok güzel bir şey yapmışsın, bundan sonra kek yazısı yazdığımda resimli anlatım için sana yönlendireceğim.
Sevgiler canım.

Hülya dedi ki...

MELEK'ciğim;teşekkür ederim canım...Pastalarımı modellerken o kadar hengame oluyor ki bana bir fotoğrafçı şart o vakitler.İnşallah böyle bir detaylı çalışma yapabilirim.Aklımda;)

AKLIMDAKİLER;ne kadar ilginç.Rüyada bile olsa çok hoşuma gitti buluşmamız.Hele önlük kısmı süper;)
Rüyalarla ilgili bir röportaj okudum Ayşe Arman'da.Orada deniyor ki,size rüyada gördüğünüz kişi,yer,obje vs.neyi hissettiriyor,ne manaya geliyorsa bu değerler üzerine yoğunlaşın rüyayı açıklamaya çalışırken.Benim size hissettirdiğim duygu herneyse onun peşine düşün bence;)
Sevgiler.İlginç bir yorumlaşma oldu;)

SELEN'ciğim;hemen ayrıntılara bakıyorum...

NİNO'cuğum;duyarlılığın için sağol..

ÖZLEM'ciğim;ne demek asıl ben sana uğradığın için çok teşekkür ederim;)

AYBİKE'ciğim;ben de mailimi görmedin sanmaya başlamıştım artık...Değilmiş...Sevgiler...

MİNELİ'm;evet farklı oldu canım.Ama sossuz da olabilir...

MÜGE'ciğim;ben de pek detaylı olmadı diye sıkıntı çekmiştim ama sen öyle diyorsan ne mutlu bana;)
Sevgiyle...

Adsız dedi ki...

çokkkkkkkk geçmiş olsunnnnn

Hülya dedi ki...

İSİMSİZ'e;çoookk teşekkür ederim...