Efendim biz yakın zamanda bir emeklilik partisi düzenledik ve bu pasta ve uzağında görünmeye çalışan kardeşiyle beraber o parti için Dilek ve ben tarafından yapılıverdi.Dilek dipdibe çalıştığım iş arkadaşım.Yanyana otururuz hep ama artık boynuz ve kulak şeklinde oturduğumuz söyleniyor;)Boynuz kulağı geçer hesabı...
Pasta normalde 5 kat olacakken,nakil esnasında yaşayabileceğimiz sıkıntıları da hesaba katarak-ki bu sıkıntılara bize yardım etmeyecek olan taşıma erkek gücünü de hesap ettik-3 kat ve 2 kat şeklinde 2 pasta yaptık.Tüm iç malzemeleri aynı olan bu pastaların 2 katlı olanı 50 kişilikdi,3 katlı olanı 58 kişilik.Neden 58?Çünkü üstte görülen mavi kaplamalı kalp pastayı ben 8 kişilik olarak hesaplıyorum siparişlerimde ama 10 kişilik de çıkabilir.Aslında 110 kişilik diyelim...
Nasıl mı yaptık?Organize bir çalışmayla elbet.Dilek 1 gün önceden 2.katları oluşturan sade pandispanyaları pişirdi.Herbiri 20 kişilik bu pandispanyalardan 2 tane pişirdi.Ben de; ilk katları oluşturan kakaolu herbiri 30 kişilik pandispanyalardan 2 tane,bir de en üstteki kalp pandispanyayı pişirdim...Dolgu kremaları herzaman severek yaptığım Emel Başdoğan'ın vanilyalı kremasından.Yani asıl ölçüsünü 5 katı arttırarak pişirdik.O koskocaman tencerenin başında da Dilek vardı;)
30 kişilik kakaolu klasik pandispanya(30x30 kalıpda)
Malzemeleri:
*14 yumurta(60-65gr.lıklardan)
*46,5 yemek kaşığı şeker(675 gr+1,5 yemek kaşığı)
*46,5 yemek kaşığı un(675 gr.+1,5 yemek kaşığı)
*4,5 yemek kaşığı kakao
*4,5 pk.vanilya
*4,5 pk.kabartma tozu
----------------------------------------
-Yumurta,şeker ve vanilya yumurtaların rengi açılana dek iyice çırpılır.
-Un,kabartma tozu,kakao ayrı bir kapta karıştırışıp elenerek yumurtalı karışıma ilave edilir.
-Tüm malzeme homojen bir şekilde karıştırılıp,yağlı kağıt serilip kenarlarından iyice sıkıştırılmış kalıba dökülür.175 derecede 45-50 dk.sonunda temiz bir kürdan pandispanyanın ortasına batırılır.Kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
-Fırından alınan pandispanya ızgara teli üzerine ters çevrilerek soğutulur.
20 kişilik sade pandispanya(28 cm.yuvarlak kalıpda)
Malzemeleri:
*9 yumurta
*30 yemek kaşığı şeker(450 gr.şeker)
*33 yemek kaşığı un(450 gr.+3 yemek kaşığı un)
*3 pk.vanilya
*3 pk.kabartma tozu
---------------------------------
-Üstteki tarif gibi hazırlanır.
8-10 kişilik kalp kalıp
Malzemeleri:
*4 yumurta
*11,5 yemek kaşığı şeker(150gr+1,5 yemek kaşığı)
*11,5 yemek kaşığı un(150gr+1,5 yemek kaşığı un)
*1,5 pk.kabartma tozu
*1,5 pk.vanilya
*1,5 yemek kaşığı kakao
----------------------------------
-İlk tarif gibi hazırlanır.
108-110 kişilik pastanın vanilyalı dolgu kreması için;
*15 su bardağı süt
*2,5 su bardağı nişasta
*5 su bardağı toz şeker
*10 yemek kaşığı un
*10 yumurta
*5pk.vanilya
*5 pk.süt kreması
*14 adet muz
----------------------------------
-Uygun bir tencerede un,nişasta,şeker karıştırılır.Sütü ilave edilip,yumurtalar eklenir.Blendar yardımıyla tüm malzeme iyice karıştırılır.
-Ocağa alınıp muhallebi kıvamına gelip,kaynamaya başlayınca ocaktan alınır.Vanilyası eklenip son bir kez karıştırılır.Tencerenin ağzı kapalı bir şekilde soğuması beklenir.
-Soğuyan muhallebiye süt kremaları eklenir tüm malzeme pürüzsüz bir kıvam alacak şekilde mikserle çırpılır.
-Muzlar küp küp doğranıp kremaya eklenir.
HAMİŞ:Vakit darlığından kremayı çırparak soğuttuğumuz için istediğimiz kıvama gelmedi.Ara katlardan akma yaptı.Allahtan hava soğuktu da balkon mutfak arası taşınarak bu donma işini hallettik.
ÜST KAPLAMA KREMASI(Kakaolu) 60 kişilik
*15 yemek kaşığı şeker
*6 yemek kaşığı mısır nişastası
*6 yemek kaşığı kakao
*6 yemek kaşığı kakao
*1/2 çay kaşığı tuz
*3 pk.süt kreması
*3 su bardağı+3/2 su bardağı süt
*3 su bardağı+3/2 su bardağı süt
*6 yumurta
*200gr.ince kıyılmış bitter kuvertur
*Yarım tatlı kaşığı vanilya aroması veya 3 pk.vanilya
-------------------------------------------------------
-Mısır nişastası,şeker,kakao ve tuz tercihen çelik tabanlı bir tencereye alınıp kuru kuru karıştırılır.
-Üzerine krema, süt ve yumurtalar eklenip çırpma teli yardımıyla iyice çırpılır.
-Kuvertur çikolata eklenir.
- Orta ateşte telle devamlı karıştırarak kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilir.
-Puding tencereden bir kaba bosaltılır. Biraz su ve buz kalıplarıyla doldurduğumuz daha büyük bir kabın içine oturtulur.Soğumaya başlayıncaya kadar buz banyosunda çırpılır.(Amaç kabuk bağlamasını önlemek)
- Vanilya eklenir.Karıştırılır..
-Üzeri strecle kaplanıp soğuyana kadar buzdolabında bekletilir.Bu arada puding daha kıvam alıyor.
ÜST KAPLAMA(Sade) 40 kişilik
*10 yemek kaşığı şeker
*6 yemek kaşığı mısır nişastası(Kakaolu olmadığı için kıvam farkını nişastaya ekledik)
*Çay kaşığı ucuyla tuz
*2 pk.süt kreması
*2,5su bardağı süt
*4 yumurta
*150gr.ince kıyılmış fildişi kuvertur
*Yarım tatlı kaşığına yakın vanilya aroması veya 1 pk.vanilya
*2-3 damla kahverengi jel boya(Ekru renkli krema elde etmek için)
------------------------------------------------------------
-Üstteki kakaolu kaplama kreması gibi pişirilir.
PASTANIN KATLANDIRILMASI:
Her bir pandispanyayı 3 kat olacak şekilde enlemesine 2'ye ayırıp her katı yarım su bardağına yakın şekersiz soğuk sütle ıslattık.Ara katlara muzlu vanilyalı dolgu kreması koyduk.Tüm katları bu şekilde hazırlayıp kakaolu 1.kat pastasını yine kakaolu üst kaplama kremasıyla kapladık.2.katı oluşturan sade pandispanyayı da ekru renkli kremayla kaplayıp,kaşığın tersi ile gelişigüzel şekiller yaptık.
Hazırladığımız 5 ayrı pastayı 3 kat ve 2 kat olacak şekilde ambalaj kağıdıyla kaplanmış straforların üzerine yerleştirip bitişlerine rende ve kıyılmış çikolata parçaları koydum.
Biraz uzun bir anlatım olsa da umarım doğru ifade edebilmişimdir aşamaları.Gözümden kaçan detay varsa sorduğunuzda açıklayabilirim...
20 yorum:
slm,ellerinize saglik harika olmus bu pasta,pasta yapimi konusunda sizden cok sey ögreniyorum söylemeden gecemiycem sevgiler...
Hülyacığım süper organize olup kocamann bir pasta yapmışsınız ellerinize sağlık canım yakında Dilek kendine bir sayfa açarsa şaşırmayacağız :))
hülyacım ellerinize sağlık canım bende bekliyordum bu pastayı nezaman anlatacak hülya acaba diye..
çok güzel bir anlatım olmuş ellerine dillerine sağlık benim gibi kişi özürlü pasta severler için çok iyi bir klavuz oldu:) sevgilerimle bide benim bebekli pastama baksana gelip senin gibi olamam ama olsun şimdilik bu kadar fırsat bulunca senin pasta türlerinede geçmek istiyorum öptüm canikom baybayyy
hülyam ellerine sağlık sonunda geldi pastan göre göre bir hal olmuştum
kocaman sevgiylee
Hülyaaam,
evet merakımız bitti :)
böyle bir organizasyon ... hayatım ellerinize sağlık.
sımmmsıcak sevgiler.
yiyenlere bol afiyetler :)
www.misssgibi.com
Valla sen herşeyin üstesinden gelirsin arkadaşım.Ellerine sağlık...Bu arada Dilek'in de ellerine sağlık, sevgilerimle....
hülyacım beğenmene sevindim canım eh benim bunu sana anlatmama tereciye tere satmak denir yaa utandırdın beni sevgilerimle cancazım bayy
cok guzel gorunuyor ama ben becer�ks�z� 2 k�s�l�k pasta yapoam�yorum bunu hayatta beceremem:)
cok guzel gorunuyor ama ben becer�ks�z� 2 k�s�l�k pasta yapoam�yorum bunu hayatta beceremem:)
Seni sessizce takip edenlerdenim Hülyacığım. Acaba yandaki pastanın tarifi ne zaman gelecek diye bekliyordum. Ve nihayet bu büyüklükte bir pasta yapmayacak da olsam tarif gelince çok sevindim.
Benim bloğumu açtığım zaman yayınladığım (8o kişilik idi)pastadan çok daha büyük ve iyi planlanmış bir pasta. (Ben görsel olsun diyerek 3 katı da aynı yere koyunca çökmeler olmuştu.) Ama tabii ki senin gibi ustalar benim yaptığım acemilikleri yapmazlar.
Dilekle birlikte ellerinize sağlık, çok çok başarılı ve de lezzetli.
Sevgilerimle,
Tarifleri arşivime aldım, bir gün böyle bir pasta yapmam gerekirse bana çok yardımcı olacak.
Ama gerçeği söylemek gerekirse gözüm korktu :)
Hülya'cığım,
Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
Sevgiler...
ellerine sağlık canım. nu kadar büyük bir pastayı yapabilmek büyük başarı. sevgiler
Hülyacığım, ellerinize sağlık; ama cidden ellerinize sağlık... 110 (ay pardon 108 :)))))) kişilik bir pasta, "nasıl yani" diyorum, başka da birşey demiyorum. Yakında kremayı kazanla pişireceksin, ben sana yamaklık yapmaya geleyim, kazandaki kremayı karıştırırım; "Hülyaaaa, bana pasta versene" derim, sen de "yok sana, sen kazana düştün" dersin :)))))) Canım, belin geçmiştir umarım diyorum ama arşivden gittiğine göre daha geçmemiş gibi algılıyorum; hadi çabuk iyileş artık Hülyam
huzurlu ve bol g�l�c�kl� mutlu hafta sonlar� d�l�yorumm
kend�n�ze cokk �y� bak�n
kocaman opuldunuz
ho�cakal�nn
Müsaadenle Hocam demek istiyorum sana. Aşmışsın sen valla. Biz bırakalım işi gücü beraber bir pastane açalım. Sana seve seve asistanlık yaparım. Ya da diğer boynuz ben olayım :))
Hülya'cığım süper bir pasta olmuş canım.Sen Dilek olmasada bu işin üstesinden gelirdin.Bu tür kapsamlı işlerde elele vermek çok önemli.Buradan anlaşılıyorki Dilek'de iyi ellerde yetişiyor.Her kula nasip olmaz has gelin,Dilek'cik bunu kesin biliyordur..))Aman sakın Dilek bana kızmasın,çok üzülürüm..))İkinizinde ellerine sağlık canım benim.Harika bir çalışma olmuş.İkinizide gönülden kutluyorum.Tadına bakan arkadaşlara afiyetler olsun,bakamıyanlarada geçmişler olsun..(tıpkı bizler gibi..)))
Seni kocamanından öpüyorum canım.Annemde yanaklarından öpüp selamlarını gönderiyor sana biline..))
Sevgilerin en güzelleri ile kal..
YEMEĞİM;gerçekten size bir katkım olabiliyorsa ne mutlu bana;)
SEDA'cığım;bu kadar büyük bir işin altından yardım almadan kalkmak zor elbet.Sağolsun arkadaşımdan....
MELEK'ciğim;ben de 1 yıl öncesi aynen senin gibi düşünüyordum.Malzeme ve istek olunca insanın yapamayacağı birşey yok.Yeterki istesin;)Uğradım bile sana...
YEŞİM'ciğim;tez zamanda yazmayacağım artık.Benim tez zamanlarım tez olamıyor nedense.Çok beklettiysem kusuruma bakma e mi?
ZERRİN'ciğim;bana uğrayanlara da selâm olsun;)
MELEK'ciğim;çok rica ederim.Ben de o pastalarda çok tecrübesizim.Deneyim sahibi olan sensin;)
ZEHRA'cığım;niye öyle düşünüyorsun ki?Eminim ki yaparsın...
IŞIL'cığım;ustalık ne haddime.Yapa yapa öğreniyorum ben de.Çökmeleri önleyebilmek için kat aralarına çöp şişler sabitledim canım.Destek olsun diye.
Uğramana çok sevindim.Sevgilerimi gönderiyorum sana...
KUZİNE'ciğim;yalnız başına yaparsan evet korkulacak birşey.O kadar çok bulaşık çıkıyor ki.Ama tecrübeli bir hanım sağ kolunuzsa ona diyecek sözünüz kalmıyor.O biliyor zaten işini.Ve herşey kolaylanıyor...
ÖZLEM'ciğim;canım.Sağol..
SEVDA'cığım;büyük iş gerçekten.Koordine olunca gayet kolay oluyor bunu anladım...Sevgiler...
GÜLRİZ'ciğim;kazan düşme sen.Kıyamam;)
Ama yine de bana uğra.Olur ya tencerenin dibindeki kremayı kazıyacak birileri gerek bana;)
Belim eh işte.Ama sanma ki dinleniyorum:(
ZEHRA'cığım;teşekkürler...
GÜL'üm;esprili yorumun için teşekkürler...Anneciğinin de ellerinden öperim.Selâmlar.Sevgiler...
valla yine harikalar yaratmışsınız.
ellirinize sağlık
PASTANI SEÇ;canım teşekkürler...
Yorum Gönder