28.02.2007
BİR PAZAR GÜNÜ.)
Krokanlı Pasta için öncelikle 22 cm.yuvarlak bir kalıp kullanarak işe başladım.
*5 yumurta
*1,5 su bardağı şeker
*16 yemek kaşığı un
*2 pk.vanilya
*2 pk.kabartma tozu kullandım.
-----------------
-Önce yumurta,şeker ve vanilyaları yumurtaların rengi iyice açılana dek 10 dk kadar çırptım.
-Un ve kabartma tozlarını ayrı bir yerde eledim.Yumurtalı karışıma yine eleyerek ilave ettim.
-175 derecede ısıtılmış 45-55 dk.pişirdim.Kürdan testi yaparak fırından alıp,fırın ızgarasının üzerine ters çevirerek soğuttum.
Ara kreması için:
*1 pk.Cream-Ole çikolatalı fındık aromalı
*2 su bardağı soğuk süt ile krema istediğim kıvama gelene kadar mikserle çırptım.
Krokan için:
*1,5 su bardağı ceviz içi
*1/2 su bardağı şeker
*1 çay kaşığı margarini kalın tabanlı bir tencereye koyarak kısık ateşte şekerler karamel rengi alana dek karıştıra karıştıra kavurdum.Yağlanmış tezgaha dökerek soğuttum.Daha sonra robotta krokanları parçaladım.
Üst krema için:
*1 pk.krema
*6 yemek kaşığı pudra şekeri
*1 pk.krema kıvam verici(10 gr)
----------
-Önce krema ve pudra şekerini biraz çırptım.Daha sonra kıvam vericiyi ekledim 3-5 dk daha istediğim kıvama gelene dek çırptım.
Pastayı oluştururken;
Önce pandispanyamı tırtıklı bir bıçak yardımıyla enlemesine 2 eşit parçaya böldüm.Böylece 3 kat elde ettim.
Her bir katı çeyrek bardak soğuk sütle bir fırça yardımıyla ıslattım.Kakaolu kremayı bir iki eşit parçaya bölerek ilk kata yaydım.Üzerine krokanları döktüm.
İkinci kata da aynı işlemi uyguladım.
Üçüncü katı da üzerine kapatıp yine çeyrek bardak soğuk sütle ıslatıp,katları elimle hafifce bastırarak iyice oturttum.Üst kremasını üzerine ve yanlarına bolca sürdüm.Yanlara krokanları yapıştırdım.Üzerine bolca hindistancevizi döktüm.Yenebilir boncuklarla üzerini süsledim,hatta abartıp;)etrafına bir kurdela bile bağlamayı ihmal etmedim.
Bu Zeytinli Kek arşivimden,tarif SEDA'cığımdan.Seda bu tarife Tuzlu Kek demiş.
Seda'cığım teşekkürler...
27.02.2007
25.02.2007
22.02.2007
ZERRİN PASTA EVİ ;)
Beyaz bir gül hep sadelik midir mesela?Pembe bir gül sevda?Yavruağzı güller mağrur?Eflatun mineler tomurcuğunla bir...Diye kafa yorarsanız arada bir.........
20.02.2007
NİCE GÜZEL YAŞLARA DELİKANLI;)
Pandispanya Malzemeleri(18 cm.kalıp için)
*3 yumurta
*10 yemek kaşığı şeker
*11 yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı kakao
*1 pk.kabartma tozu
*1 pk.vanilya
Vanilyalı Ara Kreması:
*2 su bardağı süt
*2/3 su bardağı şeker
*1 yumurta
*1,5 yemek kaşığı un
*2 yemek kaşığı nişasta(tepeleme)
*1 pk.vanilya
*150 gr.tereyağ
Üst kaplama için:
*250 gr.bitter kuvertur
*200 gr.krema
Süsleme için:
*Hindistan cevizi
*Çikolata kaplı rulo gofret(2 pk)
*Kıyılmış bitter kuvertur
*Katları ıslatmak için 2/3 bardak soğuk süt
-Pandispanya için yumurta,şeker ve vanilya yumurtaların rengi iyice açılana kadar çırpılır.
-Un,k.tozu va kakao elenir.Yumurtalı karışıma eklenir.
-18 cm'lik çember kalıbın tabanına yağlı kağıt döşenir.Pandispanya hamuru kalıba boşaltılır.
-175 derece ısıtılmış fırında 40-45 dk.pişirilir,kürdan testi yapılarak fırından alınır.
-Pişen pandispanya tel ızgara üzerine ters çevrilerek soğutulur.(Pandispanyam deepfreze de hazır olduğundan ben bu aşamayı es geçtim;)
Vanilyalı ara krema için;
-Vanilya ve tereyağ hariç tüm malzeme bir tencereye alınıp blenderda çırpılır.
-Bir tel çırpıcı yardımıyla karıştıra karıştıra pişirilir.Kıvam alınca ocaktan alınır.Vanilya eklenip bir karıştırılır.
-Vanilyalı kremanın ılınması beklenir.Terayağ eklenip mikserle pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpılır.
Pastanın oluşturulması:
-Pandispanya eşit kalınlıklara yakın enine 2 parçaya ayrılır.Her bir parça çeyrek bardak soğuk sütle ıslatılır.
-Islatılmış katlar üzerine 2 eşit miktara ayırdığımız krema sürülüp,üzerine kıyılmış çikolata serpilir.
-2.ıslatılmış kat üzerine konur.Yine krema ve çikolata sürülür.3.ıslatılmış kat 2.nin üzerine hafif bastırarak yerleştirilir.
Çikolatalı ganaj için:
-Çikolatalar ince ince kıyılır.
-Tencereye boşaltılan krema kaynamadan ısıtılır.Ocağın altı kapatılıp,çikolatalar eklenir.Tahta bir kaşık yardımıyla çikolataların iyice erimesi sağlanır.
-Mikserle 10-15dk.istediğimiz kıvama getirene kadar ganaj çırpılarak,soğutulur.
-Pastanın üzeri ve yanlarına iyice sıvanır.
-Yan duvarlara hindistan cevizi yapıştırılıp,aralıklarla rulolar dizilir. Bir kurdela ile pasta çevresi bağlanır.
-Pastanın üzerine konan harf kalıplarının boşluklarına hindistan cevizi dökülüp hafif bastırılır ki yapışsın.
-Kalan ganajımızdan dilerseniz truffle hazırlanıp pastanın üzeri süslenir...
HAMİŞ:Pastanın üzerine isim yazmak isterseniz benim gibi h.cevizi kullanmayın derim.Çünkü mumlar üflenirken etrafa saçılıyormuş.Hiç dikkat etmediğim bir ayrıntıyı ben de böylece deneyerek öğrenmiş oldum;)Siz mümkünse beyaz çikolatayı eriterek birşeyler yazmayı denerseniz çok daha iyi olur ;)
18.02.2007
BOVARY ACABA BUGÜN NE YAPTI?
Emma yani Madam Bovary'in ihtiras içinde kıvranan ruhunun trajik öyküsünü vaktim olsa,gözlerim acımasa bir günde bitirmek için neler vermezdim.Karşılıksız aşklarla kendini yıpratan Emma küçük bir kasaba doktoru olan eşine hertürlü sadakatsizliği yaparken tek derdi aç ruhunu doyurmaktan başka birşey değildi aslında.Yazar Gustave FLAUBERT'in anlatımında ki gerçekciliği size nasıl anlatabilirim bilmiyorum ki?Yazar sizi olduğunuz yerden söküp alıyor,Emma'nın peşi sıra sizi sürükleyip bazen canınızı yakıyor,bazen sizi hayrete düşürüyor,afallatıyor,korkutuyor,çok büyük suçlar işletiyor,aşk sarhoşu edip,elinizi ayağınızı tüm sorumluluklarınızdan çektirecek kadar sizi küçültüp,kendinizden utandırıyor desem... Ölüm sahnesinin tüm detaylarını olanca gerçekliğiyle verebilmek için yazar arseniğin tadına bakacak kadar işi ileri götürmüş desem.Yok yok yine de dilim dönmez,zaten dilim dönse klasik olurdum:(İnanılmaz bir kitap.Keşke bu kitabı çok daha önce okumuş olsaydım.Sırf bu ve diğer klasikleri bu yaşımda okuyup bitirebilmiş olmak için keşke biraz erken doğsaydım.Öyle ya;o zaman tüm bu eserleri okuyup bitirmiş bir Köy Enstitüsü talebesi olabilirdim.
Çoğu klasik okutturulurmuş onlara.Bizim içinse ne büyük bir kayıptır bu...Ben kaybettiğimi geç de olsa buldum arkadaşlar.Umarım çok geçmeden sizlerde bulursunuz...
DAMLASAKIZLI...
Neyse eşim,babam ve kardeşim bu sabah erkenden eşimin maçına gidince fırsatı değerlendirip(vakit kaldı ya bana) resimdekileri yapıverdim efendim;)Üstümden de bir yük daha kalmış oldu:)
16.02.2007
SÜMBÜLLÜ ;)KURABİYELER...;)))
Sadece konuyu nasıl bağlayacağımı bilemediğimden,şakacıktan yani...
Şu hayatta herkesin bir yıldızı varmış.Öyle diyorlar;)Saymak mümkün olmadığından inandım:(
Ama yine de benim gerçek bir yıldızım olsun isterseniz eğer, gece misali siyah bir tabağa dizilmiş yıldızların kime ne zararı olabilir ki...Aslında daha önceleri yaptığım Mine'nin bu Yıldız Kurabiyelerini çok sevdim.Etrafımdakiler de.Gerçi bu kurabiyeler Nilay Abla'ma ve o çooook zerafetli misafirlerine gitse de,onların beğenmiş olması bana yetip arttı bile.Çünkü bilirim ki onların herbiri gurme...(Hayatımın gurmeleri;)Bir deyiveverin bakiimm tabağınızda yanıp sönen yıldızlar nasıldı?;)E yorum nasıl yazılır öğrenin artık.Ya da adaşım Hülya'ya sorun,Gülbin Abla'ya da sorabilirsinz.Hele Melek'e sorarsanız o size bu konuda master bile yaptırabilir:)
Bu kurabiyelerin iki farkı var.Birincisi ben cevizle yapıyorum... Ve ikincisi Mine kadar bu işte usta değilim:(
Bunlarsa Işıl'da görüp çok beğendiğim Portakallı Kurabiyelerim.Aslında vakit bulsam daha detaylı çalışmak isterdim üzerlerinde ama bu kadarı da şimdilik yetiversin;)Görüntüsü iyi de lezzeti nasıl acaba derseniz.Mis gibi portakal aromalı derim;) Ve bu da benim son günler de aldığım en güzel hediye...Sümbüllerin kokusu evi öyle güzel sarmaladı ki;)
14.02.2007
SEVEBİLENE...
.........................................
Bana göre sevgi böyle size göre de nasılsa öyledir diyorum.Çünkü biliyorum son yaşadıklarım benim sevgim,benim sevgilim...
Ben biri için özveri de bulunuyorsam,attığım adımın hesabını yapıp,onu da ortak ediyorsam yarınıma.Ama bu ortak edişlerde hayatımı onun istediği gibi değil de ondan fikir alarak ama kendimi önemseyerek ve kendime özenerek önce kendi adıma yarınımı kuruyorsam ve hadi sen de benle gel diyebiliyorsam ve bu insan da aklın nasıl basıyorsa öyle yap diyebiliyorsa ve kur düzenini,istediklerini yap ama bizi de düşün diyebiliyorsa,en önemlisi saygı duyuyorsa yaptıklarıma ve yapacaklarıma...Ben buna sevgi diyorum,karşımdakine de sevgilim.Yaşayabileceğim hem de hiç sıkılmadan yaşayabileceğim birini istedim ve onu bekledim.Bu beklediğim kişinin ne beyaz bir atı,ne beyaz bir pelerini,ne de kaşı gözü belirgindi.Evet o akşam da dedikleri gibi benim,adına ihtiras diyebileceğim hiç de büyük saplantılarım olmadı.Ben biliyorum ki,bir çift yürek eğer para ve maddi güç aşılmışsa çok şey edebiliyordu.Benim taptığım insanda ki kişiliğin gücüdür,ruhun zenginliğidir.Sonrası iyilik,güzellik.''
13.02.2007
11.02.2007
ÖMRÜN YAVUZ GEÇSİN;)))
Pastasını yapacağım kişiyle aramda çok özel bir bağ kuruveriyorum hemen.O her kimse kendisini özel hissettirebileceğim ayrıntıları tek tek not alarak başlıyorum işe;)Tanıdığım biriyse bu;tasarım aşamasında pek bir sıkıntı yaşamıyorum ama böyle minik bir delikanlı için çalışacaksam iş başkalaşıyor birden.... Ben ne mi yaptım peki?
Önce çocuk gibi görmeye çalıştım herşeyi.O yaşlardayken benim oğlanların neler yaptığını düşündüm.Mesela tv de sadece reklam izliyorlardı ve öyle çok beğendikleri ne bir spıdermanlari,ne de sünger bobları vardı o vakitlerde.Bu demek oluyor ki kahramanlar değil,oyuncakalar çalışabilirdim.Doğumgünü çocuğumuzun annesi de pek bir heyecanlı olduğundan-çünkü bu ilk doğum günleriydi-kahramanca kendini benim ellerime teslim ediverdi;)Dolayısıyla omzuma bu kez daha bir başka yük binmişti..Ve ben başladım araştırmaya.Not almaya...
Tren yap süt mavi,legolar yap rengarenk(sarı,kırmızı,fıstık yeşili,turuncu)arı,uğur böceği,davul yap,araba koyabilirsin tarzında dipnotlar bunlar..Doğumgünü annemiz de balonlar,toplar istiyor diye not düşmüşüm. İyi ki de böyle yapmışım.Çok işime yaradı bu notlar.En azından düşünme aşamasını başarıyla geçmiştim.)
Tek tek beyaz şeker hamurunu renklendirerek başladım işe.Sonra modelleri tek tek yapmaya.Üstte ki katın içinden sürpriz birşeyler çıkan hatta''Ce-ee''diyen:)) bir hediye paketi gibi olmasını düşünmüş bunu annemizle de paylaşmıştım ve olur almıştım...
Pandispanyayı bir gün önceden pişirdim yine...22cm ve 18 cm lik kalıplarla iki adet kakaolu pandispanya pişirdim.Yine herzaman ki pandispanyamdan.Karıştırma ve pişirme yöntemi aynı ama yumurta,şeker,un vs.ölçülerinle oynayarak.
22 cm'lik yuvarlak bir kalıp için:
*5 yumurta
*16 yemek kaşığı şeker
*16 yemek kaşığı un
*3 kaşık kakao
*2 pk.vanilya
*2 pk.kabartma tozu kullandım.
18 cm'lik yuvarlak bir kalıp için ise
*3 yumurta
*10 kaşık şeker
*10 kaşık un
*1 pk.kabartma tozu
*1 pk.vanilya
*2 yemek kaşığı kakao'yu karıştırıp pandispanyalarımı hazırladım.
Krema için yine vanilyalı kremamı pişirdim.
Pastayı hazırlarken;22 cm'lik pandispanyamı 3'e böldüm.18 cm'lik pandispanyamı ise keserek 12x12 bir kare elde ettim.Onu da 3'e böldüm.Herbir katı 3-4 yemek kaşığı şekersiz soğuk sütle ıslatıp kremaladım ve orta katlarına damla çikolatalar serptim.Her iki pandispanyamın üzeri ve dışlarını da çok ince kremalayıp, strechleyerek dolaba kaldırdım.
Monte aşamasında beyaz şeker hamurunu önce 22 cm'lik pandispanyama daha sonra kare olana giydirdim.Kare pastamda ufak bir ayrıntı olacaktı.O da üstten yırtılmış bir paket görüntüsüydü.Sadece kare pastanın üzerine gelecek kadar bir kare hamur açıp önce onu yerleştirdim daha sonra kare pastayı yeniden komple beyaz hamurla kapladım.Böylece pastanın üzeri 2 kat şeker hamuru oldu.Dolayısıyla pastanın üzerindeki ilk katı keserek yırtık havası verecektim altta kalan hamur pastayı kapatacaktı:)
Altta kalacak kekin tam ortasına çöpşiş batırarak pastaya sıfırlanan yerden çöpşişi kestim.Üstte konacak pastamın tabanını geçmeyecek şekilde bir karenin dört köşesi düşündüğüm yerlere de çöpşiş batırarak onları da ortaya batırdığım çöpşiş gibi kestim.Kare pastamın tabanını geçmeyecek kadar karton bir pasta altlığı keserek alttaki pastanın üzerine koydum ve onun da üzerine kare pastamı yerleştirdim.Bir maket bıçağı yardımıyla üstteki pastanın ilk şeker hamuru katını üçgenler oluşturacak gibi kestim.Daha sonra modellemelerini yaptığım herşeyi gönlümce pastaya monte ettim.
Umarım doğru düzgün anlatabilmişimdir.Merak edenler olursa takıldığınız yerleri açıklayabilirim;)
Ve mutlu son...Yavuz Pasta,arşivde ki yerini usulca ama pek de bir masumane almaya hazırdı artık;)))
9.02.2007
KIZKARDEŞİMDEYDİK;)
Benim Portakallı Kekim
Ispanaklı Basma Börek
Veee tabağım:)
FAVA ve CİĞER SARMA...
Ciğer sarmaları ben yapmadım maalesef:(Kızkardeşimin kayınvalidesine yemeğe gittiğimizde mönü de bu yemek de vardı.Ben de hemencecik onu fotoğraflayabildim.Aslında benim de deepfrezemde dondurulmuş bir gömlek yağım var ama elim erip de pirinç etkinliğine katılamadığımdan onu da değerlendiremedim.Aslında niyetim gömleği iç pilavla doldurmaktı ama bunu benim adıma farkında olmadan Perihan Teyzem yapıvermiş;)Müthiş mutfak kültürü olan bir hanımdır o.Hala da yemek konusunda kendini yeniler durur.O ve annem benim önüm de iki iyi modeldir...Gerçi benim mutfağım tatlı kültürü ağırlıklı olup,üstüne üstlük yeni lezzetlerin peşine düşsem de arada bir durup onların nostalji yemeklerini de incelemeden duramam.Ciğer sarmanın tarifini biliyorum ama tam bir detay almak için bir iki gün müsaade istiyorum merak edenlerden...
Favalar mı?Çok şükür ki benim eserim:)Farklı farklı tariflerim vardır benim bakla favasıyla ilgili.Enson uyguladığım tariften;resimlerde ki favalarım oldu.Çok da memnun kaldım.Zuhalciğim tarif için sağol.)
7.02.2007
AMANDA TEYZESİNİN KUZUSU...ADAM MI OLMUŞ;)
Cuma Cedrıc,görünmez kaza dedirtecek türden fıkra tarzında-ki şimdi böyle düşünebiliyorum-bir yöntemle kulağına boncuk kaçırdı.Ve böylece sıkıntılı süreç başlamış oldu:(Asla duyduğumda inanamadım.Çünkü biz bu merak evrelerini atlattığımız bir yaşta olduğumuz için artık ''Yok canım anne!''diyebildim ama öyleydi:(İşteydim,tek çalışıyordum vs.vs....Babamız da,dedemizle 2 saatlik uzaklıkta bir yerlerde olunca,elimiz kolumuz bağlandı...Yani annemle benim:(Neyse ki Yeşim'le,erkek kardeşim işten izin alarak oğlanın ilk müdahelesini yaptırdılar.Babamız da yetişti bu arada ve ufak bir müdahale ile kulağında ki çıkarıldı.Bizim de nurtopu gibi yemyeşil,Cedrıc'ten tescilli,kulaktan çıkma,bir yeşil boncuğumuz,bir de aile maceralarımıza anlatılası bir fıkramız eklenmiş oldu;)
Sonra tam herşey geçti çok şükür derken pazar gecesi en minik ferdimiz Metehan'ın bir gece yarısı hortlayan 2.fıtık vakası yaşandı.Pazartesi sabahı 09:00 da başlayan ameliyatında fıtığı alındı.10:00 gibi ameliyattan çıktığında artık o fıtıksız ama sünnetli;küçük de büyük bir adamdı:)Ama bizi çok korkuttu.Hele kızkardeşim....:(Hele kızkardeşim:(((
Bu pasta o zorlukların ardına bir renk olsun diye benim salı gecesi üç sularına kadar sabırla oturup yaptığım sünnet pastasıdır.Metehan'ım ''İyi ki doğdunları''çoook sevdiğinden acısını unutturur diye düşünerek yaptığım;aslında niyette başka bir konsepti olan ortaya sonraları mecburiyetten bu modelle çıkan ama benim keyif aldığım,sonucundan da pişmanlık duymadığım bir pasta oldu bu.Adı mı?Deli Kızın Bohçası;)
Bembeyaz bir pasta düşünüp,üzerine koca bir nazar boncuğu iliştirmekseydi de niyetim;birsürü rengarenk hamurlarım kaldığını,beyazımın da ceviz büyüklüğünü geçmeyecek bir boyda oduğunu gördüğümde ki son bir gayret pastasıdır bu;))
Kakaolu bir pandispanyanın 3'e kesilmesiyle başlandı işe.Allahtan deepfrezede pandispanyam vardı.Kreması içinse;
*400gr.bitter kuvertur
*200gr.krema
*200gr.tereyağ kullandım.
-------
-Kuverturü ince ince kıyıp,kremayı ayrı bir kapta ocakta ısıttım.
-Ocağı kapatıp,kuverturü içine ekledim.Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırdım.
-Tereyağı oda ısısında bekletip,mikserle karıştırarak yumuşattım.
-Ilınmış çikolatamızın içine ekleyerek,istediğim kıvama gelene kadar çırptım.(Bu arada çikolatanın koyu rengi açılıp,sütlü kahvenin tonlarına dönüyor)
Pastamı 3'e kesmiştim zaten.Herbir parçayı çeyrek bardak şekersiz,soğuk sütle ıslattım.Aralarına ganaj sürerek katları üstüste oturttum.Pastanın üzerine va yanlarına da çok ince ganaj sürdüm.Pastamı dolabın alt rafına strechleyerek kaldırdım...
Elimdeki hamurlarımı istediğim renklerde yapabilmek için;
Yavruağzı hamuruma,biraz daha kırmızı toz boya ekleyerek turuncu;
Açık pembe hamuruma,biraz mor katarak sıklamen;
Bir nişan masalından kalan yeşil ve ekru hamuruma hiç dokunmadan;
Kursta hediye paketi yaptığım pastamdan kalan eflatun hamurlara da müdahale etmeden;
6.02.2007
PORTAKALLI KEK
#19 Kek Ye etkinliğini düzenleyen Kekevi'nden Ayşenur'a şimdiden kolay gelsin diyorum...
4.02.2007
BİR NİŞAN MASALI ....
2.02.2007
KREM ŞOKOLA;))
Nasıl mı yaptım?Bir kere 2 ölçüden yaptım.Bilirim ki bizimkileri öyle yarım ölçü falan kesmez:)
*1 kg.süt
*4 yemek kaşığı nişasta(tepeleme değil)
*4 yemek kaşığı un(tepeleme değil ama orjinali pirinç unlu)
*7-8 yemek kaşığı şeker(Tadını damak lezzetinize göre ayarlayabilirsiniz)
*4 yemek kaşığı kakao(Kakaonun keskin tadını almak istemiyorsanız 3 kaşık da yeterli)
Üzeri için:Hindistan cevizi
------------
-Nişasta,un,kakaoyu soğuk sütle karıştırıp,çırpma teli yardımıyla orta ateşte karıştırın.
-Kaynamasına yakın şekerini ekleyip,bir iki taşım daha kaynatıp,üzeri göz göz olana dek ocakta tutun.
-Krem şokolayı ocaktan alıp,mikserle çırparak soğutun ki kabuk bağlamasın.
-Ayaklı bardak veya uygun kaselere boşaltıp,dilediğiniz gibi üzerini süsleyebilirsiniz.