16.08.2008

TARİFLER

Öncelikle herkesin kandilini kutlamak isterim.Dilerim gönlünüzden geçen herşey hayırlısıyla sizinle olur.

ç.pastaçikolatalı pasta
Pastalar arşivimden.Çikolata kaplı pastaların her biri 20 kişilikdi ve aynı organizasyon için yapıldı.Emekliye ayrılan bir hanıma,iş arkadaşlarının düzenlediği bu ofis partisinin esas kahramanı Ahsen Abla.Kendisine mutlu,huzurlu ve sağlıklı bir yaşam diliyorum.Herşey gönlünce olsun inşallah.

Pastaların ara katları için birinde krokan,diğerinde damla drop kullandım.Her pastayı da epey sert kahve ile nemlendirdim.Ayrıntılara gelince...

20 kişilik kakolu pandispanya(28 cm.yuvarlak kalıpda)
Malzemeleri:
*9 yumurta
*30 yemek kaşığı şeker(450 gr.)
*33 yemek kaşığı un(450 gr.)
*3 yemek kaşığı kakao(dolu dolu)
*3 pk.vanilya
*3 pk.kabartma tozu
---------------------------------
-Yumurta,şeker ve vanilya yumurtaların rengi açılana dek iyice çırpılır.
-Un,kabartma tozu,kakao ayrı bir kapta karıştırılıp elenerek yumurtalı karışıma ilave edilir.
-Tüm malzeme homojen bir şekilde karıştırılıp,yağlı kağıt serilip kenarlarından iyice sıkıştırılmış kalıba dökülür.175 derecede 45-50 dk.sonunda temiz bir kürdan pandispanyanın ortasına batırılır.Kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
-Fırından alınan pandispanya ızgara teli üzerine ters çevrilerek soğutulur.

Vanilyalı dolgu kreması( 3 kata ayrılmış,40 kişilik pasta için)
Malzemeleri:
*2 su bardağı toz şeker(450 gr)
*1 su bardağı nişasta(150 gr)
*4 yemek kaşığı un(30 gr)
*6 su bardağı süt(1500 ml)
*4 yumurta
*2 paket vanilya
*2 su bardağı krema(karton kutuda)
-----------------------------------------
-Toz şeker,un ve nişasta tencerede karıştırın.Sütü yedirerek ekleyin.
-Yumurtaları bu karışımın içine kırarak,yumurtalar iyice dağılana kadar çırpın.
-Tencereyi ateşe oturtun,sürekli karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelene dek pişirin.
-Ateşten alın ve vanilyasını ekleyin.Soğumaya bırakın.
-İyice soğuyunca,kremayı ekleyip pürüzsüz kıvam alana dek çırpın.

Ceviz krokan için:
*1,5 su bardağı ceviz içi
*1,5 su bardağı şeker
*1 çay kaşığı margarin
-----------------------------------------
- Kalın tabanlı bir tencereye şekeri koyarak,kısık ateşte şekerler karamel rengi alana dek bekledim(Bu arada dikkat edelim ki şeker yanmasın).
-Margarini ve cevizi ekleyip,karamelize şekerle karıştırın.Bu arada ocağı kapatın.
-Silpat üzerine veya yağlanmış tezgaha karışımı mümkün olduğunca ince yayalım.Soğusun.
-Krokanları temiz bir poşet içine alıp,merdane yardımıyla poşetin üzerinden geçelim.Krokanlar istediğimiz iriliğe gelene dek bu işlemi tekrar edelim.

Üst kaplama için,
*500 gr.bitter kuvertur
*250 ml.süt kreması(1 kutudan biraz fazla)
*1 dolu yemek kaşığı soğuk sade jöle
----------------------------------------
-Süt kreması kaynamasına izin verilmeden ısıtılır.Kıyılmış çikolata eklenir.Karıştırarak çikolatanın erimesi sağlanır.Soğuyup,istenilen kıvama gelene kadar arada karıştırılır.(Bu arada çok karıştırmayın.Kaplamanız katılaşabilir).Jöle eklenir,karıştırılır.

Üst süsleme için:
*200 gr.fildişi konfiseri
-------------------------------
-Kıyılmış konfiseriyi,kontrollü aralıklarla 1 dakikada mikrodalgada erittim.
-Yağlı kağıttan hazırladığım külaha koydum,ucunu istediğim kalınlıkda kestim ve süslemeleri yaptım.


aşk pasta 005

KAKAOLU AŞK PASTA
Pandispanya malzemeleri:
*2 damla limon suyu
*4 yumurta
*175 gr.tozşeker(2/3 su bardağı)
*1 paket vanilya
*105 gr.un(2/3 su bardağı)
*75 gr.nişasta(1/2 su bardağı)
*25 gr.kakao(1 dolu yemek kaşığı)
*1/3 çay bardağı sıcak su
----------------------------------------
-Fırını 175 derecede ısıtın.
-Yumurta sarılarını ve aklarını ayırın.Yumurta aklarını çukur bir kabta mikserle çırpın,hafifçe köpüklenmeye başlayınca limon suyunu ekleyin.Bir yandan çırpmaya devam ederken bir yandan da şekerin yarısını ekleyin.Kabı ters çevirdiğinizde,yumurta karı akmıyorsa kıvamı olmuş demektir.
-Yumurta sarılarını kaln şekerle mayonez kıvamına gelene dek çırpın.Sıcak su eklerken,karıştırmaya devam edin.
-Vanilya,un,nişasta ve kakaouyu karıştırın.Yumurta sarıları ilebirlikte,yumurta karının olduğu kaba eleyerek koyun.Çırpmadan,bir kaşıkla karıştırın.8 kişilik bir kalıba karışımı dökün.30-35 dk.pişirin.Fırından çıkarın,ızgara teli üzerine kalıbı ters çevirerek soğutun.

Vanilyalı dolgu kreması:
Malzemeleri:

*1/2 su bardağı şeker(112 gr)
*1/2 su bardağının yarısı nişasta(37 gr)
*1 yk un(7,5gr)
*1,5 su bardağı süt(375 ml)
*1 yumurta
*1/2 pk.vanilya
*1/2 su bardağı krema(100 gr)
---------------------------------------
-Hazırlanışı üstteki dolgu kreması ile aynıdır.

Üst kaplama için:1,5 paket süt kreması+2 yemek kaşığı toz şeker(şeker kıvamını arttırabilirsiniz) ,2 damla çilek aroması
-------------------------------
-Soğuk krema ve şeker çırpılır.Şanti kıvamına gelene dek çırpılır.

Çikolata çiçekler:Bu çiçekleri hazırlamak için konfiseri çikolata,yağlı kağıt ve selobanta ihtiyacınız olacak.

Yağlı kağıda dileğidiniz gibi çiçekler çizin.(Mutlaka yedekli çalışın.Çikolatalar kalıptan çıkarılırken kırılabilir)Başka bir yağlı kağıdı çizim yaptığınız kağıdın üzerine koyun ve her iki kağıdı düz bir zemine bantlayın.(Fırın tepsisi,masa vs.)

Konfiseri çikolataları benmari usulü veya mikrodalgada eritin.Pürüzsüz bir kıvam alınca yine yağlı kağıttan hazırlayacağınız külahlara çikolataları ayrı ayrı koyun.Bu arada külaha erimiş çikolata koymak sıkıntı yaratabilir.Bunun için kolay bir yöntem öğrendim ben sizinle paylaşmak isterim.Külahı bir bardak içine koyun ve çikolatayı öyle boşaltın.Ne kadar kolaylık olduğunu göreceksiniz;)Külah yerine hazır satılan sıkma torbası,krema pompası veya buzdolabı poşeti de kullanabilirsiniz.

Önce çiçeklerin göbek ve yaprak hatlarını erimiş çikolata ile çizin.Ben bitter çikolata ile çizdim.İlk çiçekten son çiçeğe gelene dek,baştan çizdikleriniz katılaşacaklardır.Çünkü konfiseri çabuk donduğu için süsleme amaçlı kullanılır.Daha sonra beyaz çikolata ile çizdiğiniz hatların içini doldurun.Oda ısısında donana dek bekleyip,buzdolabına kaldırın 3-4 saat iyice donmalarını bekleyin.Ben akşamdan sabaha kadar dolapta beklettim.Kullanacağınız zaman dikkatlice kağıttan kaldırın.Çiçeklerin pürüzsüz alt yüzeylerini,dış yüzeye gelecek şekilde süslemeyi yapın.Pastanın üzerine yazdığım yazıyı da aynı yöntemle hazırladım.Tek fark,aynı yazı üzerinden iki renkle de ayrı ayrı gittim.Bu hem daha sağlam hem de boyutlu harfler elde etmemi sağladı...

12 yorum:

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Ellerine sağlık fıstığımmm:))

Detaylar güzel,pastalar güzel daha ne demeli ki...

Kandilin mübarek olsun...

Sevgilerimi gönderiyorum...

Unknown dedi ki...

Hülyacığım 3 üde harika görünüyor. Kremalı pastalar ayrı bir güzel oluyor. Lezzet bakımından benim için 1. sıradadırlar. Kandilin mübarek olsun.Sevgilerimle

Dilek Sokullu CANDAN dedi ki...

Tarifleri okurken bile ağzım sulandı.Süper olmuşlar süpper.Ellerine sağlık.......

Ahsen ablacığıma emeklilik hayatında sağlıklı ve huzur dolu yıllar diliyorum.Sevgiler.......

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

* Emekliliği kutlamak, emeklilik pastası, Emekli olmak *
bir şeyden kopmanın asli acısı gibi geldi bir an bana :((elbetteki her şeyin bir sonu var..
her şey böyle tatlı-leziz bitsin inşş.
helede senin ellerinden çıkmışsa,daha ne olsun ama :))
harika.. ellerine sağlık sevgili Hülya.....

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Ben konfiserilerin suslemesine bayıldım:)
Ellerine saglık canım.

Sevgilerimle,
Figen Karavaş

Müge Hüner dedi ki...

Pastalar güzel, şahane sanat eseri, bakarken insanın ağzı sulanıyor, pasta yapanlar inanılmaz şeyler öğreniyor, çoook mersi. Ellerin dert görmesin gönül dostum.


Not: Kremada vanilya yerine kabartma tozu yazmıssın, yorum yazmasakda dikkatli okuyucuyuzdur:)))

Adsız dedi ki...

Canım sayfanın yeni hali cok iç açıcı ve asil duruyor. tariflerin hepsicok açıklayıcı ve tatminkar. birebir tutuyor hepsi. Ellerine sağlık rehber niteliği taşıyor bir nevi. sevgilerimle,
ÖZLEM -İSTANBUL

Tijen dedi ki...

Pasta isteriz pastaaaa.... Adrese teslim olsun. Lezzeti de güzel olsun. Ben çayı demlerim.

meleginmarifetleri dedi ki...

Süper süper.
Ellerine sağlık her zamanki becerikli hatun fazla lakırtıya lüzum yok.
Öpüyorum hoşçakal.

Anamika:The Sugarcrafter dedi ki...

You have beautiful blog and i loved your icing technique ! Greetings to you.

Hülya dedi ki...

ZERRİN;sağolasın canım...

SELDA;e ne de olsa ilk göz ağrımız onlar değil mi?:)

DİLEK;teşekkürler canım.

NUNU;emeklilik birşeylerden ayrılırken yeni birşeylere de merhaba demenin hatta sürprizlerin telaşıymış gibi geliyor bana.Sevgiler canım...

FİGEN;ben de:)

MÜGE;teşekkürler canım.Uyarın üzerine derhal düzelttim yanlışımı;)

ÖZLEM;sağol canım.Böyle düşündürebiliyorsam ne mutlu...

TİJEN;pasta mı ev ekmeği mi?:)

MELEK;teşekkürler canım.

ANAMİKA;thanks for visit GÜNEBAKAN :)

Adsız dedi ki...

tarifleriniz harika sizin tarifinizle kızıma doğum günü pastası yapmıştım nisan ayında hala konuşuluyor pandispanya trabzon ekmeği kadar olmuştu paylaştığınız için teşekkürler
hülya