25.01.2007

BESLENDİK ;) BİTTİ...GİTTİ....

REÇELLİ KURABİYELER
Malzemeleri:*250 gr.oda sıcaklığında margarin
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 yumurta sarısı
*1 su bardağı pudra şekeri
*4,5 su bardağı elenmiş un
*Vanilya
*1 paket kabartma tozu
Üzeri için: *Dilediğiniz bir reçel çeşidi(Ben ayva reçeli kullandım)
*Hindistan cevizi
--------------------
-Pudra şekeri ve margarini iyice yoğurdum.
-Diğer malzemelerini de katarak yumuşak bir hamur elde ettim.
-Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak,yuvarlayıp şekil verdim.
-Yumurta akını bir fiske şekerle çırpıp incelttim ki sürmesi kolay olsun.
-Yumurta akına kurabiyelerimin üst yüzlerini batırdım.
-175 derece ısıtılmış fırında üstlerinin çok kızarmadan pişirdim.
-Kurabiyeler soğuyunca bir fırça yardımıyla reçeli üzerlerine sürüp,hindistan cevizine batırdım.
-Pek lezzetli ve sunumu bence oldukça şık kurabiyelerim olduuuu....
Kurabiye tercihimi yeni keşfettiğim bir site olan ARMEDA'nın dut ve kayısı reçeli ile yaptığı kurabiyelerinin Ayva Reçeli versiyonlusundan;
Poğaçalarımı da BİRTAÇ'cığımdan yıllar önce almış olduğum bir mayalı tariften yana kullandım:)
POĞAÇA
Malzemeleri:*1 çay bardağı sıvıyağ
*6 çay bardağı ılık su veya süt
*1 yumurtanın akı içine sarısı üzerine
*1 kibrit kutusu yaşmaya(42gr)
*1 çay bardağı tozşeker
*2-3 çay kaşığı tuz
*Aldığı kadar un
İç malzemesi:*1,5 su bardağı kadar lor peyniri,maydanoz
Üzeri için:*1 yumurtanın sarısı(Akını içine koymuştuk)
*1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
*Susam
-----------------
-Hamur mayalamaya müsait bir kabın ortasına 2-3 su bardağı kadar un koyup ortasını havuz gibi açıyoruz.
-Mayayı,üzerine şekeri,ılık süt veya suyu,mayanın üzerine getirmemeye dikkat ederek tuzunu,yumurta sarısını,sıvı yağı ilave ediyoruz.
-Önce ılık süt veya su ile mayayı biraz parmak uçlarımızla karıştırıyoruz.
-Tüm malzemeleri yoğurmaya başlıyoruz.
-Hamur ellerimizden kopacak kadar ama çok da katı olmasına izin vermeden yoğurup,mayalanması için sıcak bir ortama alıyoruz.
-Hamur en az 2 katı kabarmışsa mayalanmış demektir.
-Lor peyniri ve ince kıyılmış maydanozu gerekirse bir miktar tuzu karıştırıp iç malzemesini hazırlıyoruz.
-Hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar kopararak avucumuzun içinde açıyoruz,içine 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden koyup;hamuru kenarlarından bir bohça gibi yukarıda toplayıp,elimizde yuvarlıyoruz.
-Yağlanmış tepsiye birleşme yerleri alta gelecek şekilde diziyoruz.
-Yumurta sarısını ve 1-2 yemek kaşığı sıvıyağla inceltip poğaçalarımızın üzerine sürüp,susam serpiyoruz.
-200 derecede ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana dek pişiriyoruz.
HAMİŞ:Vaktiniz varsa tepsi de de biraz daha mayalandırabilirsiniz.Daha da yumuşak olurlar.
Bir de ben mayalı poğaça yerken şeker tadını almak istemiyorum derseniz,şeker ölçüsünü azaltabilirsiniz....

8 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

Merhaba Hülya,

Ne kadar içten ne kadar sıcak ve samimi yazıların..Doyamadım mesaiye kaldığım şu saatlerde işi bırakıp yazılarını okumaya dalmışım...

Bloğun da yaptıkların da çok hoş..
Ellerine yüreğine sağlık..

Bundan sonra sık sık burdayım.
Sevgiler
Müge

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba Arkadasim, maalesef hala iyilesmis sayilmam:( Oncelikle sunu soyleyeyim Ustun Dokmen e hayranim ben. Ama bu aralar hic kitap okuyamiyorum(cok sevmeme ragmen)
Mamalara gelince harika gozukuyorlar ama sanki sadece hamaratligin degil gozuken, resimlerde de bir huner var. Yeni makina almis olabilirmisin? Eger oyleyse senin adina cok sevinirim:)

Hülya dedi ki...

Sevgili YEMEKBAHANE;yazılarımı beğenmene sevindim.Ben böyle anlatmak istediklerimi anlatabilmişim dedirten yorumlar alınca müthiş mutlu oluyor,birkaç gün Ayşe KULİN edalarında dolanıp duruyorum artık;)Teşekkürler ilgine.Her zaman beklerim...
Sevgili YELDA;ben de farkettim bu durumu.Yoksa güncellersin sen sayfanı;)Cedrıc'imin beslenmesi vardı bugün ama senin şu algıda seçiciliğine ne demeli...Yeni makina evet.Ama blogların birinden de iyi fotoğraf çekmenin detaylarını da okumuştum.Bir de gün gün değişiyor insan.Deneyim desek uygun düşer mi sence?

Adsız dedi ki...

Merhaba Hülyacım,

Ellerine sağlık hepsi çok güzel görünüyor al bir tane ye der gibi.
İmrendim doğrusu.
Sevgiler

Unknown dedi ki...

hülya günaydın,mayalı pohaçaların tarifini nerden bulucam onlar takıldı gözüme ellerine sağlık.birde hani annerimiz yapardı üzeri toz şekerli kurabiye.kocaman olurdu.onu da deneyip yayınlasan abir ara.
kolay gelsin

Adsız dedi ki...

hülya harika görünüyor ellerine sağlık ama ben tarif istiyorum

Hülya dedi ki...

Sevgili ZERRİN'ciğim;keşke uzanıp alsaydın bir tane;)Bu demek oluyor ki sözünü dinledim,daha temiz ve aydınlık resimler çektim.öyle değil mi?
Sevgili HÜLYA'cığım;tariflerini de verdim.Umarım beğenirsin...O dediğin kurabiyeyi listeme alıyorum.Hem de bunu benden bir adaşım istemişken...
Sevgili SEDA'cığım;tarifleri yükledim.Belki denersin;)Kimbilir...

Hülya dedi ki...

Sevgili ZERRİN'ciğim;keşke uzanıp alsaydın bir tane;)Bu demek oluyor ki sözünü dinledim,daha temiz ve aydınlık resimler çektim.öyle değil mi?
Sevgili HÜLYA'cığım;tariflerini de verdim.Umarım beğenirsin...O dediğin kurabiyeyi listeme alıyorum.Hem de bunu benden bir adaşım istemişken...
Sevgili SEDA'cığım;tarifleri yükledim.Belki denersin;)Kimbilir...