4.01.2007

SÜNGER TATLISI

Bu bayram baklava yapamadık:(Aslında her sene yaptığımız gibi elde açılmış bir ev baklavası,oturtma,kadayıflı baklava türlerinden biri denenecekti ama annemin pek keyfi yoktu ve üstelik paketler halinde satılan hazır baklavalık yufkalardan gelmişti bizim buralara ondan denemekti niyetimiz.Dört ayak üstüne düştük diye pek sevindik doğrusu...Her ne kadar üzerinde 2 ay dayanma süresi var diye yazsa da bayrama bir kaç gün kala alalım da hamurlar bayatladıkca yapışır falan maazallah ne yaparız diye akıllılık ettik güya...Velhasıl,basiretimiz bağlanmıştı bir kere,bir türlü almadık baklavalık yufkalardan....Sonra da bayrama 3 gün kala hamurlardan bir paket bile kalmadığını öğrenince,başta şaka gibi gelen bu durumu içimize sindirmek zorunda kalakaldık... Aramadığım dükkan,market kalmadığı gibi nerelere nerelere sordum bir bilseniz.Yok,yok,yok....Nasip değil ya olmayacak işte.Ben de vakit,annemde de derman olmayınca yukarıda ki çok pratik tatlıyı yapıverdim bayram için...Bu tarifi herhalde bir 15 sene falan oluyor Birtaç'cığım dan alalı.Hep elimin altındadır.Ve hala da canım arkadaşım telefonun ucunda...Liseden beri:)))
Malzemeleri:
*6 yumurta
*1,5 su bardağı şeker
*Yarım limonun suyu
*1 su bardağı sıvıyağ
*2,5 su bardağı un
*1 pk.kabartma tozu
Şerbeti için:
*3,5 su bardağı şeker
*4,5 su bardağı su
------------------
-Yumurtaların sarıları va akları ayrılır.6 yumurtanın akı,1,5 su bardağı şekerle kar olana dek iyice çırpılır.
-Kar gibi olan yumurta aklarına,ayırdığımız yumurta sarıları,limon suyu,sıvıyağ eklenir ve çırpılır.
-En son un ve kabartma tozu ayrı bir kapta elenir,karışıma ilave edilir.
-Yağlanmış bir tepsiye dökülür.
-180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.Kürdan testi yapılarak fırından alınır.
Şerbeti için:
-Şeker ve su ocakta kaynatılır.(Şekerin erimesi ve biraz kaynaması yetiyor)
-Karıştıra karıştıra şerbet ılındırılır.
-Pişen tatlımızın üzerine,tatlı henüz sıcakken,ılıtılmış şerbet dökülür.
-Tatlı şerbeti sizi hiç yormadan sünger gibi emecektir.
-Dilimlenip,ceviz veya hindistan cevizi serperek servis yapılır.Afiyet olsun...

8 yorum:

Yelda Özyurt dedi ki...

Bosver Hulyacim, baklava herkeste var nasil olsa, senin ki degisik olmus iste. Bayram gezmesi bir kapidan digerine olunca arka arkaya surekli baklava yeniyor ve misafirler direk geri ceviriyorlar birkac kapidan sonra..

Hülya dedi ki...

Sevgili YELDA'cığım;o konuda haklısın.Bir vakit sonra her ev hemen hemen aynı menüyle karşımıza çıkıyor.Evet bizim ki biraz istemeden böyle oldu ama:(
Sağol arkadaşım...Taaa oralardan içime su serptin ya...Teşekkürler...

Adsız dedi ki...

merhaba ; bence değişiklik olmuş hem bu tatlı çok leziz görünüyor ellerinize sağlık

Tulosh dedi ki...

Ben bir yerde baklava ikram edildikten sonra hep gözüm başka tatlılar arıyor :) Bende baklava + bir tatlı daha yada baklavasız değişik bit tatla geçirmeyi seviyorum bayramları. Ellerinize sağlık.

Hülya dedi ki...

Sevgili MUTFAKTA HOŞ SEDA;teşekkür edrim nezaketiniz için...
Sevgili TULOSH;gurme gibisiniz demek fazla kaçmaz umarım;)Tatlı konusundaki bilginize ve hakimiyetinize hayran olmamak mümkün müdür?Nasıl bir sayfa sizinkisi öyle...Hem çok açıklayıcı,hem çok başarılı.Sizi kocaman bir yürekle tebrik ediyorum...Başarılar...

Adsız dedi ki...

süper ...ellerinize emeğinize sağlık canım.....

Hülya dedi ki...

Sevgili LEZİZ,teşekkür ederim:)

Adsız dedi ki...

You could easily be making money online in the underground world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat affiliate[/URL], You are far from alone if you have no clue about blackhat marketing. Blackhat marketing uses alternative or little-understood ways to generate an income online.