9.02.2007

FAVA ve CİĞER SARMA...

Artık çevremdekiler tuzlu birşeyler yayınlamadığımdan dolayı sitem etmeseler ben pastalarımla mutlu mesut devam edecektim ama......Sadece tatlı yiyerek beslenmediğimi bilsinler istedim;))
Ciğer sarmaları ben yapmadım maalesef:(Kızkardeşimin kayınvalidesine yemeğe gittiğimizde mönü de bu yemek de vardı.Ben de hemencecik onu fotoğraflayabildim.Aslında benim de deepfrezemde dondurulmuş bir gömlek yağım var ama elim erip de pirinç etkinliğine katılamadığımdan onu da değerlendiremedim.Aslında niyetim gömleği iç pilavla doldurmaktı ama bunu benim adıma farkında olmadan Perihan Teyzem yapıvermiş;)Müthiş mutfak kültürü olan bir hanımdır o.Hala da yemek konusunda kendini yeniler durur.O ve annem benim önüm de iki iyi modeldir...Gerçi benim mutfağım tatlı kültürü ağırlıklı olup,üstüne üstlük yeni lezzetlerin peşine düşsem de arada bir durup onların nostalji yemeklerini de incelemeden duramam.Ciğer sarmanın tarifini biliyorum ama tam bir detay almak için bir iki gün müsaade istiyorum merak edenlerden...
Favalar mı?Çok şükür ki benim eserim:)Farklı farklı tariflerim vardır benim bakla favasıyla ilgili.Enson uyguladığım tariften;resimlerde ki favalarım oldu.Çok da memnun kaldım.Zuhalciğim tarif için sağol.)
BAKLA FAVA
Malzemeleri:*500 gr.kuru iç bakla
*4 yemek kaşığı şeker(4 küp şeker kullandım)
*1,5 limonun suyu
*1 soğan
*1,5-2 tatlı kaşığı tuz
*Yarım demet ince kıyılmış dereotu
---------------
-Baklaları akşamdan yarım limon suyu,1 küp şeker ve baklaları 1-2 parmak geçecek kadar ılık suyla ıslatıyoruz.
-Sabah baklaların suyunu döküp yeniden üzerini geçecek kadar su,yarım limonun suyu,1 küp şeker koyarak iyice ezilene dek pişiriyoruz.
-Blenderla püre yapıyoruz.
-Soğanı rendeleyip,sıvı yağda hafif pembeleştiriyoruz.
-Bakla püremize yarım limon suyu,1 küp şeker,tuz ekleyerek soğanla bir iki dakika döndürüp,kıyılmış dereotlarını da ekleyip ocağın altını kısıp biraz daha pişiriyoruz.
-Ben favamı baton ve minik kek kalıplarıma döktüm.Soğuyunca ters çevirerek servis yaptım...
HAMİŞ:Hatta baton kalıbımda ki favayı da kızkardeşime yemeğe giderken yanımda götürdüm;)




11 yorum:

Adsız dedi ki...

hülya, ciğer sarması bizde de küçüklüğümden beri senede1-2 defa yapılır. özellikle kurban bayramı sonrası.zahmetli ve ağır bir yemek olmasına rağmen arada bir yenmesi gereken bir lezzet diye düşünüyorum.yapacaklara kolay gelsin.. h.dağlı

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Hulya,
Fava'yi cok severim, hep annem yapar ama ben hic denememistim, bu tarifle bende yapmaya calisacagim. elinize saglik.

Sevgiler

kamiş dedi ki...

Tatlı tuzlu, götürün bakalım. Bana kim yapacak ciğer sarması?? Favalar,şekillenince daha bir hoş olmuş. siz ailecek yani, olmuşsunuz artık!! :)))

pecete dedi ki...

zuhal'de çok beğenmiştim, sende de çok beğendim. kalıp favaya ayrı bir güzellik veriyor. ellerine sağlık hülyacığım...kamiş'e de can-ı yürekten katılıyorum...

Adsız dedi ki...

muhteşem bir sıla gecesiydi , başka da birşey demiyorum ben çok keyifle izledim .

kollarımızı ve yollarımızı sana açtık baharı bekleme hemen gel

Hülya dedi ki...

Sevgili AYNUR'cuğum; :I
Sevgili HÜLYA'cığım;dediklerinde son derece haklısın.Zahmetli ve bir o kadar ağır ama yılda bir iki kere yemeden kolestrol tavan yapmaz diye düşünenlerdenim...Yedim diye vicdan azabı mı çekiyorum dersin;9
Sevgili AYBİKE'ciğim;tarifden memnun kalacağını umuyorum.Şimdiden kolay gelsin...
Sevgili KAMİŞ'im;ahhh ahhh olmak ne kelime...Daha çok hamım
:(Büyüklere lafım yok elbet...
Sevgili PEÇETE'ciğim;çocuklar ayıcıklı falan yerler mi dedim ama maalesef:(Babayla bana yaradı hepsi.Ha birde misafirliğe giderken elim boş değildi;)

Hülya dedi ki...

Sevgili AYNUR'cuğum;bölük pörçük bir SILA gecesiydi benim için ama izleyebildiğim sahneler hep ikisine aitti.Az ve öz izlemiş oldum.Ama aşk çok zerafetliydi...

Adsız dedi ki...

muhteşemlerdi
özlenen, beklenen sahnelerin hepsi yaşandı
tekrarını izlemelisin
saat 02:oo sanırım ruyamda kesin sarma görücem nasıl canım çekti gece gece

Hülya dedi ki...

AYNUR'cuğum;tekrarı olursa hani reklamını falan görürsen beni uyarmayı unutma e mi?İzlemek isterim;)Sarma için keşke elimden birşey gelebilse:(02 00 de bakacağını hiç düşünmemiştim...

Adsız dedi ki...

Ha işte canım ya böyle..Arada bizim de moralimiz düzelsin böyle pudingli,bisküvili tarifler ver de..Ne o öyle sanat eseri gibi pastalarla moralimizi bozuyorsun hep aaa:))))Yaşasın kolay ve yapabileceğim bir pasta tarifi buldum:)) Sahi benimki verev olmasa da olur dimi?:))))Ellerine sağlık Hülyacığım,hepsi harika görünüyor, aynı oranda leziz olduklarındansa zaten hiç kuşkum yok:))...Gülbin

Hülya dedi ki...

GÜLBİN ABLA'cığım;süpersin hakkaten;)Sen kimbilir neler yapıyorsun da sadece benim gibi gün yüzüne çıkartmıyorsun.Durum bundan ibaret...Zevkli yorumun için sağolasın...Kendine iyi bak...