6.02.2007

PORTAKALLI KEK

Bu sefer ki etkinliği kaçırmadan ve hali hazırda da fotoğraflanmış bir kekim varken hemen dedim bu kekbenim etkinlik kekim oluversin;)
#19 Kek Ye etkinliğini düzenleyen Kekevi'nden Ayşenur'a şimdiden kolay gelsin diyorum...
PORTAKALLI KEK
Malzemeleri:
*3 yumurta
*7 yemek kaşığı şeker
*7 yemek kaşığı tepeleme un
*1 pk.vanilya
*2 pk.k.tozu
*1 portakalın suyu
*1 portakalın kabuğu rendesi(Beyaz kabuklar rendelenmeyecek)
Sos için:
*2 portakal kabuğu rendesi
*2 portakalın suyu
*3-4 yemek kaşığı şeker
Üzeri için:*Hindistan cevizi
-----------------------
-Önce kekimizin sosu için tüm malzemeler ufak bir kaba alınır ve 1-2 taşım kaynatılır.Soğumaya bırakılır.
-Fırınımız 180 dereceye ayarlanır.
-Yumurta,şeker ve portakal kabuğu rendesi çırpılır.
-Portakalın suyu,vanilya da eklenip biraz daha çırpılır.
-Ayrı bir yerde un ve k.tozları elenir.Yumurtalı karışıma azar azar ama mikser kullanmadan katılır.Tercihen tahta bir kaşıkla karışım hazırlanır.
-18 cm'lik bir kalıp yağlanıp,unlanır.Kek hamuru kalıba boşaltılır.
-Isıtılmış fırında 35-45 dk pişirilir.(Fırının kapağı hiç açılmadan)
-Kekimiz sıcakken soğuk sosumuz üzerine dökülür.
-En son hindistan cevizi serperek servis edilir.
HAMİŞ:*Ben 20 cm'lik bir kalıba 4 yumurta kullandım.
*Şeker ölçüsünü değiştirmeden un ölçüsünü 9 kaşığa çıkardım.
*Kek hamuru biraz cıvık kıvamda oluyor,endişeye mahal yok;)))(Yeşim öyle diyor.)
*Portakalın bolca kullanılmasından dolayı çok güzel,iç açıcı bir renkte,mis kokulu bir kekiniz oluyor.
*Siz de ilk kez deneyip acaba üstteki portakal rendeleri acı bir tat verir mi diye düşünürseniz,korkmayın keki yerken hiç acılık olmuyor.Ama yok ben böyle bir sosla caaaanım kekimi riske atamam derseniz portakal kabuklarını 1-2 su kaynatıp acısını atıp,sosunu öyle yapın derim;)



26 yorum:

Adsız dedi ki...

hem de çok beyeniyorum seni bildiğin gibi değil.....kanka olalımmı dizi kankası meselaa ama ömer nöbette kuzey gündüz uykusu uyumadı ev perişan yemek yamaya çalışıyorum gecelerin kadını akşam onda uyuyunca herşey kaldı yemek te yapmamıştım tam oturuyorum bilgisayarın başına hop kapatıyo bilgisayarı kuzey bey yani işte böyle bu akşam diziden sonra sendeyim ..

Adsız dedi ki...

Ayyyy ne küselll kokuyodur simdi o kek... Mis gibi portakal kokusu sarmıstır evin her tarafını... Görüntüde çok hos... Ellerine kollarına sağlık... Bu arada asağıdaki nisan pastasınada bayıldım... Sevgilerimle

Hülya dedi ki...

Sevgili AYNUR'cuğum;geri dönmene çok ama çok sevindimmm:)Sen işlerini yap,ben de aynı senin gibiyim evde...Kolay gelsin arkadaşım;)
Sevgili ERVA'cığım;kek güzel ve yağsız;)Ama yine çekimim akşama kaldığı için biraz da acele ettiğimden olsa gerek hiç güzel fotoğraflayamamışım:(Ama yine de paylaşmak istedim...Nişan pastasını ben de çok sevdim.Sağolasın...

Adsız dedi ki...

Merhaba, vallahi bayıldım bu keke... Ben de portakallı kek yapıp duruyorum. Bahçedeki portakallar yerlere dökülüyor. Ne yapacağımı şaşırdım. İçsem bitmiyor, sıkıp tatlı yapsam bitmiyor, reçel yaptım bitmedi, kek yapıp duruyorum hayırlısı. :)Kargalarla yarış halindeyiz. Ben toplamadan delip kaçıyorlar. Karga kovalamaya başlayacağım yakında :))

Bir de bunu deneyeyim...
Çok güzel görünüyor Hülyacığım.
Ellerine sağlık...

kamiş dedi ki...

Hülyacım , ben de bayılırım portakallı keke. Ellerine sağlık. Keşke birlikte yeseydik dimi :))
Alman Cheesecake ine ve mimlenmene de yorum bıraktım , biraz geç oldu ama konuları karıştırmayayım dedim, ona göre yazdım. Görüşürüz canım:))

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Hulya,
Kekiniz cok leziz olmusa benziyor. Bende cok severim portakalli keki. Sevgiler

Yelda Özyurt dedi ki...

Ya bir daha etkinligin konusu portakal olsa keske. Heryerde o kadar cok portakalli tarif var ki, bir yerim .......:) O kadarini yazmayayim bari. Ellerine saglik, etkinlige daha var dimiiii? Ay benim aklimda birsey yok ve boyle bir konu kacmaz aslinda, senin tarifini gorunce panikledim birden. Ben arsivimi karistirayim biraz:)

Hülya dedi ki...

Sevgili ZERRİN-MİSS;hayatımda ilk portakal ağacı gördüğüm günü hatırladım da şimdi resman vurulmuştum bu ağaca.Aynı çocukluğumuzda çizdiğimiz resimler den fırlamışcasına koyu yeşil yapraklar,bir o kadar turuncu.Mest olmuştum adeta.Şimdiii portakal ağaçlarından çok ama çok uzakta,ama bir portakal bahçesinin tam ortasına kurulmuş bir klubede yaşamak hayalim.Sen benim hayalimi elde etmişsin farketmeden.Kıymetini bil...Kargalara da hiç kızma;)
Sevgili KAMİŞ'ciğim;hepsini okudum hayatım.Birgün karşılıklı bir kek ısmarlarız neden olmasın?
Sevgili AYBİKE'ciğim;bana sen dersen sevinirim:)Keki acınacak halde kötü fotoğraflasam bile lezzeti güzel.Emin olabilirsin...
Sevgili YELDA'cığım;senin bu arşiv durumların beni mahvediyor;)Allahını seversen bu kadar mı çok resmin var,tariflerini bile bulamadığın oluyor...İstatiklerini de ben tutiiim mi?Karın tokluğuna çalışırım doğrusu:)))))))

Yelda Özyurt dedi ki...

Ben uzun zamandir, her yaptigimin resmini cekiyorum Hulyacim, resimler benim icin oncelikli geliyorlar. Boyle olunca da, arsiv biraz oluyor iste. Bu arada senin pembe merdaneli geldi yanima, elinde koca bir cikolata, kendini nasil kaptirmis bilemezsin, gulerek onu seyrediyorum ama o beni hic duymuyor, cikolatasini seyrede seyrede yiyor:)Sonunda farketti beni, siritiyoruz...

Asil sen pastaci ol, ben karin tokluguna senin yaninda calisayim:)

Adsız dedi ki...

diziyi konuşuruz yarın

Hülya dedi ki...

Sevgili AYNUR;olur bakalım;)Yarın...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Ben bu günebakan tarlalarini cok iyi hatirliyorum!
Kek süper. Isabet oldu.Ellerinize saglik sevgiler Sonia.

Adsız dedi ki...

selamm
portakalli keki cok severim ellerine saglik harika gozukuyor super olmus super...

Adsız dedi ki...

selamm
super gozukuyor super nefis olmus

www.yumurtasepeti.net

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Hülya,
ne güzel ve ferah bir kek. ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

sevgılı hemşerım bende bır çanakkale lı olarak oncelıkle kutlamak ısterım pastaların nefıss görunuyor

artık her tarıfe ıhtıyacım oldugunda bılkı burdayım
kucak dolusu sevgıler
gülten

Adsız dedi ki...

merhaba tek kelimeyle süperrrr :))

Adsız dedi ki...

Ben yaptım bu keki hemde misafirlerime götürecektim şap gibi oturdu kapağını filanda açmadım ayrıca dediğiniz sürede yandı kek artık ne diim...saolun ama daha güzel tarifler koyun....bende severim portakallı keki ama bunu deill

Hülya dedi ki...

YELDA; süpersin...

SONIA;teşekkürler...

ASLI;teşekkürler canım.

YUMURTASEPETİ;teşekkürler.Sevgiler.

SEVDA MAVİSİ;aynen öyle bir kek oldu.

GÜLTEN;herzaman beklerim.

YILDIZCAA;teşekkürler.

ADSIZ;sizin adınıza üzüldüm.Fırınınızı tanımanız gerekiyor.Verdiğim süre normal olarak benim fırınıma göre oluyor hep.Keşke kontrollü pişirseydiniz.
Kaldı ki verdiğim tarif ve sürelere göre bizzat pişirdiklerimi sayfamda paylaşıyorum.Dolayısıyla olmamış birşeyi oldu gibi gösteremem.

Şap gibi oturma tabirinizi anlayamadım bu arada.Sanırım tarifimin vehametini örneklemişsiniz.

gül dedi ki...

Keki şimdi fırından çıkardım dayanamayıp tadına baktım çok güzel oldu.Küçük kare borcamda (tahmini 20 cm )yaptım.Güzel kabardı.

Umit dedi ki...

Bu resimdeki Keki Gorunce Hanima Dedim Sunun aynisindan istiyorum diye 1 hafta atlatti beni :)
dayanamadim bi gun komsuya saldim kendim girdim mutfaga (hayatim boyunca ilk kez bisey yapmak amacli girdim mutfaga ;] ) , harika bisey cikti ortaya , ha bu arada kenarda cikolata parcalari gordum onuda kattim icine :)
hanim geldi kim getirdi bu keki diyor `` gunebakan tarlalari`` getirdi dedim :))

uzun lafin kisasi tskr ederim bu guzel tarif icin
iyi gunler

levanga dedi ki...

Muhteşem kokusu ve görüntüsünün ardından tatdıktan sonra lezzetli bulmadığım bir tarif..lezzetli tariflerinizi bekliyor olacağız!

Adsız dedi ki...

şimdi çıkardımmm...keki...fırından trif çok hpşuma gitmişt.,fakat pek kaparmadı.:(..2 paket kabartma tozu biraz fazla sanırım,biraz kahverengi oldu en üstü ama yinede anında yarısı yendi kokusu hala havada...teşekkür ederim...

Hülya dedi ki...

GÜL;afiyet olsun.Beğenmenize sevindim.

ÜMİT;esprili mutfak maceranızı paylaştığınız için teşekkür ederim.Ellerinize sağlık.

LEVANGA;damak tadı kişiden kişiye değişiyor.Başka lezzetli tariflerde buluşmak dileğimle.

ADSIZ;tarifin orjinali bir arkadaşıma ait ve o 2 paket k.tozu kullanıyor.Evet üzeri biraz kahverengileşiyor ama asla yanık gibi değil.Nezaketli yorumunuz için teşekkür ederim

Unknown dedi ki...

Hülyacığımın bahsetiği tarifi veren arkadaş benim...Benim de her daim yağsız ve hafif olmasından dolayı kış aylarında güzel kokusuyla tercih ettiğim bi kek...İçerisindeki iki paket kabartma tozunun nedeni kekin hamurunun biraz cıvık olması sebebiyle daha iyi kabarmasına ve süngerimsi yumuşaklıkta bir sonuç almak için...Ama bunu tercih etmiyorsanız hazır sade kekunlardan aynı ölçülerde kullanıp hiç kabartma tozu kullanmayın.Aynı güzel sonucu elde edebilirsiniz...Gelelim şap gibi oturdu benzetmesine...Anladığım kadarıyla kekeniz kabarmadı.Böyle bir sonuçla hiç karşılaşmadım...kabartma tozunuzun son kullanma tarihini kontrol ettiniz mi?
Herkesin yaptığı ve paylaştığı şeyler eline ve gönlüne sağlık...güzel tatları her zaman paylaşmak dileği ile...Sevgiler

Adsız dedi ki...

ben de ilk kez deneyeçeğim...