22.05.2007

TANGLİ PASTA - PATATESLİ RULO BÖREK

Pasta mı desem sütlü tatlı mı desem kendi hafif,tadı hafif,ekşimsi bu lezzeti biz ailecek çok seviyoruz.Yıllar önce defterime Trabzon gezmelerinin birinde adını bile hatırlamadığım bir hanımdan yazdığım Tangli Pasta yaz için bence çok uygun:)Yaman Ayşe demiş ki;''teyzemin Oraletli bir tatlısı vardı o mudur acaba?''Ben tarifi vereyim,sen bir bak bakalım o tatlı mı Ayşecik?
TANGLİ PASTA
Muhallebi için:
*3 su bardağı soğuk süt
*3 yemek kaşığı mısır nişastası(Tepeleme değil)
*6 yemek kaşığı şeker
*1 pk.vanilya
Ara kat için:
*1 pk.kakaolu pötibör(Tamamı kullanılmayacak)
Tangli muhallebi için:
*3 su bardağı su
*3 yemek kaşığı mısır nişastası(Tepeleme değil)
*7 yemek kaşığı şeker
*3 yemek kaşığı portakallı Tang
-----------------
-Alt kat için,süt,nişasta ve şeker karıştırılır.Ocakta karıştırarak pişirilir.Çok koyu olmayan bir muhallebi elde edilir.Vanilyası eklenir,karıştırılır.
-Islatılmış kare bir borcama muhallebi dökülür.
-Muhallebi henüz sıcakken bisküviler yanyana teksıraolarak dizilir.
-Üst kat için,su,nişasta ve şeker karıştırılır.Topak olmayacak şekilde karıştıra karıştıra pişirilir.
-Sıcakken,bisküvilerin üzerine dökülür.Oda sıcaklığına gelene kadar tutulup,buzdolabında mümkünse bir gece bekletilir...

Bu tarif bana oldukca pratik geliyor.Son an hazırlığı olmamasından dolayı benim için acaip bir kurtarıcı bu börek.Tarif eskilerden bir yemek dergisinin börekler ekinden.Aslında 6 yufka ile yapılan bu böreğin ölçülerini ben yarıya indirip yapıyorum.Bu şekilde 1 tepsi böreğiniz oluveriyor.Misafirleriniz gelmeden bir gün önceden hazırlayıp uslu uslu buzdolabında bekletebilirsiniz bu böreği benden söylemesi:)

Malzemeleri:
*3 adet yufka
İç malzemesi:
*1/2 kg.haşlanmış patates(Orta boy 3-4 patates )
*1 su bardağı soğuk süt
*1/2 su bardağı sıvıyağ
*250 gr.lor peyniri
*Çeyrek demet maydanoz
*Tuz,karabiber,kırmızı pul biber
Üzeri için:
*1yumurta sarısı
*Çörekotu
----------------------
-Patatesler rendelenir.Üzerine süt ve yağ eklenir.Patatesler sütü çekene kadar ocakta tutulur.
-Ocaktan aldığımız patatesli püreye,lor peyniri eklenir.İnce kıyılmış maydanoz,tuz,karabiber,kırmızı pul biber ilave edilip karıştırılır.İç malzememiz hazır:)
-Yufkalardan ilki düz bir zemine konur(Ben bu işlemi mutfak masasının üzerinde yapıyorum).İç malzeme göz kararı 3'e bölünüp,1/3'ü,1.yufkanın üzerine kaşığın tersiyle yayılır.
-Aynı işlem üstüste 2.ve 3.yufkalarda da yapılır.Yufkalar rulo olacak şekilde sarılır.
-Ortadan 2'ye kestiğimiz rulo böreğimiz dinlenmesi için buzdolabının alt raflarına kaldırılır.Bir gece bekletilir.(Daha az beklettiğim zamanlar da da börek asla beni yanıltmadı.Maksat malzemenin kendini çekmesi:)
-Börekten bir parmak kalınlığında dilimler kesilir,yağlanmış tepsiye rulolar yan yatırılarak üzerine yumurta sarısı ve çörekotu serpilir.
-200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirilir.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Misafirlerin çok şanslı Hülyacığım harika pastalarının yanında birde bu güzel börekler kurabiueler süper ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Hülyam, o böreğin içinde patates varya tamamdır benim için. Ama ben buzdolabına beklemek için koysamda ne ben dayanabilirim ne mesut. haydi pişir pişir pişir diye içim kıpırdanır mesut kıpırdanır. Misafir pek birşey yiyemez :)))

Çok lezzetli...

ayseyaman dedi ki...

muhallebi tamam, pötibör tamam ama üzeri sanki portakallı bir tad veriyordu..
canım yıllar geçti aradan..dün yediğimi hatırlamıyorum ki ben..:)
görüntü gerçekten harika canım, sende çok tatlısın, ellerine sağlık..
sevgilerle

Adsız dedi ki...

:)

Hülya dedi ki...

SEDA'cığım;sağol canım.Teşekkürler.
ZERRİN-MİSSS'im;o kıpırtılı yüreğini o kadar güzel yansitıyorsun ki;)Bayılıyorum sana...
AYŞE'ciğim;aaa ne demek dün yediğimi hatırlamıyorum ki ben?Cık cık cıkkk!Çok ayıp.Daha çocukların olacak onların hayatlarına dair tüm detayları hatırlayıp hazırlama görevi sana verilecek;)Yaaa!!!
Peki bu,o dur diyelim mi?
AYNUR'cuğum;ders çalışmakdan yüzüne bir gülümseme mi geldi vanım benim?