22.06.2008

PANCAKE

Sabah işe gelmeden evvel mutlaka kahvaltılarını hazırlarım çocukların.Çok da iştahlı olmadıklarından ister istemez "Bugün ne yapsam?"arayışlarım devam ediyor.Sabahları farklı neler yapsam diye düşünüyorum hep.

pankek

Bu yüzden bir sabah süt içiriyorsam,ertesi sabah ıhlamur demlerim.Meyvasuyunda her ne kadar ilk tercihim taze sıkılmış meyvalardan yana olsa da hazır meyvasularını da kullanmıyor değilim.Bazen de açık çay.Sütlerini sade sevmezler.Kakaolu süt seviyorlar.Artık hazır kakaolu karışımları kullanmıyorum.Bunun için de pratik bir yöntemim var benim.Kakaonun süt de erimeme riskini azaltan bir yöntem.
Kakao ve şekeri kuru kuru,sütü ısıtacağım kabın içinde kaşığın tersiyle ezerek karıştırıyorum.Üzerine soğuk sütü ekleyip bu şekilde ocakta karıştıra karıştıra ısıtıyorum.

Kahvaltı da peynir olmazsa olmazdır bizim evde.Hani hiçbirşey olmasın ama peynir mutlaka olsun diyenlerdeniz.Yumurtalı lezzetleri de çok severiz.Çocuklar omlet,krep,yumurtalı ekmek seviyor.Herkesin bir krep tarifi vardır.Benim de gözkararı yaptığım krep tarifim var ama şu sıralar sıklıkla yaptığım pankek tarifi bana daha kolay geliyor.Çok da lezzetli.Denediğim pek çok tarifden sonra Yemek-name'nin Haziran sayısındaki Pancake tarifinde karar kıldım.Tavsiye ederim.

Pankek,İngilizce de tava keki anlamında.Bazı çevirilerde gözleme diye aktarılsa da bence yanlış.Gözleme,çoğumuzun bildiği gibi yufkadan yapılıyor.
Akıtma ve krep arası birşey pancake.Onlardan daha ince ve küçük.Akıtma mayalıyken,krep de maya yok.Pancake de kabartma tozu ile hazırlanıyor.Tuzlu ve tatlı tüketmek mümkün.Ben ballı seviyorum ama eşim bu tür hamur işlerine tatlı yakıştıramadığından peynirle tüketiyor.Oğlanlar da babalarını örnek alıyorlar sanırım;)

Pancake pişirdiğinizde ara katlarına reçel sürebilirsiniz.Pekmez,nutella,fıstık ezmesi,eritilmiş çikolata da yakışır.Şekerli portakal suyu dökülerek yendiğini de duymuştum.Pudra şekeri serpebilirsiniz.Hatta benim gibi tarçın sevenlerdenseniz hamuruna 1 tatlı kaşığı kadar tarçın ekleyebilirsiniz.Yabancılar akçaağaç şurubuyla da tüketiyormuş.Oldukça zengin servis imkanı var.Bu tamamen size bağlı.Nasıl yakıştırıyorsanız öyle.

PANCAKE
Malzemeleri:
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı un
*1 yumurta
*1 tatlı kaşığı şeker
*1 çay kaşığı tuz
*1 paket kabartma tozu
*1 yemek kaşığı sıvıyağ(tavayı yağlamak için)
--------------------------------------
-Süt,yumurta,şeker,tuz elle çırpılır.
-Kabartma tozu ve un ayrı bir kabda karıştırılır.
-Her iki karışım birbirine eklenir.Karışmamış un kalmayacak şekilde elle çırpılır.
-Yağlanmış kızgın tavada birer kepçe koyularak pişirilir.(Kepçem büyük olduğu için yarım kepçe hamuru bir pancake olarak pişirdim)

*Pancake hazırlanırken çok çırpılmıyor yoksa lastik gibi olurmuş.
**Kabartma tozu mutlaka unla karıştırarak eklenmeli.Unutulup sonradan eklenen kabartma tozu hamurun içinde dağılmıyor.(Tecrübeyle sabittir efendim:)
***Üstte gördüğünüz resimdeki pancakeler 2 ölçü hamur tarifindendir.

Diğer kahvaltı önerilerim için:
Çeşnili Ekmek Dilimleri' ne bakabilirsiniz

6 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:=))))))
TAMAM İŞTE TAM 12-den vurulduğum yerdeyim :)
şahaserlerrrr tek kelimeyle.tepeleme mutluluk budur işte..ayy ,bi tane alabilirmiyim...
:=)))))
iyi pazarlar .SVGLR

lezzetlilerim dedi ki...

Hülyacım pankeki bende sıklıkla yaparım. Pratik olsuğundan tercihimdir her zaman. Ellerine sağlık.

Ayrıca oğluşlarınında sünneti hayırlı uğurlu olsun. Allah damat oldukları günleri göstersin inşaallah!

sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefisler canım,ellerine sağlık..))Hayran hayran bakan küçük oğlun mu?? Yarın pazar olsa, bende kahvaltıya gitsem..)))Canım çekti en has gelin..))

Öpüyorum seni canım..Kocaman sevgiler,selamlar sizin oralara..

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Pancake de Kuğulu pasta da nefis olmuş... Ellerine sağlık...
Sıcacık sevgiler♥♥♥

kamiş dedi ki...

Ben de tam pankek tarifi arıyordum. Çok iyi oldu, ellerine sağlık :)

Dilek Sokullu CANDAN dedi ki...

Bir sabah kahvaltıda yesekmi diyorum:)))))Ellerine sağlık......