22.08.2008

TARİF ESKİ AMA.....

Evet.Durum aynen başlıkda ki gibi:( Tarif eski ama diyeceklerim yeni.

cheesecake

Efendim,şu sıralar bizim evde harıl harıl kış ve Ramazan hazırlıkları yapılıyor.Yani annem yapıyor:(E artık ben işden dönünce iş ne kaldıysa onun ucundan tutmaya çalışıyorum.Tarhana,salça,kızılcık marmeladı,karnıyarık patlıcan turşusu,haftaya Ramazan yufkası ki biz onlara kartala diyoruz....Aslına bakarsanız yapılanları fotoğraflamaya çalışıyorum ama iş ve ev arası, bu hazırlıkları kısım kısım fotoğraflayabiliyorum.Mesela karnıyarık turşu.O kadar çok istedim ki sizlerle paylaşayım.Patlıcanların hazırlık aşamasını fotoğrafladım ama son an da işim çıkınca kırk tembih edip fotoğraf makinamı teslim ettiğim kardeşim ne olmuşsa olmuş, unutmuş fotoğraflamayı:( Şimdi yarım yamalak fotolarla nasıl adım adım turşu yapımını anlatabilirim diye düşünüyorum.

Annem çok çalışkandır benim.Köyünün kültürünü 37 yıldır burada olmasına rağmen hâlâ yaşatır.Kızarız bazen artık yapma,etme diye ama yok duramaz:)Ekmeğini de kendi yapar.Öyle alışmışki zor gelmiyor.Ama öyle böyle değil sırf hazırlık aşaması yarım günü alan,en az 10 günlük kurumuş ekşi mayası her ekmek yapımında yumuşatılıp hamura katılan ve ekmekler mayalanmak için yerlerine konmadan önce bir küçük kase bir dahaki sefere mayalanacak ekmek için maya ayrılan o meşakkatli halis muhlis köy ekmeklerinden.Bahçe de bir de toprak fırınımız var bizim,ekmekler 10-15 günlük pişer orada.
Şimdilerde beni taşınma telaşı tuttuğundan tüm bu zahmetli hazırlıkları belgelemek istiyorum.Geç bile kaldım.Annemin salçası,annemin mayası,annemin yoğurdu,annemin reçeli,annemin tarhanası,ekşi macunu,yeşil domates yemeği,göce aşı,tiriti,sütlü gözlemesi,sütlü kabağı,kabuklu kabağı,ekmeği,silkme mantısı,yoğurtlu hamur makarnası,konservesi.Ben bunları yıllardır elimin altında diye önemsememişim.Şimdi,çocuklarım büyüdü.Onlar için okula yakın,işime yakın,merkeze yakın hatta kardeşime yakın,kutu gibi evime gitmeye çalışıyorum.O yüzdendir ki,belimi incittim:( o yüzdendir ki rüyalarımdan lavabolar,armatürler,dar alanlara bol çekmeceli çözümler,yer karoları,ikea aydınlatmalar,mutfak dolabı renkleri,ankastre de kampanya var mı?cümleleri,eski perdelerim (hiç de eski değil) onları kurtarmanın yolları,az eşya,açık renk,sadelik,bejler,beyazlar geçiyor.

Bu yüzdendir ki pek gelemiyorum sizlere.

Bu arada olur da üstteki cheesecakei merak ederseniz tarif burada.Sadece sunum farklı.Şablon kullanıp,pudra şekeri eledim üzerine.

25 yorum:

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Hülya cım,
Ne guzel anlatmıssın oyle nasıl canım cekti:)

Ben de her yaz kış hazırlıkları yaparım.Bu hafta 30 kg domates yapaacgım digerleri hazır bir tek domatesim kaldı.

Anneciginin o caaanım tariflerini ne olur defterine yaz aman kaybetme cok kıymetli o bilgiler cokk.O ev ekmekleri mantılar neler yazmıssın tez vakitte bekliyorum ben bu özgün tarifleri:)

Anneciginin ellerinden öperim,
Saglıkla ve afiyetle yiyin hazırlıklarınızı.

Figen KAravaş

ayseyaman dedi ki...

Hülya ben okurken yoruldum :) maşallah anacığına ellerine emeklerine sağlık..
Hülyam sayfana bi haller mi oldu, böyle yazılar ufalmış, sayfa darlaşmış, anladım evi taşıyorsunda blog sayfanın ne suçu vardı.
Şaka bir yana belki sorun bendedir..Sonra gelir yine bakarım düzelmiş mi diye...
Senin de güzel ellerine sağlık, geçmiş olsun, kendini çok yorma..;)
sevgilerimle

Aybike Ceylan dedi ki...

Hulya'cigim,
Ne guzel hazirliklar bunlar, orada olmak vardi. Sanki pisen ekmegin kokusu geldi burnuma, kolayliklar diliyorum hazirliklarinizda, ayrica eline saglik, pastan harika.
Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Hülyacığım yufkadan ve köy ekmeğinden bende isterimmmm :)
Vallahi okurken bile ağzım sulandı.
Sana yeni evinde mutluluklar diliyorum . Çokda geçmiş olsun aman dikkat et kendine.
Sevgilerimle

Yelda Özyurt dedi ki...

hulyacigim, ozledim seni:) İyiki ugradin, pek ugramiyorum ben bu aralar ne kendime, ne de arkadaslarima:(
Anaciginin ellerinden operim, caiskan kadinin hali baskadir, Allah(c.c.) uzun omurler versin ona ki; daha coook emeklerinden yiyebilesiniz. Ama figen e katiliyorum; mutlaka hepsini yaz... Tasinmak zor is, yeni ev yeni bir hayat icin deger degil mi? Kolayliklar dilerim..

Nukhet dedi ki...

Hulya

Annenden klonlayip benim yanimada yollasana. O kadar canim cekti ki anlattiklarini. Annene bir de eve gidince benim icin saril. Onun guzel ellerine saglik.

Bu arada biraz once sayfama biraktigin yorumu okudum da sabah sabah cok iyi geldi. Ustelik bunu herseye yetisen bir super kadinin soylemesi ayrica anlamli.

Tatilden geleli 1 hafta oldu uzun suredir ne sitelere bakabildim ne de aksammenusune bir sey koyabildim. Yeniden sizleri okuyup paylasimda bulunabilecek olmak cok guzel. Opuyorum.

Tijen dedi ki...

Desene annen tam söyleşi yapılacak kadın. Ah Hülya'cığım, o hayattayken ne olur konuştur onu, yaz anlattıklarını. Sonra bir anda gidiveriyorlar.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Aman allahımm,
neler anlatmışsın,neleri bizim gözlerimizin önüne çizdin bilemezsin..
karnıyarık patlıcan turşusunu ne kadar sevdiğimi, daha dün ZERRİN ile bizdeyken konuşuyorduk, ekmeklerin kokusu burnumda, anne mantısının üzerine ev yoğurdu konmuş emeğine anne eli eli değmiş bu cağnımm harikalar diyarında kayboluupp gittimm benn.
beni bulunca haber ver hülyacığımm :))
şimdi cheezcakei görecek durumda değilim :))))
svglrr svglrrrrrr.

*ANNEYE GÖNÜL DOLUSU SEVGİLER,ALLAHA EMANET OLSUN, ELİNE SAĞLIKK..SENİNDE GÖNLÜNE...

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Merhabalar

Ya annene bayıldım. Maşallah. Ekmeğini kendi yapıyor ne kadar güzel. Siz çok şanslı olduğunuzu zaten biliyorsunuzdur ama söylemeden edemiycem. Tarhana benim annemin hazırlığıdır. Vazgeçilmez çorbamız. Ramazan ayı , ne güzel hazırlıklar bunlar.
Sevgiler

NiNo dedi ki...

tesekur ederim hosgeldin yorumun icin kis ve ramazan hazirliklarinda annecigine kolayliklar diliyorum sanada fotograf cekimlerinde ;)

Hülya dedi ki...

FİGEN;sana da kolay gelsin canım.30 kg.az da değilmiş.Umarım bir yardım edenin olur.Kolay gelsin...

AYŞE;sayfamda bir sıkıntı yok aslında.Uğramana sevindim...

AYBİKE;yolun buralardan geçerse diye ümitle bekliyorum....

SELDA;güzel yorumun için teşekkürler...

YELDA;farkındayım evet sayfanı da güncellemiyorsun:( Rehavetini tez vakitte üzerinden atman dileğimle:) Tarifleri ilk fırsatta geçerim...

NÜKHET;hoşgeldin o zaman.Tatilin ne güzel geçti kimbilir ve bizi ne güzel pastalar bekliyor acaba diye merek içerisindeyim...Sevgiler...

TİJEN;doğru demişsin canım.Ben kaydedeyim dediklerini ama onlar çok yaşasınlar diye diye.

NUNU;anneme selamını iletirim.Cheesecakeim bu yazımda 2.plana düştü ama neyse:)

seda;Ramazan hazırlıkları ne güzeldir.Her evde ayrı bir telaş.Sanki aç kalıverecekmişiz gibi bazen abartıyoruz diye düşünmüyor da değilim.Şükür ki bu sene kış ve Ramazan hazırlıkları aynı vakte geldi de çok çok yapılan onca şey tüm kışı idare edeceği için abartı gibi olmadı.Sevgiler..

NİNO;uğramana sevindim ve tekrar hoşgeldin canım....

Adsız dedi ki...

hülya'cigim,
canim benim, öncelikle insallah belin simdi daha iyidir. cok zevkle okudum yazdiklarini ve kendimi sizin evde otururken gördüm birden. anne'cigine benim icin de saril ve öp, olurmu. biliyorsun cok sevdim ben sizleri, simdi sen böyle güzel güzel anlatiyorsun ya, bak birdahaki yaz bütün ailem ile kapiniza dayanirim haberin olsun:-))

sizlere kolayliklar diliyorum, insallah bütün isleriniz hep yolunda gider ve düslerinde bile hayal edemedigin güzelikte olur yeni evin. icinde oturan insanlar güzel olunca, ev tabii'ki cok güzel olur.

cok öptüm
sevgiler
nese sahin, zurih

meleginmarifetleri dedi ki...

Hülya allah kolaylık versin canım taşınmak çok zor gelmitir hep bana o yüzdendirki hiç taşınmadım evleneli beri aynı evde oturuyorum biraz tembelmiyim ne:))
Annenin bu güzel yemeklerini bizlerle paylaş bence.
Sevgiler öptüm.

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Annenin ellerine,kollarına sağlık canım. Ne güzel hazırlıklar böyle :)) Annene zor gelmediğini yazmışın valla ben gözümde canlandırdım bana zor geldi :))))

yakın olsaydık da bir işin ucundan da ben tutabilseydim diye de düşünmedim değil :))))Hem de öğrenmiş olurdum bir taşla iki kuş :)))

Yeni evinde huzur ve sağlık içinde oturmak nasip etsin inşallah. Darısı olmayanların da başına...

İstanbul'dan istediğin bir şey varsa biliyorsun burdayım.Bakmamı istediğin falan...

Kendine de dikkat et bak belini incitmişin.

Sevgilerimi gönderiyorum.Herkese selamlar canımcımmmmmmm.

Damak Tadı dedi ki...

Anneciğine nazar değmesin,Allah sağlık,kuvvet versin canım..
Sen yapılanları yazdın,benim gözümün önünden anneciğin hazırladıkları geçti..))Biz salça kullanmadığımız için domatesleri aldığımız gibi yıkayıp dondurucuya doldururuz..Sadece bu konuda farklılığımız var..))Bizimkiler bu ramazan yoklar canım..Ben yaklaşık 20-25 günden beri yalnızım..Ama annecik kış hazırlıklarını tamamlamış olacakki,Trabzon'dan habire bir şeyler gönderip duruyor..))

Allah tüm anneleri sakınıp korusun..Anneciğinin ellerine kollarına sağlık..Sizleri sevgiyle öpüyorum..Tüm bu yapılanları ağız tadıyla güzel günlerde beraberce tüketirsiniz inşallah..))

Sevgiler en has gelin..)

Damak Tadı dedi ki...

Unuttum c.cake'i ben..Ayyy,kusuruma bakma şekerim.Eminim c.cake çok nefis olmuştur..Fakat şu üzerinin şablon deseni bir harika..))Ellerine ve gönlüne sağlık canım..))

Unknown dedi ki...

Hülyacığım kolay gelsin Kış hazırlıkları inan blogcu arkadaşlara uğramasam aklıma bile gelmeyecek zaten unuttum hep hazır ama kendi yaptıklarımızın lezzeti gibi olmuyor tabiiki ama bende kolları sıvayacağım.Bakıyorum muradına eriyorsun sonunda kendi evine taşınıyorsun ,(bu arada geçmiş olsun aman dikkat et beline) .gözün aydın canım.Allah iyi günlerde oturmayı nasip etsin ,her şey gönlünce olsun inşallah. Kocaman öpüyorum.

egeli dedi ki...

HÜLYA'CIM ,GÜZEL DİLEKLERİN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.ALLAH BÜTÜN FUTBOLCU AİLELERİNE SABIR VERSİN,GERÇEKTEN KOLAY DEĞİL....SEVGİLER

gülriz dedi ki...

Hülyacığım annenin hızına ben yetişemedim, galiba bu kış siz mütemadiyen yemek yiyeceksiniz gibi geliyor bana :)))))))))))
Bu arada köprünün altından geçerken dilek dilenir mi bilmem ama ben diledim; kendi teknemle geçmeyi diledim :)))))))
Kocaman sevgilerimi gönderiyorum sana

Hülya dedi ki...

NEŞE,öyle güzel yazıyorsun ki,her mailin,her yorumun bana ulaştığında çok mutlu oluyorum.Her zaman diyorum,yolunu lütfen evimin önünden geçir.Seneye bekliyoruz elbet.Uzun yolculuklarında soluklanabilmen için.
Anneme selamını iletirim canım.Sen de sizinkilere selam söyle...Hepimizin hayallerine ulaşması dileğimle.

MELEK;taşınmak zor ama bazen yenilenmeler gerek diye düşünüyorum.Ha bu gerekler mecburiyetlerden olursa can sıkıcı olabilir.Taşınmıyor olman tembelliğinden değildir elbet:)

ZERRİN,iyiyim şimdi.Tüm bahsettiklerimi belki birgün sana ikram edebilirim ne dersin?

GÜL,her evin kendine has hazırlıkları var elbet.Salça kullanmadığınızı bilmiyordum.Yöresel bir tercih olduğunu sanmıyorum zira ben Trabzonda yaşarken etrafımdakiler salça tüketirdi.Sevmiyorsunuz galiba?

Annene çok çok selam...

SÜRPRİZ,inşallah taşınabileceğim.Ustaydı,marangozdu derken birçok iş bizim dışımızda gelişiveriyor.En yakın zamanda kolaylanır inşallah.

EGELİ,amin canım.Herşey gönlünüzce olsun...

GÜLRİZ,ben de birgün senin teknenle gezebilmeyi diledim şimdi;)

Pelin dedi ki...

Hülyacığım,
Benim annem de seninkine benziyor.Ellerinden öpüyorum anneciğinin.
Bu arada cheseecake ve aşağıdaki pastaları çok beğendim.Süslemeleri çok şık olmuş.
Sevgiler

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Annenize kolay gelsin gerçekten zor işler ama eminim hepsi birbirinden lezizidir.kek de öyle görünüyor.o şablonları netten sipariş edebiliyor muyuz?

etki alanı dedi ki...

Kutu gibi bir eve taşındığım için telaşını çok iyi anlıyorum Hülya'cığım.Herşey yeniden düşünülüp,daha çok yer için ,hayatı kolaylaştıran pratik çözümler aradım ben de günlerce...Ve adeta kullanmadığım(kullanırım diye ayırdığım ama kullanamadığım)bir ığın eşyayı atarak,dolaplarda yer açarak çözümledim birazını...Kızkardeşime yakın(25metre)bir eve taşındım...Birbirimize yardım ederek çözümler bulak daha keyifli oluyor...
Annen gibi bir hayatı düşündüğüm için,hem şehrin içi hem dışı olan bir kasabaya taşındım.Deniz kenarında olan bir kasaba...Bana İstanbul'u sevdiren kasaba...Önce bahçe işlerini öğreneceğim...Önümüzdeki nisan ayında küçük bir sebze bahçesi için hazırlık çalışmaları yapmam gerekiyor.
Asla annen gibi hamarat olamam ama,ufak ufak birşeylerin ucundan tutmaya başlayacağımdan eminim.

Belin için üzüldüm.Geçmiş olsun canım...
Taşınmanda kolaylıklar diliyorum..
TüTü

Hülya dedi ki...

PELİN,annene çok çok selam.Güzel yorumun için teşekkürler...

NESLİHAN,şablonlarım bana hediye o yüzden internetten satışları var mı bilmiyorum ama markası TCHİBO.Pakette sanırım 5 vaya 6 şablon var.Netten arama yapabilirsin...
Sevgiler...

TÜTÜ,üzülme üzülme belim iyi şimdi.Arada yoklayıp gidiyor öyle.
Bu arada bu akşam kulakların çınlamış olmalı.Pazar gezmelerine dahil olacaktım ama değil mi bu gurbet var arada:(
Güle güle,huzurla oturman dileğimle.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Sevgili Hülya, öncelikle çok geçmiş olsun, umarım daha iyisindir şimdi.. Anneciğinin elleri değmşse yaptığı herşey bir başka oluyordur, bilirim.. Sağlık sıhhatle yersiniz inşallah hepsiniz.. Hayırlı ramazanlar dilerim..