23.07.2007

KLASİK CHEESECAKE-PAZILI BÖREK-2 ÖLÇÜ SÜRPRİZ KURABİYE;))

Perşembe günü iş çıkışı yoğun,yorgun ve aklımda bir dolu yapmam gereken işler varken düşüne düşüne eve varmak için yola koyuldum.Bir dolu iş diyorum çünkü epey bir vakitten sonra cumartesi izinliydim,evi toparlamalıydım izin günüme iş kalmasın diye vs.vs...Havada epey bir sıcak olup bende de 20-25 dk.lık yolu göze alabilecek yürek olmayınca ve hatta epey düşük nükseden tansiyon durumları söz konusu da olunca kardeşimin işden çıkmasını beklemek zorunda kaldım.Neyse iş çıkışımdan bir yarım saat sonra arabayla yola koyulduk.
Eve epey bir yaklaşmışken olan oldu:(Önümüzde giden bir parti arabası apansız geri geri gitmeye başladı ve kaşla göz arası benim taraftan bizim arabaya çarptı.O an kilitlendiğimi,yerimden kıpırdayamadığımı hatırlıyorum epey bir vakit.Neyse az hasarlı ama en önemlisi kansız kavgasız bir kazayı çabucak atlattık.Saat bu arada 5'e geliyor;kaza geçirdiğimize mi yanayım,6'ya yetişecek kurabiye siparişim yetişmez telaşına mı yanayım şoklarda ve bilemez vaziyette eve dar attık kendimizi ben o şokla yine de doğru mutfağa.Otomatiğe bağlanmış bir robot gibi hem de.Allahtan ondan sonra işler yolunda gitti de kurabiyelerim yetişti kazasız belasız.Birtek o günden komik bir anı olarak hatırımda kalacak klima önünde kurabiye soğutmam olabilir;))) Bu cheesecake ne vakittir aklımda yapılmayı bekliyordu.Tarif cheesecake üstadı Kamile'den.Kendisi sırf bu konuya aşık durumundan Coccolat'a gitmişken ondan tarif almamak haksızlık olurdu diyenlerdenim.Klasik cheesecake tarifi bu Kamile'nin.Bu nazlı pastanın lezzetine kavuşabilmesi için en az 6 saat buzdolabında bekletilmesi gerektiğinden cumadan pişirdim ki cumartesi izin günümde yemek için hazır olsun.
AHUDUDU-ÇİLEK SOSLU KLASİK CHEESECAKE
Taban malzemeleri:*100 gr tereyağı
*1 paket burçak bisküvi
Dolgu malzemesi:*400 gr labne peynir
*400 gr krema
*125 gr süzme yoğurt
*5 yumurta
*225 gr toz şeker
*3 çorba kaşığı un
*2 çorba kaşığı buğday nişastası
*1 yemek kaşığı limon suyu ve limon kabuğu rendesi
*bir tutam tuz
*1 paket vanilya
Üzeri için:1/2 pk hazır meyva sosu(Ahududu-çilek kullandım)
Süslemek için:*Hindistancevizi
-------------------------
-Bisküvileri elimle iyice parçaladım.Erimiş tereyağ ekleyip iyice karıştırdım.Bu arada elimle yoğurdum ki iyice pürüzsüz olsun istedim.26 cm'lik kelepçeli kalıbımın zeminine bastıra bastıra yaydım.Dolaba kaldırdım.
-Labne peynirlerini mikserle çırpıp krema kıvamına getirdim.Kremasını ekledim.Yoğurt,şeker ekleyip biraz çırptım.
-Yumurtaları tek tek ama az çırparak ekledim.
-Un,nişasta,vanilya,limon suyu ve kabuğu,tuz ekleyip mikseri bırakıp el çırpıcısı ile çırpmaya devam ettim.Çok çırpmamak gerekiyormuş çatlama olmaması için.
-Bisküvili tabanın üzerine bu dolgu karışımını döktüm.1 saat 10 dk kadar 180 derecede pişirdim.İçi daha ıslak isterseniz 1 satten az bir süre fırında tutabilirsiniz.
-Fırını kapattıktan sonra da cheesecakei 4-5 saat fırından almadım.Bu içini daha iyi çekmesini sağladı.
-Dolaba kaldırdım ertesi gün servis ettim.En az 6 saat sonra servis etmek lezzetinin daha bir oturmasını sağlıyormuş...
-Sosu üzerinde ki tarife göre pişirip soğuttum.Cheesakein üzerine döktüm...
-Etrafına hindistancevizi döktüm.Bence böyle çok yakıştı;)
Görmüş olduğunuz bu börek de cuma akşamı cheesecake öncesi hazırlayıp fırınladığım böreğim.Bu tarz böreklerin elbet genel kabul görmüş bir adı vardır ama bizim buralarda bu tür börek pişirmiş bir kadına:"Ne pişirdin?"diye sorulduğunda genelde"Dolamanlı Börek;)"diye yanıt verdiği ve benim aklımda yıllardır bu isimle kaldığı için Dolamanlı Pazı Böreği diyorum..Çocukluğuma ithaf olsun diye;)).Mutlaka allengirli bir adı vardır.Bilen varsa öne gelsin;)Tarifleri akşama geçerim;))

PAZILI DOLAMANLI BÖREK
Malzemeleri:*3 adet yufka
*1 bağ pazı
*250 gr.lor peyniri
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*1/2 su bardağı süt
*1 yumurta sarısı
*Çörekotu
------------------------
-Pazıları tek tek yıkayıp büyük bir kaba ince ince doğradım.Üzerine biraz tuz serperek iyice ovdum.Bu arada pazılar su salıp küçülüyor.
-Sularını iyice sıkarak başka bir kaba aldım.Lor peynirini ekleyip 2 yemek kaşığı kadar yağ ekledim.Tuz miktarını ayarladım.Karıştırdım.
-Yufkaları 2'ye kestim.Üzerine süt ve sıvıyağ karışımından gezdirdim.Her bir yarımın uzun kenarına pazılı lorlu iç malzemeden koydum.Rulo yaptım.
-Yağlanmış tepsiye ortada bir ruloyu kendi etrafında,diğer 2 yufkayı da rulo yapıp diğerlerinin etrafında döndürdüm.
-Üzeri için kalan süt-yağ karışımına yumurta sarısı ilave ederek çırptım.Böreğin üzerine sürdüm.Çörek otu serperek 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirdim...

Ve cuma akşamına 2 tepsi de bu daha önce de yaptığım Sürpriz Kurabiyelerden hazırladım.Onlar istek üzerineydi;)Sonra da akşam 10 gibi eşimin turnuva maçına gittik.Aslında hiç gidesim yoktu ya.Önceden programlanmış birşey olmasa evden beni hiçbir kuvvet dışarı adım attıramazdı.Maç sonrası hanımların da katılacağı bir organizasyondu bu.Tanışmak babında.Ama hiç sevmedim hatta çok fena sıkıldım.Eminim bir kaç kişi dışında herkes benim gibi düşünerek kalkmıştır masalardan.Bir de bir kaç saat öncesine kadar 4 tepsi allengirli birşeyler pişirmiş biri olaraktan;yamulduğumu hissettim oralarda.Eve gelirken artık iyiden iyiye içim uyuyordu;)

25 yorum:

gülriz dedi ki...

Hülyacığım çok geçmiş olsun, umarım ciddi birşey yoktur arabada. Tansiyonun şimdi normale döndüm mü bari? Bak ben panik bir hatunumdur, merakta bırakma beni :) Tüm aksiliklere rağmen yine mutfakta döktürmeyi becermişsin, ne diyeyim ellerine sağlık; bu hamaratlığın tablet şeklinde olanları var mı ki, ben de alayım günde 1 tablet??????

Selcen Şenocak dedi ki...

Sevgili Hülya; öncelikle geçmiş olsun. Sayfanı çok beğendim hepsi mükemmel Gül'cüğümün denediği patates tarifini görmek için takılıp geldim sayfana iyiki gelmişim ellerine sağlık sevgilerimle...

Selcen Şenocak dedi ki...

Sevgili Hülya; öncelikle geçmiş olsun. Sayfanı çok beğendim hepsi mükemmel Gül'cüğümün denediği patates tarifini görmek için takılıp geldim sayfana iyiki gelmişim ellerine sağlık sevgilerimle...

Yelda Özyurt dedi ki...

cok gecmis olsun canim, bu kadarla atlatmissiniz ne mutlu, acemilik zamanlarimda basimdan cok gecti benim:))Onlari anlatmak burda olmaz simdi, olur da sigmaz sanirim:)))Hatirladikca guluyorum...
Chesecake i tavsiye edersen yapacagim, biliyorsun pismeyen versiyonunu denedim ama pisen icin en iyi tarifi ariyorum;))

Adsız dedi ki...

Chesecake nefis görünüyor.Birtürlü cesaret edemedim yapmaya.Hep içi çiğ kalıyormuş.Seninki nasıl oldu.Tavsiye edermisin.Sevgiler

Özlem dedi ki...

Hülya' cığım büyük geçmiş olsun. Bu sıcaklarda insanların da dikkati biraz dağılıyor galiba. Sen dikkat etsen karşıdaki etmiyor işte . Allah esirgesin.
Gelelim şu marifetlerine. Valla maşallah. İki çocuk, iş hayatı, ev işleri, yazarlık ve bu kadar şeye rağmen bu kadar marifet :) Allah nazarlardan saklasın. Ellerine sağlık

Hülya dedi ki...

GÜLRİZ'cik;yok canım araba ve biz gayet iyiyiz;)Tansiyonum ara ara yokluyor ama onla yaşamayı da öğrenmek gerek;)
Senin vakitlerde ben sen kadar bile birşey yapmazken yaşla bir hal oldu bana.Hep diyorum ya 35 yaş sendromu bu...Maalesef hap şeklinde değil de yıl şeklinde alınıyor;)))
ALMULA'cığım;teşekkürler...
Sayfamı beğenmiş olamn bu acemi kadına çok iyi geldi bu arada;)Evet ben de gördüm.Gül de yapmış bu patateslerden.Denersen eğer memnun kalacağını umuyorum...
Sevgiler...
YELDA'cığım;sağol canım.
Maceralarını bir ara yüzyüze dinlemeyi çok isterim;)
Ben bu cheesecake işinde Kamile üzerine tanımıyorum.Biz çok beğendik.Çoluk çocuk hem de.Gerçekten çok lezizdi...
Sevgiler...
ZEYNEP'ciğim;yok asla bir çiğlik söz konusu değildi.1 saat pişme süresi verilmişdi orjinal tarifinde.Ben biraz daha kızarmış istediğimden 10 dk.falan geçirdim 1 saati.Hatta fırını kapatıp içinde tuttum 4-5 saat;)
Gönül rahatlığıyla deneyebilirsin..
Sevgiler...
ÖZLEM'ciğim;mezar taşımda iyi bir insandı diye yazdırabilmeye çalışıyorum.Umarım başaşrırım;)))
Dediğin gibi sıcaklar ve dağılan dikkat.Kaşla göz arası bu işler bir de.Kalakaldık.İnanılası değil.Ama böyleyle gelsin geçsin ne diyelim...
Sevgilerimle...Selamlar...

Unknown dedi ki...

Hülyacığım çok geçmiş olsun. Çok şükür kazasız belasız atlatmışsınız. Sana olan hayranlığım her geçen gün artıyor. Uyku nedir bilmezmisin. Vallahi yaptıklarını anlattıkça ben yoruluyorum. Sana kolaylıklar dilerim. Sevgiler..

ufukmutfakta dedi ki...

Hülya gelmiş geçmiş olsun. Görünmez kazalardan Allah hepimizi korusun. Koşuşturmacanı okurken, gözümde evde kendi hallerim canlandı. Hep derim ki; evde bir gizli kamera olsa ve benim koşuşturmacalarımı çekse, sonradan izleyenler hızlandırılmış çekim sanabilirler. Odadan gir, mutfağa çık, sağda banyo, lavabo, ütü, fırındaki yanmasın, Uğur dersini bitirdin mi?, Boraaaaa orayı dağıtma , yeni topladım......:)) vs. gibi koşuşuturma içinde geçen hayatlar. Olsun ben böylede mutluyum ve seninde mutlu olduğunu düşünüyorum. Allah bize güç kuvvet ve sağlık versinde koşturalım değil mi? Yaptıkların ve özellikle cheesecake çoook güzel görünüyor. Ellerine sağlık....

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Hülya'cığım,
Canım çok geçmiş olsun ve bir daha yaşanmasın inşallah.Şoku üzerinden hemen atıp pastalarını yetiştirmene sevindim canım.Sanırım ben günlerce bu şokla yaşar dururdum.Kendini çok fazla yormamaya çalış lütfen.Cheesecake ise muhteşem görünmekle kalmamış, gel yeni der durur bana..))Ne yapsam acaba has gelin.))Böreğin,kurabiyelerin hepsi nefisler canım.
Allah saklasın ve korusun seni.

Sevgiyle kal canım.

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Hülyacığım geçmiş olsun canım öneml birşey olmamasına sevindim,hayat hep koşturma ile geçiyor hep güzel koşuşturmalar olsun inşallah, Cheesecake bir yiyip vazgeçemeyenlerdenim seninki süper görünüyor ellerine sağlık canım böreğide pazılı pek severim :)
Sevgiler

lezzetlilerim dedi ki...

GEÇMİŞ OLSUN HÜLYA HANIM. NEYSE Kİ UCUZ ATLATMIŞSINIZ. BU KADAR YĞUNLUĞA VE AŞIRI SICAĞA RAĞMEN BU KADAR ÇOK ŞEYİ YAPMIŞSINIZ SİZE MAAŞALLAH NAZAR DEĞMESİN. BENCE SAYFANIZA BİR NAZAR BONCUĞU EKLEYİN.

Hülya dedi ki...

SELDA'cığım;sana bir taktik vereyim mi?Birkaç gece çok az uyuyup yapmam gerekenleri hallediyorum sonra işler bitince 8-9 saat uyuyorum.Bu benim için öğlene kadar uyumak gibi oluyor;)
Sevgiler...

UFUK'cuğum;sağol canım.Kazasız belasız geçsin günlerimiz.
İşte ben de aynen senin gibiyim evde.Bir de dediklerimi bir seferde yapsalar yüreğim gam yemeyecek.Yok.İlla bir şeyi 2-3kez tekrarlamalıyım.Bu da beni çok yoruyor.Sonra da "Anne ne çok konuşuyorsun""diyor beyefendiler;)Ben de direkt savunmaya geçip"Bir seferde anlasanız ben deçok konuşmuş olmam"diyorum ama yok değişen birşey.Ben bu durumu yaşları birbirine çok yakın 2 erkek çocuk olmalarına bağlıyorum.

Allah yine de eksikliklerini göstermesin di mi?
Oğluşlarını sıcacık sarmalıyorum...
Sevgilerimle...

GÜL'cüğüm;bu yürekten seslenişine bayılıyorum.Her zaman derim ya...
Canım hayat bir gün bir kaza,ertesi gün bir tasa,daha ertesi bir sevinçle yollarımıza bazen taş koyuyor bazen taşları kaldırıyor.Bize de daiima ileriye bakmak yola devam etmek kalıyor.Benim dustürum şudur.Birşeye çok mu üzüldün.Biraz dur.Zaman geçsin.Nasıl olsa bir dk.sonra acıyı aynı şiddette hissetmiyor olacaksın;)
Bu bana çok iyi geliyor.
Keşke yakınımda olsan ben sana cheesecakeler yapıp getirsem;)
Bu arada pazıyı Trabzon'da öğrendim ben.Genelde ıspanak yapardık bir 10 yıl evveli.E oğlunuza arada memleket kokan yemekler yedirmeli ama di mi?;))
Çok öperim o güzel yanaklarından...

SEDA'cığım;yanımda olmana ne güzel.Yok önemli birşey olsa zaten kurabiyeler asla yetişmezdi;))
Ben de bu cheesecake müptelalarından oldum iyice.

LEZZETLİLERİM;teşekkür ederim.Hele nazar boncuğu fikrini hiç düşünmemiştim.Gülümsettiniz beni;)
Sevgiler...

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili hülya,öncelikle çok çok geçmiş olsun Allah korumuş....
cheesecake ve börek harika olmuş ellerine sağlık

Hülya dedi ki...

CAFE CUSTO'cuğum;sağol canım.Evet Allah korudu.Demek senin daha yapacak işlerin var bu dünyada diye inceden de bir mesaj gönderdi bana...
Beğenilerin için ne kadar teşekkür etsem az...
Sevgiler canım...

Adsız dedi ki...

:)

daimamutfak dedi ki...

ülyacığım çok geçmiş olsun.Birdaha yaşamaman dileğiyle sevgilerimi yolluyprum.cake harika..patateslerde öyle...afiyetolsun.

Nukhet dedi ki...

Eh HUlya

Sendeki bu energi hic mi bitmek tukenmez yahu. Ben okurken yoruldum. Kurabiyeleri teslimm ettin oturup dinlensene, yok ardindan cheesecake ustune bir de borek. Canina yazik acikta dinlennnnn. Tabiki cok cok ta gecmis olsun. Boyel kazalar insanin yuregini hoplatiyor ne kadar da kucuk olsa. Sevgiler

Leziz Tarifler dedi ki...

Geçmiş olsun Hülya'cım. Harika şeyler görüyorum yine sayfanda. Ellerine sağlık. Sevgiler..

daimamutfak dedi ki...

Ah keşke orada olsaydımda 3 ününde tadına baksaydımmm..dermişim..eminim nefis olmuştur..sevgilerle..neriman

Adsız dedi ki...

süpriiiiiiz
:)
bil bakalım ne

sevdamavisi dedi ki...

Hülyacığım,
geçmiş olsun canım kazayı hafif atlatmışsınız. insanın hayatı bir anda değişebiliyor umarım hep güzellikler yolunu keser. ellerine sağlık o kadar az zamanda güzellikler yaratmışsın. sevgiler

Adsız dedi ki...

Mrb, Hülyacım
sonuda tatil bitti geldim umarım mutlu etmiştir benden gelen minik şeyler
neyse çok sevdim herşeyinle harika bir blog burası sende harikasın belli
bu arada artık yeşimli tarifler olarak devam edeceğim. çünkü blogcu ben yedi bitirdi dayanılmaz bir hal aldı üstelik ayrılıyorum bile diyemiyorum
Sevgimler kocaman kocaman öpücüklerrr
yesimm

Hülya dedi ki...

AYNUR'cuğum;yine gülmüş geçmişsin...;)
NERİMAN'cığım;dilerim kimse yaşamasın bu aksilikleri...
Yaptıklarıma beğenin içinse yürekten teşekkür...
Sevgiler canım...
NÜKHET;bu canımın durmaz haline ben de çok kızıyorum ama işte elimde değil.Sonra da ben dinlenemiyorum işim bitmiyor diye söyleniyorum.İşleri kendi başıma açan benim.Yok başka sorumlusu.İnşallah ağustos başı dinleneceğim...
Sevgiler canım benim...
FEYHAN'cığım;sağolasın canım ve teşekkür ederim...
NERİMAN'cığım;keşke olabilseydin canım zira yiyenler çok beğendi...
Sevgiler...
AYNUR'cuğum;bildim bildimmm.Ve çok beğendim..İmla hatan bile yoktu;)))
Kolaylıklar...
SEVDA'cığım;şu insanoğlu bir anlık gerçekten.Ama dilerim hep güzellikler olur etrafımızda..
Sağolasın arkadaşım...
YEŞİM'ciğim;mutlu olmaz mıyım hiç.İşe didip paketi görünce önce bir şok oldum.Sonra şoku atıp üzerimden gönül dostumu öğrenince hemen sayfana girdim.Seni bir okudum önce.
Hayatımda apayrı bir yerin olacak her daim..
Sevgiler gönül dostum;))

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Hülyacığım öncelikle geçmiş olsun, Allah beterlerinden korusun... Yine döktürmüşsün bol bol, yeni bir cheesecake tarifine ihtiyacım vardı, bendeki sıktı artık, buna yatay geçiş yapayım bari :)
Sevgiler,
Esra