16.09.2007

İFTAR İÇİN BİR ÖNERİ.HATTA SAHURA;))

Dün izin günümdü ve genelde olduğu üzere ben yine hiç oturmadan akşamı ettim.Neden mi?Ramazanlık yufka yaptık da ondan.Yani annem kararını çoktan vermiş bana da uymak düştü.Gerçi Ramazan girdi ama bizimkiler şehir dışında olduklarından bu yufka-bizim buralarda kartala denir bu kurutulmuş yufkalara-meselesi geç kaldı biraz.O da sen tut tam benim izin günüme denk gel;)Bakın ki ne tesadüf;)
Annem asla izin gününden haberim yok deyip imece usulüne katılan komşularımızın müsaitliğine göre ayarlandığını iddia etse de n'apalım inandık efendim;)Paşa paşa da yufka getir yufka götür,yufka aç,aman rüzgar uçurmasın kuruturken dikkat et.Fırının başında dur,yufkaları ters düz et derken hiç bir aşamayı fotoğraflayamamışım.Şimdi aklıma geliyor:(

Bu börek işte dün açılan o taze yufkalardan.En son 6 yufkayı bana ayırın dedim ve geçenlerde televizyonda bir sabah programında izlediğim-ama maalesef adını hatırlayamadığım bir program-böreğin tarifini denedim hemen.2 yufkadan yaptılar böreği.Tabi ki bu kadar yufka 2 aileye yetmeyeceğinden ben yufka sayısını arttırdım.2 yufkadan 4 kişilik diye düşünmek gerek.Ya da siz de benim gibi elinizi bol tutabilirsiniz biraz.Ne olur ne olmaz;)Tarifin orjinalinde iç malzeme olarak patates-sucuk ikilisi kullanıldı ama ben alışık olduğum patates-soğan ikilisini denedim.İyi ki de öyle yapmışım.Çok güzel bir börek oldu.Hani 35 yaşındayım bugüne kadar yaptığım en leziz börek buydu diyebilirim ya da iftarda yediğimiz için bana çok leziz geldi;)Gerçi sahurda da yedik ve tadı hala çok güzeldi.Annemlerde bayılmış tadına;))Ev yapımı tazecik yufkadan mı?Toprak fırında piştiğinden mi?Elimin ayarı denk geldiğinden mi bilemedim ama kendime bir aferin verdim en sonunda;)

Yapım aşamalarını fotoğraflamaya çalıştım.Umarım bilmeyenlere faydalı olur...Bu arada böreğin adını da hatırlayamadım.Ben de bir ad takıverdim hemen;))

PATATESLİ BELİ KIRIK BÖREK;)
Malzemeleri:
*6 adet yufka
İç malzemesi:
*7 orta boy rendelenmiş çiğ patates
*2 orta boy rendelenmiş soğan
*1/2 çay bardağı zeytinyağ(Patates+soğanı kavurmak için)
*Tuz,karabiber,pulbiber,nane
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 çay bardağı su
Üzeri için:
*1 yumurta sarısı(Kalan sıvıyağ+su karışımına eklenecek)
*Çörekotu
-----------------------------------------------------
-Sıvıyağ ve su bir kapta karıştırılır ve tek yufkanın üzerine 2-3 yemek kaşığı kadar bu karışımdan sürülür.

-Daha önceden çiğ patates ve soğanlar rendelenir.Zeytinyağ ilavesiyle 5-10 dk.kadar kavrulur.Tuz,karabiber,pulbiber,nane ilavesiyle tatlandırılır.Bu karışımdan bir miktar alınıp ortadan kesilmiş yufkanın yarım daire olan kısmına bir şerit halinde yayılır.Aynı işlem yufkanın diğer yarısına da uygulanır.
-Herbir yarım yufkanın dar kısmından rulo yapılarak katlanılır.
-Böylece 2 adet rulo elde edilir.
-Rulolar ortadan 2'ye katlanır.(Beli kırık tabirini ben buradan etkilenerek koydum;)
-Yağlanmış uygun bir tepsiye herbir katlanmış yufka dizilir.Tüm yufkalara aynı işlem yapılır.Kalan su+sıvıyağ karışımına 1 yumurta sarısı ilave edilir,çırpılır.Böreklerin üzerine bu karışım bolca sürülür.En son çörekotu serpilir.
-Ben derecesiz toprak fırında üzeri kızarana dek pişirdim ama elektrikli fırında önceden ısıtılmış 200 derecede üzeri kızarana dek pişirmek kâfidir.

16 yorum:

Tijen dedi ki...

Hülya'cığım,
Sizin oralarda balık bol bulunur, belki başka balıklarla da denenebilir. Bayıldım bu arada böreğine. Gelsem bana da yapar mısın?

Hülya dedi ki...

TİJEN'ciğim;hoşgeldin sayfama canım...
Aslında palamutu çok sevdiğimden senin tarifine tabir-i caizse balıklama atladım;)Diğer balıklarla da denenebilir elbet ama ben de balık kültürü pek mevcut değil:(
Börek mi dedin?Ondan kolay ne var.Sen iyisi mi bir uğra bana.Börekler açarım sana;))

NiNo dedi ki...

canım harıka sın ellerıne saglık borek hazrıka oluyor ve sahur ıftar her ogune yakısıyor afıyet olsun sıze ıyı ıftarlar ve sahurlar laborant arkadasın :P

Adsız dedi ki...

Hülya'cığım,

Ellerine sağlık canım börek çok güzel görünüyor en kısa zamanda denenecekler arasında diyebilirim.

Hayırlı Ramazanlar diliyorum canım.

Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık Hülya'cığım elde açılan helede toprakda pişen böreğin tadıda bir başka olur. Uzun zamandır hazır yufkalar yemekden bu tadı unuttum. Birde hamur açmayı becerebilsem. Benim açacağım hamur ancak pastayı kaplamaya yetiyor :)
Sevgiler..

Tuba dedi ki...

Hulya'cigim, Sobe, eger sobelenmediysen:)))

Özlem dedi ki...

Hülya' cığım börek çok çekici gözüküyor. Ben de ilk fırsatta kayınvalimden yufkaları alıp deneyeceğim . Ellerine sağlık.

Bu arada arkadaşlar yeni bir oyun başlatmışlar. Ben de seni davet etmiştim. Müsait olduğun bir sırada katılırsan sevinirim.

Sevgiler.

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Börek nefis görünüyor ellerinize sağlık :))
Sevgiler...

banu kırmızıgül dedi ki...

ellerinize sağlık cok nefis olmus.hayırlı ramazanlar..

Leziz Tarifler dedi ki...

Hülya'cım,

Elde hazırlanan yufka ve toprak fırın dendi mi ben dururum o noktada. Benim için ötesi yoktur. annenin ve senin ellerine sağlık. Sevgiler..

Sinem Keleş dedi ki...

Hülya merhaba,

Bahsettiğin yemek programında bu böreğin yapımını izleyip ben de yapılacaklar listesine almıştım, gerçi seninki gibi ev yapımı yufka ile hazırlayamayacağımdan biraz şevkim kırıldı ama olsun yine de denemek lazım:) Bu arada böreğin ismi için programda 'Sarıyer Böreği' demişlerdi, ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

merhaba hülya abla ççookkkk leziz görünüyor böreğin ellerine sağlık
sevgilerimle
melek :)

Unknown dedi ki...

Hülya'cım, börek bir harika olmuş. Oruçluyken pek girmemeye çalışıyorum sayfana herşey çok güzel.

gülriz dedi ki...

Hülyacığım ne güzel olmuştur o börek şimdi, hem de toprak fırında, ohhh mis gibi mis. Çok kıskandım, ben de o börekten istiyorum, geleceğim yanına böreğimi yemeye :)))) Hazır gelmişken sizin oranın beni benden alan höşmerimini de yerim. Hımmm, ay biraz daha kalırsam sayfanda, iyice baştan çıkacağım; 3-4 saate kadar da dibinde biteceğim gibi geliyor bana :))) Kocaman sevgiler

Hülya dedi ki...

NİNO'cuğum;evet börek her öğüne yakışan türden.Bundan emin olabilirsin.Laborantlığın konusunda haksız değilim ama di mi?;)

ZERRİN'ciğim;yok sen dene ama bir de bana uğra istersen;)İst.Çanakkale dediğin ne ki?;)
İyi Ramazanlar...

SELDA'cığım;sen iste baklavalık hamur bile açarsın.O azim varken sen de....
İşte büyük şehirde yaşamanın dezavantajlarından biri bu.Herşey fabrikasyon,katkılı.Gerçi bizim buralar da öyle olmaya başladı ama sanırım biz direniyoruz...

Sevgiler canım..

TUBA'cığım;yazdım bile...

ÖZLEM'ciğim;başım gözüm üstüne canım.Düşündüğün için teşekkürler...

EVCİLİK LEZZETLER;teşekkür ederim canım;)

BANU'cuğum;canım sağol.Sana da iyi Ramazanlar...

FEYHAN'cığım;insan bu lezzeti alınca diğerleri nasıl yavan geliyor di mi?Ama gittikce unutuyor muyuz ne işten güçten herşeyi:((
Sevgiler...

SİNEM'ciğim;herkesin evde açılmış yufka bulması zor olabilir.Hazır yufka da güzel olur canını sıkma...
Ya evet sen deyince adını hatırladım;)Gerçi sucuk+patates iklisi mi Sarıyer böreği denmesine sebep bilemiyorum ama eğer öyleyse benim ki yalancı Sarıyer Böreği oldu o vakit;))

Sevgiler.İlgi ve dikkatine teşekkürler...

MELEK'ciğim;sağol canım.Güzeldi gerçekten..

MİSKETLİMONU;sabah sabah gülümsettin beni.Teşekkürler canım.İltifat etmişsin;))

GÜLRİZ'ciğim;e gel.İstediğin börek-höşmerim olsun...Ayvalıkdan dönerken uğra bana.Oradan İstanbul yaparsın.Bak rotanı bile çizdim;))

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Zerrinden gördümde geldim eline sağlık isimde çok matrak olmuş :)