23.04.2008

ÇİLEK AROMALI ve TOZ BADEMLİ TRUFFLE

İlk kurs deneyimim için tercihim 1 günlük çikolata yapım kursuydu.Çilek Aromalı Truffle
Bu kursun bana yepyeni ufuklar açacağından hiç haberim yokken koca İstanbul'dan dönüp,küçük ilçeme geldiğimde bu kez şeker hamuruna merak saldım.Sonrası malum.


in anneler gününe özel el yapımı çikolata kursunda bize truffle,roches,bademli,likörlü çeşit çeşit çikolata yapımını göstermişlerdi.Orada en çok beğendiğim truffle tadı oldu.O nasıl birşeydi öyle.Ağzınıza attığınızda dilinizin üzerinde dalga dalga erimeye başlayan çikolatanın üzerinizde bıraktığı enfes tadı aldınız mı kurtuluşunuz yok gibi.Çevremdekiler de bu tada müptela olunca bana da bol bol yapmak düştü.Yalnız truffle denince birçok kişinin aklına geldiği gibi içi kek parçalı çikolata toplarını hayal etmeyin lütfen.Bu tarif bence gerçek trufflea haksızlıkdan başka birşey değil.Truffle tadı,kek parçalarıyla gölgelenemeyecek kadar muazzam birşeydir.Hani içine kek parçaları ile hacim katılmışlar var ya işte onlar ancak kendini truffle sanan çikolatacıklardan olabilir.Benden demesi;)Yani ben de o yanılgıya düştüysem;) kek parçalı çikolata topları yaparak onlara truffle falan da dediysem,asıllarından özür dilemeyi bir borç bilirim bu yazımla;)

Üstte gördükleriniz gerçek truffle.Yani katıksız ev yapımı çikolata..İstanbul'a fuara giderken Özden'e sordum ne istersin diye"Truffleee!"deyince hemen bunları ona hazırladım.Özden çikolata kursumda yanımdaydı ve o da bu tada hasta olanlardan;)

Truffle;
1 e 2 ölçüdür.Yalnız bu sizin damak lezzetinize,çikolatayı baskın hissetme isteğinize göre 1'e 1 şeklinde de olabilir.Yani 1 ölçü süt kremasına 2 ölçü çikolata düşünün.Trufflea ençok kakao kaplamasını yakıştırsam da toz antepfıstığı da renk tezatlığı olarak çok yakışıyor.Lezzeti cabası elbet.Kahverengi ve yeşil uyumunu mutlaka deneyin derim;)
TRUFFLE
Malzemeleri:
*200 ml.süt kreması(1 pk)
*400 gr.çikolata(bitter kullandım)
Kaplama için:Hindistancevizi,granül şeker,sprinkles
-------------------------------------------
-Süt kreması kalın tabanlı bir tencereye alınır,kaynatmadan ısıtılır.
-Ocağın altı kapatılır.Kıyılmış çikolatalar eklenir.Tahta bir kaşık tardımıyla iyice karıştırılır.
-Bu arada 3 damla çilek aroması ekledim.(Siz granül kahve,farklı likörler de kullanabilirsiniz.Hatta zencefil,tarçın,kırmızı acı biber bile olabilir.)
-Tüm karışımı oda ısısına gelene kadar bekletip,buzdolabına alıyoruz.(Makbul olanı oda ısısında çikolatanın katılaşmasıdır)
-Arada çikolatayı karıştırarak katılaşmasını bekliyoruz.
-Çikolatadan cevizden küçük toplar yaparak dilediğimiz şekilde kaplıyoruz.

Badem unlu truffle

Bu tarifse kendini truffle sanan çikolata toplarını,badem ununa bulayıp,fildişi konfiseriye batırdım.Bunun içinse tamamen gözkararı çalışdım.Evinizde kalan kekleriniz varsa veya traşlanmış pandispanyalarınız bu iş için ideal.Yine krema veya biraz süt ile kekleri ıslatıp,yoğurabilirsiniz.Ben evde bir pastamdan kalan dolgu kremasını kullandım.İçine hindistencevizi de ekledim.Yine göz kararı çikolata eriğini de ekleyerek kekler yumuşayana kadar yoğurdum.Küçük toplar yaparak badem tozuna buladım.Fildişi konfiseriyi eriterek topların yarısını çikolataya batırdım.Konfiseri ile çalışırken acele etmek gerekiyor.Çünkü kuvertur çikolataya oranla konfiseri çok çabuk donuyor.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Hülyammm,

enfes olmuş bu truffleler. Bayıldım ...

Hele o badem fildişi offff.. Sabah sabah insanın canı çikolata, truf çekermi benim çekiyor :)

ellerine sağlık kuşum hülya
sıcacık sevgiler.

www.misssgibi.com

gülriz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
şengül dedi ki...

BU HAFTA DOSTLUK HAFTASI
Seni çok seviyorum arkadaşım DOSTUM :)))Kuşlar gibi
> > uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik ama basit bir
> > sanatı unuttuk. İNSAN gibi YAŞAMAYI biliyor musun BU
> > HAFTA DÜNYA DOSTLAR HAFTASI bu mesajı sevdiğin
> > doslarına gönder eğer BEN de SEN in Yakın
> > arkadaşınsam dostunsam banada yolla Bunu
> > arkadaşlarına gönder bakalım kaç Cvp gelecek eğer 7
> > den fazlaysa çookkk sevilen birisisin demektir.
> > Dostluk Sabah öperek uyandırmaktır...Aynı dala
> > tutunmaktır kimi zaman aynı bisikleti sürmektir.
> > Ayağınız yetişmese bile...Dans etmektir kolkala...
> > küçük hediyeler almaktır... ve Kimi zaman aynı kalbi
> > paylaşmaktır.. Öpmektir onu doyasıya Ve bunu
> > söyleyebilmektir'Dostlugun en büyük Armağan Bana'
iyiki varsııınnn.sevgilerimle

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Nefis görünüyorlar gerçekten.
Usulüyle yapılınca herşey bir başka tabii. :)
Ellerine sağlık.
Sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Hulya'cigim,

Harika olmuslar. Suslemeleri bile yetiyor agiz sulandirmaya, kim bilir tadlari nasildir. Ellerine saglik.

Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler.

Dilek Sokullu CANDAN dedi ki...

Ayol yapılırmı bu işkence insana? Truffle sever olarak seni kınıyorum ,ellerine sağlık diyorum:)))))

Hülya dedi ki...

ZERRİN'ciğim;ne güzel anlatıyorsun duygularını.Bayılıyorum;)

GÜLRİZ'ciğim;ben de okudum yok bir faul;)

ŞENGÜL'cüğüm;teşekkür ederim...

EBRU'cuğum;dediğin gibi herşey usulüyle güzel.Sevgiler..

AYBİKE'ciğim;tam senin kızlarlık desem;)Çikolatanın bu haline bayılıyorum ben de...

DİLEK'ciğim;yapılmaz di mi?Bilemedim:(