15.08.2007

ÇİKOLATALI KÜMBET PASTA-KREM ŞANTİLİ KEK-BASMA BÖREK

1 haftalık iznimde büyük oğlum çok istediği için ani bir kararla sünnet oldu.Ama sadece büyük oğlum.Küçüğümüz"Ertesi senenin ertesi senesinde"diyerek bir tarih oluşturdu bu muhtemelen bizim düşündüğümüz sünnet tarihinin 1 yıl sonrası;)Keyfini biraz öne alıp ortada buluşmanın yollarındayım Cedric'le.Korktuğunu biliyorum...Zorlama yok....
Bu pasta işte bizim ani gelişen sünnet pastamız.Gelen misafirler olursa diye ikramlık yaptım.Aslında kendi oğluma gönül daha orjinal birşeyler yapmak isterdi ama sünnet telaşı yaşarken buna fırsatım olmadı açıkcası.Hatta ne yapsam ki derken şu sıralar yemek bloglarında epeyce bahsi geçen traşlanmış kek parçalarından yapılan mozaik pasta tarzı pastalar var ya hani pek revaçta...Ben de deep freeze de ki Kemal Can Pastasından kalan hezimet kek parçalarımı çıkardım dolaptan ve gerisi hep göz kararı.

-Önce 2 kat pandispanya dilimini olabildiğince parçaladım.
-1 su bardağı kadar süt,çikolata rendesi,vanilyalı krema,portakal şekerlemesi ekleyerek iyice karıştırdım.Hatta yoğurur gibi.
-Pastaland'dan aldığım 3 no'lu Adisababa kalıbımı strechleyip bu karışımı içine bastırarak koydum.Sizin böyle bir kalıbınız yoksa yerine çukur bir kapta kullanabilirsiniz.Ben Barbie Pasta yaparsam diye almıştım.Bu kalıp 20 cm.lik yuvarlak bir kalıp gibi düşünülebilir.10 kişilik yani.
Üzerine yine Pastaland'dan aldığım çikolatalı ganajımı dilimleyerek karışımın üzerini kapattım.(Ganaj kuvertur gibi sert değil.Traşlaması çok kolay bir çikolata bloğu bu.Çikolata yongaları yapabilmek de mümkün bu ve burada ki pasta gibi)Kabın etrafından kalan strechleri üzerine getirerek hava almayacak gibi kapattım.Deep freeze kaldırdım.
-200 gr.kadar bitter kuvertürümü kıydım benmaride erittim.(Benmari kurulunca üzerine yerleştirilen çikolata kabının suya değmemesi gerekiyor) Mikserle biraz çırpıp kalıptan çıkardığım pastanın etrafına sıvadım.
-Biraz Dr.Oetker'in çilek- frambuaz sosu kalmıştı evde.Onu üzerinde ki ölçüye göre hazırlayıp pastanın üzerine döktüm.(Keşke biraz daha fazla olsaymış sos demeden de edemedim;)
HAMİŞ:Servis etmeden bir yarım saat önce dolaptan çıkarmak çikolatanın yumuşamasını sağlıyor.Servisi kolay yemesi daha lezzetli oluyor...


Bu kekse Gönül Dostlarımdan biri olan Müge'de gördüğüm ve 1 haftada 2 kez yaptığım Şantili Kekin kakaolu versiyonu.Biz çok beğendik.Kim yediyse tarifini istedi benden.Öyle yumuşak bir kek ki bu denemeyenler varsa vakit kaybetmesinler derim;))Tarifin orjinali için buraya tıklayabilirsiniz.
Ben sadece kakaolu yaparken ceviz,damla çikolata koymadan 2 kaşık un ekledim ölçüye.Normal un miktarını da azaltmadım.Böyle de gayet yumuşakdı.
Efendim bu da kekin orjinaline yakın versiyonu.Ev yapımı Portakal şekerlemeli...Gerçi şekerlemelerim ısrarla yerçekimine karşı çıksa da bez üsttekilerle yetinmeyi bildik;))Ekmeğimiz bahçemizde ki toprak fırında pişer bizim.Annem çok da yorulsa bu alışkanlığını yıllardır bırakmıyor.Gerçi o da yapamazsa tatsız tuzsuz çarşı ekmeklerine(Öyle denir buralarda)kalacağımız gün gibi aşikar ama yaşı var annemin.Eskisi gibi olmuyor artık.Çok yoruluyor ama fırından çıkmış mis gibi ekmeği bir yeseniz.Hele bayatlayınca bir kızartsanız;))
Ekşi maya ile yapılan bu ekmeğin de bir güne yayılıyor mayalanıp,fırınlanması.Dereceli falan değil elbet bu fırınlar.Sadece yılların deneyimi...Herşey deneyim,göz kararı.Annelerden,ninelerden görme.Meşakkatli yani...Ama benim 1-2 yi geçmez bu hamuru mayalamam.Bilmiyorum:(
Lafı nereye getireceğim dersiniz.Bu börek o mayalı ekmeklerden birinden yapıldı.Basma Börek adı.Pazılı-lorlu içi ama ben pek güzel yapamadım:(Tam tarifi alıp tekrar deneyeyim ki paylaşabileyim....Hatta aşama aşama göztermek isterim bu böreği....İlk fırsatta...

20 yorum:

ayseyaman dedi ki...

Tatil yazından sonra bu çikolatalı kümbet çok iyi geldi Hülya! hersey nefis görünüyor, yaparların ellerine sağlık! :)
Canim video ya baktim, Pastaci hatun pastasinin alt kremalarini yaparken Buttercream kullanmis, sertlestin diye de biraz buzdolabinda tutuyor. 2 katta anladigim kadari ile buttercream. Zaten bu kremanin ozelligi sert olusu, donunca elle yapismiyor ama kıvamı tutturmak kolay degil gibi! Guzel kaplandigi vakit seker hamurunu aratmiyor.:)

Canim duy setini bilmem ben, kim bulmus o ismi cok komik, uç işte! Krema poşetinin ucları! :)
Canim her zaman sorularını ve paylasimlarini duymak isterim :)
sevgilerle

Adsız dedi ki...

Üçü bir aradaaaa !!! Daha ne olsun..Tarifleri 4 gözle bekliyoruz Gülcüm..Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Canım Hülyam,

tatil bitmiş, bomba gibi dönülmüş. Kümbet pastadan, pofidik diye şişen kekten belli...

Hülya ben senin bu pastaları görüp görüp aklımdan abudik gubidik şeyler geçiriyorum. mesela bak şeytana bak ne diyor. "yahu İstanbuldasın bas git çanakkaleye ye şu hülyanın pastalarından gör bakalım lezzetlimi fotoğraftakiler gibi haydi sana diyorum zerrin kalk" diyor şeytan. Şeytana bak şeytana. Olacak şey mi :) Belli mi olur dayanırım belki kapına hülyam :)

Seni sımmsıkı kucaklıyoruz. Hem şeytan hem ben.. :))

lezzetlilerim dedi ki...

Hepside harikalar ellerine sağlık
sevgiler

Hülya dedi ki...

Ayşe'cik;tatil yazısına bıraktığın yorum da süper bu arada;)Gayretin için sağol.Akrostişin süper ötesi;))

Çok alemsin Ayşe.Duy işte onlar.Kimse krema poşetinin uçları demiyor.Neden demiyor bilmem ki?

Peki bir soru.Sıkma tekniklerini yapabilmek için tüm uçlara gerek var mı?Yoksa şimdilik senin yazdığın numaralar yeterli mi?Çünkü Wilton'un çok detaylı setleri var..Ne dersin?
Sevgiler...

PASTARDA'cığım;tarifler en tez zamanda ama Hülya ben;))
Tabii beni çiçeklerden güle benzettiysen ne mutlu bana.Sabah sabah iyi geldi;))
Teşekkürler canım...

ZERRİN'im MİSSS'im;beklerim doğrsu.Şeytana ve sana bu fikirlerinden dolayı tam destek...
Ne iyi bir şeytanmış bu böyle;))

Sevgiler..

LEZZETLİLERİM;sağol canım...
Teşekkürler...

ayseyaman dedi ki...

Hulyacim tüm teknikleri yapabilmek için tüm uçlara gerek olmasa bile pek çoğuna ihtiyaç var, hepsinin görevi farklı. Benim Güllü pastanın altına yazdıklarım sadece o pastanın süs teknikleri için kullanılanlar, diğer çiçekler için muhtemelen farklı uçlar da kullanacagız ki ben daha kullanmadım:) Uç setleri bana pek hos gelıyorlar, kutuları var cici cici ama sanırım bıraz pahalı onlar, benim uçlar kurs setinden çıktıgı için baska uc arayısına gırmedım.. İstersen bakarım...
optm sevgilerle..

Adsız dedi ki...

Hülya'cığım,

Kuday'a geçmiş olsun diyorum.Daha nice güzellikler yaşarsınız umarım (Derler ya allah damatlığını da göstersin) tabii daha ondan önce neler olacak o en son iş.
Ellerine sağlık hepsi de çok güzel görünüyor.Annenin de ellerine sağlık alışkanlıklardan vazgeçilmiyor. Sitenin sağ köşesinde annenin mutfağını göstermişin ben yufka açmayı öğrenmek için bile gelebilirim pratik yapmam lazım.Bu arada gözleme de çok güzel görünüyordu.Mis gibi. Canım öpüyorum hepinizi.Görüşmek üzere.
Sevgiler...

Hülya dedi ki...

AYŞE'ciğim;ben Wilton'da inceledim.Bir sürü farklı paketler yapmışlar ama ben her zamanki gibi en çok duy olan kutuyu sevdim;))Aslına bakarsan almayı düşünüyorum ama hangi seti onu bilmiyorum.Ustalara bir sormak gerek...
Galiba bir kursa daha gideceksin.Oraya da sorabilirsin elbet...
Sabırsızlıkla diyeceklerini bekliyorum;))
Sevgiler...

ZERRİN'ciğim;anneme değil bana beklerim hamur açmak için.Yani ayıptır söylemesi annelerimiz gibi yufka da açarım,kariyer de yaparım;)))Çocuk da bakarım,pasta da yaparım;))Pek bir kafiyeli oldu galiba;))

Sünnetimizde uzaklardan da olsa sesini duymak ne güzel...

Çok öperim..

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Hülyacığım tatilinin iyi geçmesine çok sevindim yine harika lezzetlerle dönmüşsün ellerine sağlık hepsi birbirinden lezzetli görünüyor hele börek olsada bir dilim yesem dedim içimden pazılı böreğe hiç dayanamam :)
Sevgiler

Hülya dedi ki...

SEDA'cığım;teşekkür ederim canım...
İstediğin pazılı börek olsun.Bir pikniğe yaparım artık;)))

Sevgiler...

ayseyaman dedi ki...

Hülyacım anladığım kadarıyla böyle bir set bakıyorsun kendine! :)Tips Set
Eğer beklersen yaklaşın % 40 indirimle bu seti burdan sana alabilirim. Ama ne zaman eline geçer bilemiyorum. :{
Yılbaşına :) Seneye bir vakte :) Bilmem ki!:(

Notlar:
Hulyam senin sayfama yazdigin soruya sanki agresif bir sekilde cevap vermisim gibi geldi bana, sakin yanlis anlama, o an hemencik yaziverdim yanitini, tamam mi? :))
Oğluşunun sünneti de hayırlı olsun bu arada, gözü aydın olsun, darısı ufaklığın başına...:)
sevgilerle

Hülya dedi ki...

AYŞE'cik;evet set doğru...Hatta ben son kitabını aldım Wilton'un orada bu setdi galiba koca bir kutuda.Fiyat bu ama...Gerçi krema tekniklerine geçmedim ama isterim.%40 ne indirimi ki be?Wilton'un dönem dönem indirimleri mi oluyor?

Bir de ne diyorsun bakalım?Yanlış anlaşılma mı?Yok yok ben seni iyce anladım artık.Esprilerin sanal alemden de gelse anlaşılıyor.Sakın dert etme;))

Sevgiler...

ayseyaman dedi ki...

Hülyacım burada her pazar gazetesinin içinde belli tarihler arasında Craft dukkanlarında kullanabileceğin kuponlar oluyor. 1 dolara gazete alıyorsun ve %40 indirim kazaniyorsun.
he he he! Kizim bana bosuna Yaman Ayse denmiyor, hakkediyorum. Bugun gideyim de 2 tane gazete alayim.:))
Birde takvime kuponun son kullanma tarihlerini atiyorumki kupon ziyan olmasin.:) Cok fenayim Wilton zararda..:P
Ben tum kurs setlerimi kuponlarla aliyorum oyle iste!
Birde %10 ogrenci indirimi var, kupon olmazsa onla idare ediliyor.
Budur işte indirim mevzusu!
Haydi bakalım krema sıkma cok eglencelidir, keyıf olacagını dusunuyorum...sevgılerle

Hülya dedi ki...

Ayşe;soyadının hakkını verdiğini çok iyi anladım şimdi;))

Süpersin..E bak bakalım detaylı bir duy seti;))Haberlerini bekliyorum;))

Sevgiler canım..

Adsız dedi ki...

Sevgili Hülya,
Siteni oradan oraya hoplayıp zıplarken gördüm. Ve şu resmini gördüğüm krem şantili keki ve bloğunun sağ üst köşesindeki "ben" ile başlayıp "sevdim" ile biten paragrafı çok sevdim. Söylemeden de geçemedim :))
Sevgiler...

Hülya dedi ki...

SANEM;ben de böyle senin gibi oradan oraya atlayarak yeni dünyalar keşfetmeyi çok seviyorum ve acaip heyecanlanıyorum.Keşifler heyecan verir öyle ya;))

Keki beğendiysen denemeni isterim.Çünkü çok güzel.Hafif,yumuşacık pamuk gibi;))

O paragraf benim kendimce karaladığım bir yazı ama ilk kez düşüncelerimi çok doğru ifade ettiğime inandığım bir yazı aynı zamanda.Galiba ben yaşlansam da o paragraf geçerliliğini yitirmeyecek;))

Sana uğradım ama sisteme girilmiyor:(((

Adsız dedi ki...

Evet Hülya. Maalesef tüm wordpress sunucusunu kullananlar mağdur durumda. Çünkü türk Telekom tarafından wordpress'e engelleme getirildi. Giriş yasağı var. Benim bloğuma özel birşey değil yani. Beyaz zemin üzerine çıkan o kırmızı yazı çok ürkütücü ama benimle şahsi bir alakası yok :) Umarım bu saçma karardan bir an önce dönülür ve sunucu tekrar devreye girer. Eğer blogspot sunucularına girebildiğin gibi bu sunucuya da girmek istersen, www.kalemzede.wordpress.com'daki 17 Ağustos 2007 tarihli yazıda anlatılanları uygulayarak girebilirsin. Ben böyle yaptım çünkü :)) Beklerim her zaman.
Sevgiler...

Hülya dedi ki...

SANEM'ciğim;az önce bu yorumunu başka bir yorumundan gördüm ve silindiğini sandığın bu yazın için ne kadar üzüldüğünü farkettim.Asla yazdıklarında birşey yok.Beni yaralayan bir yazı olmadığı müddetçe silmek ne haddime...

Sitene girememek ne kadar kötüdür tahmin edebiliyorum.Tez elden sayfana kavuşman dileğimle...

Sevgiler...

orjin krem dedi ki...

çok lezzetli görünüyor. emeğinize sağlık

Hülya dedi ki...

ORJİN KREM ; teşekkürler...