15.10.2007

YE#27 KARADENİZ YEMEKLERİ

Denizin kıyısında hamsi vurdi karaya
Onu duyan uşaklar başladi sıksaraya
Kemençe çala çala hamsiya yaklaştılar
Uzun yoldan gelmişti candan kucaklaştılar.

Denizde hayvanların kralisın kırali
Bulamayirum seni yureklerum yarali
Çorbasiyle pilavun tadina doyum olmaz
Karadeniz uşaği sensuz saadet bulmaz
Ali ERDOĞAN


Karadeniz insanı zekidir,esprilidir,misafirperdir,candandır.Oralarda hiç kocamazsınız.Yaşlanmazsınız.Öyle ki yeşili bile bir başka yeşil,denizi bir başka mavidir.
Karadeniz geliniyim ben.1 yıl oturmuşluğum da vardır oralarda.İnsanını severim sizi"Uşiğim!!"diye bağırlarına basan yüreklerini severim.Hatta küçük oğluma göre Karadeniz bir ülke;)Babamız ne vakit sonu -la ile biten cümlelerini şiveli yapsa hemen atılır:"Keşke babam Karadenizli olmayıp Türkiye'li olsaydı";)İlginç geliyor çocuklara.Öyle ya buralarda ne de olsa az Karadenizli var.
Bu güzel etkinliğin konusu Karadeniz yemekleri olsun diyen gönül dostum Yeşim'i de buradan tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum.
Her ne kadar pazılı kaygananın hakkını veremesem de siz yine de bir göz atın ve yolunuz kuzeye düştüğünde pazı olur hamsi olur mutlaka bir kaygana yiyin.Turşu kavurması tadın.Sapsarı tereyağından alın.Yol boylarında mangalları her daim yanan kasapların önüne oturun kendiniz pişirip mis gibi kekik kokulu etlerinden yiyin.Zigana'ya uzanın.Sütlacın tadına bir de oralarda bakın;))
PAZI KAYGANASI
Malzemeleri:
*1 bağ pazı
*3 yumurta
*2 yemek kaşığı un
*2 yemek kaşığı mısır unu
*1 kuru soğan
*3-4 dal maydanoz
-------------------------------
-Pazılar ince ince doğranır.Tuzla ovulur.Biraz bekleyip suyunu bırakması beklenir.Suları iyice sıkılarak ayrı bir kaba alınır.
-Üzerine küçük küçük doğranmış soğan,yumurta,un ve mısır unu,kıyılmış maydanoz eklenir.İyice karıştırılır.
-Teflon bir tavaya az yağ eklenir bu karışım bastıra bastıra yayılır.Her 2 yüzü de kızartılır.

HAMİŞ:Bu yörenin yemekleri konusunda hiç iddiam yok.Hatta Karadenizli hemşehrilerimden tarifimde yanlışlıklar varsa düzeltmelerini isterim...

Elimde küçük bir kitap var.Trabzon Belediyesi'nin 65 sayılı Kültür Yayınlarından HAMSİLİ YEMEKLER kitabı.Yukarıda ki şiir işte bu kitapdan.Şairin eline diline sağlık.Hamsi o kültüre o kadar yakılmış ki bir sevgili gibi ona şiirler yazılmış.O görünmeze Karadeniz sularında;üzüntü yine şiir olmuş.Bu kitaptan bir tarif yazmak isterim.Gerçi kendim denemedim ama böyle bir kaynağı herkesle paylaşmayı bir borç bildiğimden tarifi yazıyorum...

HAMSİLİ KAYGANA
Malzemeler:
*15 adet tuzlu hamsi
*2 kaşık buğday unu
*1 kaşık mısır unu
*1 demet maydanoz
*1 çay bardağı süt
*5 yumurta
*1 su bardağı sıvıyağ,tuz
-----------------------------------
-Ayıklanan maydanoz,un ve süt ile karıştırılır.
-Hamsiler küçük parçalara ayrılır.Tuz ve yumurtalar ilave edilip,çırpılır.
-Tavada kızgın yağa incecik yayılarak kızartılır.
-Sıcak servis yapılır.
(Kaynak:Trabzon Belediyesi Kültür Yayınları:65 Hamsili Yemekler)

14 yorum:

nino dedi ki...

canim ellerine sglik eminim nefis olmustur tadida :) bu usagada ayirdin mu daaaaaa :D

Hesna dedi ki...

Elinize sağlık çok lezzetli görünüyor.

Hesna

gülriz dedi ki...

Hülyam ellerine sağlık, çok güzel görünüyor. Pastaları aşıp Karadeniz yemeklerine de el attın değil mi? Bu arada çok mutluyum, bugün bir yer gördüm yolumun üzerinde, sizin oraların meşhur peynir helvasını satıyorlardı. Arabayla geçiyordum duramadım ama en kısa zamanda uğrayacağım, umarım yakalarım o lezzeti. Kocaman sevgiler Gülrizcik'ten muhteşem kadına doğru...

Mutfakta Hoş Seda dedi ki...

Hülyacığım karedeniz insanı saydıklarına ek olarak oldukça da yardımsever Trabzon'da bilmediğimiz bir yere giderken yolda tarif alalım istedik karadeniz insanı tarifle yetinirmi bizimle birlikte gideceğimiz yere kadar gelip kendisini götürmemize bile müsade etmedi :))
Yemeklerine gelince turşu kavurması favorim ellerine sağlık canım.
sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Hülyacığım,
ellerine sağlık bu kadar değişik ve hoş tarifleri bize tanıttığınız için de teşekkürler canım. sevgiler..

daimamutfak dedi ki...

Gün yüzlü arkadaşımın bayramını kutlarım..sevgilerimi yolluyorum..neriman.

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Hulya'cigim,

Ellerine saglik, cok degisik olmus, hele ki ben hic bilmem karadeniz yemeklerini. Harika olmus. Hepinizi opuyorum, selamlar.

Tulosh dedi ki...

Hülyacığım eminim sen her yörenin mutfağını biliyorsun. Eşinin işi yüzünden birçok yöre gezdin diye hatırlıyorum. Sen başlı başına bir yemek kitabı gibisin vallahi, ellerine sağlık.

Hülya dedi ki...

NİNO'cuğum;tadı nefisti ama görüntü daha güzel olabilirdi;)

HESNA'cığım;Teşekkür ederim....

GÜLRİZ'cik;mümkünse fırınlanmış peynir helvası al.Yok bulamadın o vakit sen fırınla.Daha bir lezzetli oluyor;)

SEDA'cığım;evet yardımseverdirler.Hatırlatman için teşekkürler canım.
Turşu kavurmasını ben o kadar denedim oralarda ki gibi güzel olmadı:(Herşey yerinde leziz galiba...
Sevgiler...

SEVDA'cığım;etkinlik de o kadar güzel yemekler var ki.Hepsini çok beğendim.Kendi adıma teşekkürler...

NERİMAN'cığım;ben de geçmiş bayramını kutlarım.Daha nice nice bayramlarda buralarda olmak dileğimle...

AYBİKE'ciğim;beni de bilirkişi sanma cancağızım.Sallan yuvarlan gidiyoruz işte;)
Sevgilerimle...

TULOSH'um;hakimiyet var da yörelere pratiklik yok;))

Sevgiler-selamlar

nino dedi ki...

sagdaki foto seninmi :D
kanim kaynadi :D

Hülya dedi ki...

Sağda ki hatunu mu diyorsun?Hı hı....O benim...

YESIMLI TARIFLER dedi ki...

Hülyacım bu güzel tarif için katılımın için çok teşekkür ediyorum
ellerine sağlık
kocaman sevgilerrr

zerrin - misss dedi ki...

Hımmm kaygana hem de hamsili :))

Ellerine sağlık Hülyam.. Bu etkinlikte bol bol hamsi göreceğiz .. Ve benim canım hamsi çekecek. Balıkçının kapısına dayanacağım Hamsi ne zaman gelecek diye. Buraya geldiğimden beri yılda 2 kez hamsi yüzü görüyoruz. İstanbula gitmeyi iple çekiyorum hamsi yemeye... :)

Hülya dedi ki...

YEŞİM'ciğim;etkinlik konusu seçimin için asıl ben sana teşekkür ederim;)

ZERRİN'ciğim;hamsiyi ben de severim ama biri bana pişirirse.Yani kokusunu,bulaşığını ben görmeyeyim yeter...
Trabzon'dayken dikkatimi çekmişti.Hamsi temizlenirken içinden bazılarını küçük çelimsiz diye atıveriyorlar.Onlar Marmara hamsisiymiş de ondan.Yani anlayacağın hayatta bir kez olsun hamsiyi Karadenizde yemek gerek...