16.04.2008

GANAJ PASTA....

Bu pastamı ve resmini çekdiğimi sandığım diğer pastamı annemin misafirlerine yapmıştım neredeyse 2 hafta olacak.12 kişilik ve 8 kişilik 2 pasta yaptım o gün için.Hatta o gün için şu pastayı ve şu hindistancevizli kurabiyelerden de yapmıştım,dolayısıyla izin günüm mutfak ve salon arası bir koşuşturma ile geçiverdi.
Pandispanya genelde kullandığım,yapması epey pratik olan kakaolu şu tarif.Hani şu 3 yumurta-10 kaşık un-10 kaşık şeker diye başladığım tarifden.Bu tarif kolay çünkü aklar sarılar ayrı çırpılmıyor,ne bileyim olmama riski çok az vs.vs....
Ara kreması da yine klasikleşen şu tarifim.Bu tarifi,vanilya konsantremi talihsiz bir kaza ile kırdığımdan beri portakallı yapar oldum;)Hiç de pişman değilim.Kakaolu pandispanya,portakallı muhallebi ve ganaj kaplama 3'lüsü çok çok yakışıyor.Tavsiye ederim....Ganaj ölçümü yaptığım haliyle vermek istiyorum.Yalnız bu ölçü üstte gördüğünüz süsleme için diğer pastaya yetmedi.Her iki pastayı ganajla kapladım kaplamasına ama üzerine sıkılan ganaj da hatırı sayılır bir miktardı.Zar zor yetirebildim.Diğer pastayı da ganaj kapladıktan sonra rendelenmiş beyaz konfiseri çikolata ile kapladım...
GANAJ
Malzemeleri:
*500gr.kıyılmış çikolata(bitter kullandım)
*400ml.süt kreması(2 küçük paket)
----------------------------------------
-Krema kalın tabanlı bir tencereye alınır ısıtılır.
-Ocağın altı kapatılıp çikolatalar eklenir.Tahta bir kaşık yardımıyla çikolatalar tamamen eriyip pürüzsüz bir kıvam alana dek karıştırılır.
-Mikserle 4-5 dk.kıvam alıp koyulaşana dek çırpılır.(Bu arada dikkat edilmesi gereken çok fazla çırpılırsa ganajınız çok katılaşacaktır)Bu arada çikolatanın rengi değişip daha açık bir kahve oluyor.
Pastaları kremalayıp,katlandırınca önce pastanın yanları kremalanır.Hatta pastanın yüksekliğini biraz geçecek şekilde tüm yanlar bir spatula yardımıyla çepeçevre kaplanmalı.Yanlardan biraz yükseklik olmuştu.O yükseklik pastanın üzeri kaplanırken size üstte kullandığınız kremanın kalınlığı hakkında fikir veriyor.
Bu tarz bir süslemede ağız kısmı epey büyükçe bir krema sıkma ucu,sıkma torbasına takılır.(Ben yıkanabilen sıkma torbalarından kullanıyorum)Torbanın içi ganajla doldurulup,pastanın dış kısmından başlayıp,döne döne ortaya kadar,her bir sıranın bitişi altta kalacak şekilde krema sıkma gerçekleştirilir.Bu şekilde pastanın üzeri tamamen kapatılır.
Ganaj çabuk donan bir krema ama çalışması kolay.Sıktığınız yerde akma riski yok.Üstüne çok rahat şablon çalışması da yapılabilir.Ben kakao elemeyi tercih ettim;) Yan duvarları da hindistan cevizi ile kapladım...

10 yorum:

Cafe Gusto dedi ki...

Hülyacığım pastanın tarifini bekliyoruz.Ellerine sağlık..sevgiler..

Aybike Ceylan dedi ki...

Canim Hulya'cigim,
Ellerine saglik, diger pastalarin icin de. Hepsi harika.

Bu ganaj kolay gibi gorunuyor, sut kremasi dedigin hani su kucuk kutularda vardi yemeklere de konanlar ondan mi acaba?. Oyleyse ben de burada ona gore kullanayim. Sevgilerimi gonderiyor, opuyorum.

Adsız dedi ki...

harika bir pasta ellerinize saglik

Adsız dedi ki...

Hülya hanım 28 cmlik pandispanya tarifinizi kendimce 25 cm uyarlayarak yaptım çok güzel kabardı sonra ortası biraz çöktü. streçe sarıp dolaba koydum sabah baktığımda hemen hemen eşitlenmiş. henüz kesmedim umarım içide güzel olmuştur. yanlız 1 saat 10 dk pişirdim. ortası çok geç pişti yinede kenarları sertleşmedi.yapmadan önce tariflerinizi defalarca okudum. tariflerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
hülya

Hülya dedi ki...

CAFE CUSTO'cuğum;tarifi geçtim canım;)Sevgiler...

AYBİKE'ciğim;teşekkür ederim canım.

Süt kreması dediğim evet senin o bahsettiğin yemeklerde de kullanılan sıvı krema.Şimdiden afiyet olsun sana;)ve evdekilere...

KELEBEKLİ SANİYELER;teşekkürler...

HÜLYA HN;eğer pişen pandispanyanızı fırından çıkarınca ızgara teli üzerine ters kapatıp soğutmadıysanız çökme olmuş olabilir.Ya da uzun süre piştiği için kontrol etmek isterken fırını açıp kapamak veya pişmeden birkaç kez kürdan batırmak da hamurun dokusunu bozmuş olabilir.
Büyük pandispanyaların pişme süresi uzayabiliyor.
Yine de denemenize ve hasarsız halletmiş olmanıza sevindim;)
Sevgilerimle...

lezzetlilerim dedi ki...

Ellerine sağlık Hülyacım nefis görünüyor. SEVGİLER

ufukmutfakta dedi ki...

Hülya, birine yapacağım zaman şeker hamurlu pasta yapmayı, süslmeyi çok seviyorum. Ama bana biri yapacak olsa kesinlikle bu şekilde ganajla kaplı veya başka kremalı bir pastayı tercih ederim. Bana sanki gerçek pasta buymuş gibi geliyor. Oysa ki diğerlerine ne çok emek veriyoruz değilmi?
Neyse bu lezzetli pastayı yiyenlere afiyet olsun, seninde ellerine sağlık, sevgilerimle...

Hülya dedi ki...

LEZZETLİLER'im;canım teşekkürler...

UFUK'cuğum;çok haklısın.Onca emeğe rağmen yine de aklımız fikrimiz yumuş yumuş pastalarda di mi?Sevgilerimle...

Bu arada sanaa çokçok geçmiş olsun.İyileştin sanırım:)

meleginmarifetleri dedi ki...

Hülyacım her zamanki gibi mütiş pastalar hazırlamışsın ellerine sağlık.
Tadınıda merak etmedim değil keşke kısmet olsada senin pastalardan yemek nasip olsa:) Sevgiler.
İyi haftasonları bayyy

şengül dedi ki...

hülya gerçekten çok güzel görüntü olrak enfes gözüküyor ellerine sağlık eminim annenin misafirleri çok beğenmiştir canım