2.12.2006

ANAOKUL BESLENMEMİZ...

Beslenme sırası bu sefer bizdeydi.Gerçi sınıf mevcudu 13 olduğundan ayda iki kere beslenme bize geliyor;)Bu sefer ki beslenmemiz de kurabiye+poğaça+ıhlamur üçlüsü yazılmıştı bize...Ben de bu hakkımı minik suratlı kurabiyeler ve annemin soğuk poğaçası olarak kullanmaya karar verdim.Minik suratlarım,hamuru haricinde; son anda ki aksilikler de işin içine girince inanılmaz amatörce de olsa çocuklar onlara bayılmış...Aslında niyetim mayalı poğaça yapmaktı ama son anda işe gidiş saatlerim değişince annem olaya müdahale etti.İyi ki de böyle olmuş...Bu kurabiyelerimin tarifini her zaman yaptığımdan başka bir tarifle denedim.Sürekli yaptığım ve çok memnun kaldığım tatlı kurabiyeler diye defterime geçirdiğim kurabiyelerim için...
Gerekli Malzemeler(2 tepsilik):
*1 su bardağı sıvıyağ
*1 pk.oda sıcaklığında margarin
*2 yumurta
*8 yemek kaşığı pudra şekeri
*1 pk.kabartma tozu
*Yeterince un
ROYAL ICİNG için:Pudra şekeri,yumurta akı,limon suyu,mavi,sarı toz gıda boyası;toz kakaolu nesquik;dudaklar için kırmızı boyam kalmadığı için ayva reçeli suyu
--------------------
-Margarin ve pudra şekerini birbiriyle iyice karıştırıyoruz.(Mikserle değil elimle karştırıyorum)
-Daha sonra yumurtaları ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.
-Sıvıyağ da katıp homojen bir karışım elde edince yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ilave ediyoruz.(Burada gözkararı devreye giriyor.İlk fırsatta un miktarını ölçüp tarife ekleyeceğim)
-Elden kopacak kadar kıvamlı bir hamur olunca yoğurmayı bırakıyoruz.Kalıp olarak,minik suratlar için su bardağını,diğerleri için de kelebekli kalıplarımı kullandım.
-175 derece de önceden ısıtılmış fırında 20-25 dk.üzerleri kızarmadan beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz.
-Royal Icing hazırlayıp;istediğimiz renkleri ayrı ayrı kaplarda elde edip ince uçlu bir sıkma torbasına(Ben yağlı kağıttan minik külahlar yaparak çalıştım) alarak gönlümüzce süslemeler yapabiliyoruz.(Royal Icing beyaz oluyor önce ondan biraz çalıştım.Birazını ayırıp Kakaolu toz nesquik katarak da kahverengileri yaptım. Daha sonra kalan ıcingin yarısına sarı toz gıda boyasını,yarısına mavi olanı katarak renkleri oluşturdum.En son kalan renkleri de birbirine katarak yeşili elde ettim.
-Üzerinin süslemesi için Emel Başdoğan'ınRoyal Icing tarifini uyguladım ama nedense başarılı olamadım.Bu yüzden tarifi vermek istemiyorum.Yalnız Pastacı'nın verdiği tarifi denemek istiyorum.Dolayısıyla size de o tarifi gözüm kapalı tavsiye edebilirim...

HAMİŞ:Bu tarifi taa 9 yıl önce Trabzon'da oturduğumuzda eşimin akrabası,benim de çok sevdiğim Tülay Abla'mdan almışım.Defterim öyle diyor;))

ANNEMİN SOĞUK POĞAÇASI
Malzemeleri:
*1,5 çay bardağı yoğurt
*1 yumurta
*1 çay bardağı sıvıyağ
*1 pk.oda sıcaklığında margarin
*1 tatlı kaşığı toz şeker
*1 çay kaşığı tepeleme tuz
*1 pk.kabartma tozu
*Yeterince un
İÇİ İÇİN:
*1 su bardağı kadar lor peyniri
*Yarım demet maydanoz
ÜZERİ İÇİN:*1 yumurta sarısı,susam
---------
-Margarin ve yumurtayı karıştırıyoruz.
-Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri de ekleyip homojen bir karışım elde ediyoruz.-Un ve k.tozunu ekleyerek yumuşak bir hamur yapıyoruz.
-Hamuru 1 saat kadar buzdolabının alt rafında dinlendiriyoruz.
-Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopararak hemen hemen avucumuzun içi kadar yuvarlaklar oluşturup;içine lor ve maydanoz karışımından bir tatlı kaşığı kadar koyup yuvarlağı klasik poğaça şekli olacak gibi kapatıyoruz.
-Yağlanmış tepsiye dizdiğimiz poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz.
-200 derece de önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.

4 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Hülya
çocuklar bayılıyor renkli, şekilli kurabiyelere:) biz büyükler ise renkleri ne ilginç bunların deyip uzak duruyoruz:) banada bir gün nasip olacakmı acaba çocuğuma beslenme günü için birşeyler hazırlamak:)

Hülya dedi ki...

PINAR'IN KLUBESİ;çocukların dünyası bizden çok çok ayrı.Benim oğlanlar bu suratlı kurabiyelere bayılıyor.Aslında böyle renkli değil de sadece kakao ile renklendirip zenciler yapıyordum ama bu sefer böyle denemek istedim.
İnşallah herşey gönlüne göre olur;))

Adsız dedi ki...

Hülya Gül böreklerini pişiren fırının ısısını biraz düşürsek mi? Hayrettin

Hülya dedi ki...

Sevgili DEMİLO11,gül börekleri ben pişirmedim:)Misafirliğe gittiğimiz arkadaşımın ikramıydı.O özellikle kızartıyor böreklerinin üzerini.Hani ben pişirsem dükkan senin,ısıyı düşürürdüm;)))