5.12.2006

AYŞEN PASTA:)

Nereden başlayıp nasıl anlatsam hiç bilemiyorum.Bir kere bu pastanın ardında ne maceralar gizli anlatmakla anlaşılacak türden değil bir kere:(Yaşamak,yürek oynamalarını bilakis yaşamak gerek:)
Elimde pastayı kaplamaya asla yetmez diye düşündüğüm şeker hamurum vardı.Ve ben minik kızıma hediye paketi şeklinde bir pasta denemek istiyordum.Hemen kendim bir şeker hamuru yoğurdum.Yoğurmak ne kelime resmen boğuştum.Toparlanmak bilmedi.Toparladım sandığımda ise kıyır kıyır oluveriyordu hemen. Orjinal hamuruma azıcık azıcık kendi yaptığım hamurdan ekleyerek şeker hamurunu çoğalttım.İstediğim renklerde hamuru oluşturdum.Ama mümkün değil hamur açılmıyor.Allahtan beyaz hamurun %60-70'i orjinal hamurdandı da pastayı kaplayacak kadar açabildim;)Renkli kıyır kıyır hamurlarımı da minik puantiyeler olarak çalıştım mecburiyetten.Son anda elde ki malzemeler neye müsaade ettiyse o şekilde oluştu bu pasta.Küçük kızıma işe giderken pastasını bıraktığımda ise arkamdan sesini duyabiliyordum:-Babaaaneee!Teyzem benim pastamı getirdiiii.Gel baaaaak.Noktacıklıııı noktacıklıııı;)

Gerekli Malzemeler:
Pandispanya için

*3 yumurta
*10 çorba kaşığı tozşeker
*10 çorba kaşığı un
*1 pk.vanilya
*1 pk.kabartma tozu
*1 pk.kakao(25gr)
Ara kreması için:
*300 gr.bitter kuvertur
*200 gr.krema(1 küçük kutu)
Üst kaplama için:Şeker hamuru,değişik renklerde toz gıda boyaları
---------------------
-Yumurta,şeker,vanilyayı çırpıyoruz.
-Un,k.tozu ve kakaoyu birlikte eleyip,yumurtalı karışıma ekleyip,homojen bir karışım elde ediyoruz.
-24 cm lik bir kalıbı sıvıyağla yağlayıp,un serpiyoruz ve fazla unlarını silkeliyoruz.Hamurumuzu kalıba döküyoruz.
-180 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dk.pişirip,kürdan testinden sonra çıkarıyoruz.
-Izgara üzerinde soğutup,strech folyoya sarıp soğuk fırının içinde bekletiyoruz.(Pandispanyayı 1 gün önceden pişirmiştim)
-Kreması için kremayı tencerede tahta bir kaşıkla kaynayana kadar tutup,içine kıyılmış çikolataları ekliyoruz.İyice karıştırıp pürüzsüz bir karışım elde ediyoruz.
-Oda sıcaklığına gelene kadar arada bir karıştırarak kontrol ediyoruz.
-Daha sonra buzdolabının alt raflarında akışkan kıvamını çok kaybettirmeden biraz koyulaşmasını sağlıyoruz.(Sıvı bir ganaj,kek tarafından emiliyor.Bu yüzden biraz katılaşması gerekiyor ki katların arasında bir dolgu gibi kalabilsin)
Pastanın oluşturulması:
-Pandispanyayı ortadan ikiye kesip arasına çikolatalı ganajımızın bir miktarını ayırıp sürüyoruz.Üst katını da kapatıp;ganajımızdan çok ince pastanın üstüne ve yanlarına sürüyoruz.
-Şeker hamurunu biraz nişasta serptiğimiz düz bir zeminde pastamızı kaplayacak kadar açıp pastanın üzerine giydiriyoruz.
-Hamurun fazlalıklarını kesiyoruz.Dilediğimiz reklerle renklendirip elimizdeki kalıpları da kullanarak değişik şekiller hazırlıyoruz.(Ben çocukların oyun hamuru kalıplarını kullandım)
-Tüm şekilli hamurları,pastanın üzerine bir fırça yardımıyla azıcık su sürerek yapıştırıyoruz.
-Renkli hamurlardan kalanları buzdolabında biraz bekleterek;bir rende yardımıyla rendeliyoruz.Pastanın yanlarına hafif hafif su sürerek rendelenmiş hamurları yapıştırıyoruz...

6 yorum:

Ferhanca dedi ki...

hülya pasta çok güzel görünüyor ..doğum günümü var..
Oglanlar çok tatlı maşallah...kaptanlık zor iştir tebrik ederiz..
hulya kuymakla ,çökeleği gel bir kez daha oku kuymakta yumurta yok ...bide yaparsında ..sevgiler..ferhan

KIKI'S DESIGN dedi ki...

Çok güzel görünüyor:)Ellerine sağlık!
Dükanının anahtarlarını bulman dileğiyle...

Hülya dedi ki...

Sevgili FERHANCA;uyarın için teşekkürler.Bir daha çok geç saatlerde blog blog dolaşmayacağım.Yanlış okumuşum:))Doğum günü yeğenimindi geçeli de epey oldu.Oğlanlar adına seni öpüyorum...
Sevgili KİKİ'S DESIGN;teşekkür ederim.Her ne kadar amatörce de olsa pastamı beğenmene çok sevindim.Dileğime verdiğin desteğe.Şükrannn:)

Yelda Özyurt dedi ki...

Merhaba caniiim,
geldim bak;) Pastayi cok iyi kurtarmissin arkadasim, gayet guzel gozukuyor, yegenin de begendigine gore bosver hediye kutusunu..
Oglun futbol oynuyor demek, ne guzel, biz de spor adina boks(!) disinda henuz hic hareket yok:(
Bu arada gecen hafta cocugu servise bindirmeye hazirlanirken beslenme gununun bizde oldugunu ogrendim, oyle panikledim ki bilemezsin, dondurucudakilerle 3 cesiti 1 saatte nasil hazirlayip okula yetistirdigimi bilemedim.. Dondurucuda her zaman birseyler bulundurmak gerek, ne guzel imdada yetisti...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Hülya
pasta için mücadelen çok iyi ama sonunda iyi iş çıkarmışsın, ben hiç yapabilirmiyim bilmiyorum. Büyük konuşmayayım ama şeker hamuru ile uğraşacağım hiç aklıma gelmiyor. Ama çocuklarda bayılıyor bu renkli renkli pastalara:)
bir çocuğu sevindirmek çok güzel bir duygu, sende bunu doyasıya yaşamışsın
sevgiler

Hülya dedi ki...

YELDA,süppersiiin...Beslenmeni yetiştireyim derken oturup ağlamadın mı?
PINAR,beni o gece görmeliydin.Sabaha karşı yattığımda artık gözlerim bana ait değildi;)Ama sabah çitlembiğimin sesini bir duysaydın...Herşeye değdi inan:)