9.12.2006

CUMARTESİ MENÜSÜ

PIRASALI BÖREK
Malzemeler:
*4 adet yufka
İç malzeme için:
*2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
*1 kg.pırasa
*1/2 kg.lor peyniri
*Tuz,karabiber,kuru nane
Üzeri için:
*1 su bardağı yoğurt
*1 yumurta sarısı
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*Susam
---------------------
-Böreğin iç malzemesi için;pırasalar halka halka ama küçük doğranır.Tencereye aldığımız sıvı yağ ile kısık ateşte10-15 dk. kavrulur.Ocağın altı kapatılır.Tuz,karabiber,nane ve lor peyniri eklenip,karıştırılır.
-Yufkalar ortadan 2'ye kesilir be her bir yarım dairenin uzun ve düz kenarına 2-3 yemek kaşığı iç malzemesinden konulur,hamura katlayarak kalın olmayan bir rulo şekli verilir.
-Yağlanmış orta büyüklükte ki bir tepsiye ilk rulo;ortada bir gül şekli oluşturak gibi kendi etrafında döndürülerek konur.Diğer yufkalara da iç malzemesi konarak,rulolar oluşturulur ve tepside ki gülün bitişinden devam edilerek tüm rulolar kendi etrafında döndürülerek tepsiye dizilir.
-Yoğurt,yumurta ve sıvıyağ çırpılır.Böreğin üzerine güzelce sürülür.
-En son susam serpilip,200 derece de üzeri kızarana dek pişirilir.
TATLI KURABİYE(Minik Suratlı Kurabiye)'lerimin tarifini Beslenmemizde vermiştim.Sadece orjinal şeklini göstermek için bu haftasonu misafirlerimize yaptığımda fotoğraflamak istedim.
Nasıl mı yaptım bu şekilleri?Hamurdan cevizden küçük parçalar kopardım,elimde yuvarlayıp parmak şeklinde biraz uzattım hamuru.Uçlarından hiç bastırmadan tepsiye dizdim ve üzerlerine çatalın tersiyle hafifce bastırarak biraz yaydırarak çatalın izlerinin çıkmasını sağladım.İşte bu kadar.Belki karmaşık gelebilir,güç anlatmış olabilirim ama yapımı çooook basit ve pratik...Denemenizi tavsiye ederim;)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

işte burdayımmmmmmmmm
nekadar mutluyum bilemessin yaşasın orda öyle terkedilmişler bibi yazmak bana biraz depresif gelmeye başlamıştı
harikasın çözdünya bu işi korkulur senden tam dedimki benden sıkıldı vallahi bir okudum yersiz kuruntumu hemen beynimden sildim
ah gelelimm vahim geceye resmen izlemekten vazgeçecektim böyle duygu yoğunluğunu kaldıramam diye çok üzücü şeyler anında morelimi etkiliyor sanki bizim evde olmuş bütün bunlar öylece çakılı kaldık izledik ömerle insanların bunları yaşamaları gerçekten korkunç ben aslında sılayı anadolu hayatlarının belgeseli gibi izliyorum aslında bu kültüre aid olamamanın verdiği uçurumlar bunlar benim için babasına bakarken kaç baba bunu duyunca ne hisseti diye düşündüm

ve tabi keşke borana kendi söyleseydi o yılanlar öyle dolanmasaydı çevresine
gidiyorum ama
seni seviyorum deseydi keşke
sonuç itibarıyle olanlar oldu
ömer'e göre töreye karşı açılan bir savaş bu dizi. yani sonunda töre kaybeden olacak, onlar başkaldıracaklar, kazanacaklar.
ama hala bu sebeple ölen insanlar olacak, uykum iyice kaçacak tekrar
selamlar burda yazabildiğim için çok seviniyorum ...daha konuşuruz bunu ...aynur biçer

Hülya dedi ki...

Sevgili AYNUR;süpersin ya ne diyeyim.)Ne haddime sıkılmak falan...Asla böyle düşünmeni istemem...Seni nerede bulabileceğimi bildiğimden KIRINTI'ya not bıraktım.Çoooook eski,vefalı bir dosta kavuşmuş gibi hissettirdin bana.Ağlarım bak;)
SILA'ya gelince ben de öldüm öldüm dirildim.Cuma gelmez gibime geliyor bu sefer.Hafta perşembeden,cumartesiye atlar diye ödüm kopuyor;)
Boran'la ilk konuşmalarını nasıl merak ediyorum bir bilsen.Üstelik Sıla''Neyaptım ben''demişken,Emre'ye de evli olduğunu tokat gibi bir cevapla hatırlatmışken.Bir yandan Boran'a yapılmamalıydı diyorum.Bir yandan son anda cayacakken kararından o adamın dava açması sebep oldu diye üzülüyorum.Yaa anla işte çok karışığım.İnanılmaz güzel verdiler yaşanan duyguları.Aynen senin düşündüğün gibi düşündüm ben de.Bize birşey oldu sandım eşimle.İçim acıdı.
Şimdiyse tüm hayalgücüme rağmen neler olacak kestiremiyorum.Boran'ın annesinin,Beder'le Cemil'e yaptığı konuşma nasıldı?3'ü de çok güzel oynuyor.Hemen annemle babam geldi gözümün önüne...Çok üzüldüm...Çook...

Hülya dedi ki...

Sevgili AYNUR,içime dert oldu yersiz kuruntun.ASLI KUŞUUUM,postumun yorumlarına bir baksana.Sana ne cevap yazmışım önceden...Bir daha kurma lütfen.(Sana diyene bak.Ben de yaparım böyle arada sırada...Kızarım da sonra kendime.)