13.12.2006

GEÇEN SENENİN KÜTÜK PASTASI...

Bu blog işlerine hiç el atmayı düşünmezken yaptığım lezzeti ve görüntüsü süper;resmi inanılmaz kötü bu pastamı(her ne kadar berbat fotoğraflasam da)çok seviyorum.Hani başka bir resmi olsa dükkan sizin ama;))acemilik işte bir tane çekmiş,bırakmışım.Tarifi mi?Bir ara veririm...
Çünkü hemen işe gitmemm lazım;)))Oyalanmadan...Nihayet tarifini veriyorum:)
Pandispanya Malzemeleri:
*6 yumurta
*4 çorba kaşığı tereyağ(margarin kullandım)
*100 gr un(1.5-2 su bardağı kullanmışım)
*3 tatlı kaşığı kakao
*80 ml.su
*1Ppk.vanilya
Dolgu Kreması:
*6 çorba kaşığı şeker
*6 çorba kaşığı un
*1 pk.vanilya
*500 ml.süt
*Damla Çikolata
*1/2 bardak soğuk süt(Ruloyu ıslatmek için)
Üst Süsleme için:
*1pk.hazır pasta kreması(Dr.Oetker kakaolu)
*100 gr.margarin
Diğer süslemeler için isteğe bağlı:
*Pudra şekeri
*Çikolata rendesi
*Şamfıstığı
*Süsleme hamuru; varsa şeker hamuru(Süsleme hamuru tarifini aşağıda ayrıntılı anlatacağım)
*Mereng hamurundan mantarlar(Tarifini daha başarılı bir sonuç:( aldığımda veririm artık)
----------------------
-Pandispanya için,tereyağ benmari usulü eritip;vanilyayı ekliyoruz.
-Cezveye 2-3 yemek kaşığı su koyup,kakao ilave edip kısık ateşte koyulaşana dek karıştırıyoruz.
-Şekerle yumurtayı iyice çırpıp kabarmaya başlayınca,sıcak su dolu kabın içine yumurtalı karışımın olduğu kabı oturtup;yumurtalı karışımın rengi açılana kadar çırpıyoruz.Kakaolu karışımı da bu karışıma katıyoruz.
-Erimiş tereyağı veya margarini köpürtene kadar çırpıp,karışıma ekliyoruz.Çırpmaya devam edelim ki iyice kabarsın.En son ununu tahta bir kaşık yardımıyla ekliyoruz.
-Büyük,dikdörtgen bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip,hamuru döküyoruz ve 200 derece ısıtılmış fırına koyup,dereceyi 180'e getiriyoruz.Hamuru 13-15 dk pişiriyoruz.
-Pişen pandispanyamızı fırından çıkarıp,hemen rulo yapıyoruz.Biraz soğuyunca ruloyu açıp yarım su bardağı soğuk sütle hamurun her yanını ıslatıyoruz.
Şimdi sıra geldi dolgu kremamıza...
-Tüm dolgu malzemelerini soğukken karıştırıp,kısık ateşte pişiriyoruz.(Çabuk koyulaşıyor)
-Ilınınca damla çikolatalarını ekliyoruz.
Üst kreması içinse;
-Paketin üzerinde ki tarifi uyguluyoruz.
Pastanın oluşturulması:
-Ruloyu açıp dolgu kreması sürülür.
-Rulonun bir ucundan 2 parmak kadar,diğer ucundan 10 cm.kadar dilimler kesilir.(Dilimler,kütüğümüzün dalları olacak)
-Pastanız uygun bir servis tabağına alınır.
-Ruloya ve kesilen dilimlerin üzerine kaplama kreması sürülür.2 parmak kalınlığında ki dilim pastamızın üzerinde uygun bir yere,rulo katları üzerine gelecek şekilde konur.10 cm'lik dilim ise pastamızın yan tarafına eklenir.
-Bir çatal yardımıyla boyuna gelişigüzel çizgiler atılır ki ağaca kabuk efekti verilebilsin.
Ben süsleme de;
*2 yemek kaşığı su
*1 yemek kaşığı nişasta
*1 yemek kaşığı pudra şekeri
*Fındık kadar tereyağı veya margarin
*Kürdan ucuyla istenilen renkte gıda boyaları ile yemek bloglarında oldukça sık gezen bir tarifi uyguladım.O zamanlar şeker hamurum olmadığı için kıvamı ile tıpkı bir oyun hamuru yumuşaklığında olan bu süsleme hamuru bana inanılmaz bir kolaylık sağlamıştı.Ama tadı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim:(
-Cezveye soğuk su koyup,malzemeler eklenir ve kısık ateşte,koyulaşana dek pişirilir.(Çok çabuk koyulaşıyor,dolayısıyla hamur güzel pişemiyor.)
-Ocaktan alınıp,biraz daha nişasta ilavesiyle pürüzsüz elastik bir hamur elde edilir.
-Kırmızı ve yeşil hamurlar yılbaşı konseptine çok uygundu ve kurabiye kalıplarımla,kompozisyon uygulayamadan gönlümce süsledim.(Ağacın üzerinde gül bile var;)
HAMİŞ:Bir kere kütük pasta yeni yıla inanılmaz yakışan bir pasta;)Süslemesi çoook zevkli ve sizin hayal gücünüzle sınırlı.
-Üzerine yer yer çekilmiş şamfıstığı dökülebilir.Bu da yosun tutmuş bir ağaç görüntüsü verir.
-Pudra şekeri elenir,kar efekti verilebilir.
-Çikolata rendelenip,kırık kabuklar yapılabilir.Seçim size kalmış;))))

10 yorum:

SEDA dedi ki...

resim biraz bulanık olsa da pastanın güzelliğini örtememiş yine de.ellerine sağlık

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Selamlar şekerim,
Bende Seda'ya katılıyorum düşüncelerinde.)) Pastan ne kadar silik çıkmışsa da o güzellikleri biz görebiliyoruz ve seni kutluyoruz canım.Böyle güzel bir pastayı bizlerle paylaştığın içinde teşekkürler..Sevgin bol olsun.

damak tadı
Gül

Adsız dedi ki...

merhaba hülya gecenin bu kör sati kurabiye yaptım şekilleride geçengün senin yaptıklarından ama tabi benim acemice yaptığım öyle açıkki senin surtların kadar şirin değiller
tarifi pastecının yılbaşı kurabiyelerinden suratlar senden esinnenerek yapıldı kafamı dağıyıyorum işte bu gece ömer nöbette kuzey uyuyor bende son çek edeyim dedim sanal mahalleyi sen de uyuyorsundur şimdi saat 02-00 tatlı ruyalar gör işallah sevgiler
aynur

Hülya dedi ki...

Sevgili SEDA;evet çok üzgünüm ama oldukça bulanık bir resim.Aslında şu an ki birçok resmi de aynı makinayla çekiyorum ama be bu fotoğraf işinden anlamıyorum.Kendime bunu itiraf ediyorum:(Ama çok özenerek yapmıştım ve hakikaten başarılı olunmuş bir pastaydı o.)
Sevgili DAMAK TADI'm;derler ya nasıl bakarsanız öyle görürmüşsünüz.O sizin pastama güzel bir yürekle bakıyor olmanızdan başka birşey değil inan.Yani güzel olmuştu ama...
Ama:(((
Sevgili AYNUR'cuğum;ben senden acemiyim ona bakarsan.Galiba iyi fotoğraflamak marifet.Sanırım o minik suratlarımı iyi fotoğraflamışım;)Aslında uyumuyordum.Oğlumun beslenme sırası geldi yine.O saatte böreklerimi sarıyordum.Galibe 02 45 di yattığımda;(

Adsız dedi ki...

hadi yaaaa ikimizinde gecenin bir sati marifetimiz tutmuş seninki zorunluluktan tabii benimki sıkıntıdan ömer nöbetteyydi akşam bende yılbaşı süsleri filan hazırladım çok uzun sürecek diye yenilemedim bugüne bıraktım ömer gelince o hızlıca yüklüyor bende sonra yazılarımı yazıyorum akşama yani oda kuzey uyuduktan sayfayı yenilicem gitmeden sonra yarın yolcuyum haftaya görüşürüz sılayı benim içinde izle bay

Hülya dedi ki...

Sevgili AYNUR;gidiyorsun ya içim bir tuhaf oldu inan:(Acayip ezildim.Sanki ne oluyorsa bana;)
Sıla'yı içime sindire sindire izleyeceğim.Emanet ettin ya bana sırf o yüzden...

Adsız dedi ki...

ne iyisin teşekkür ederim her kelimen için binlerce teşekkür hayırlısı bakalım ne olacak bu arada kurabiyelerim tahmininden de vasat diğimi ama napalım olanla ölene çare yok tadı güzel en azından süsleri beyenmene sevindim bende kendimi bunlarla oyalıyorum hamur işlerine benzemiyor garantili sonunda ne olacağını biliyorsun bu kurabiye kek böreyin sağı solu belli olmuyor şak diye rezil oluyorsun bazen şaheser yaratayım derken benim için geçerli tabi bu .sevgiler gelir gelmez sana yazıcam sılayı iyice demle senin yorumunla dahada güzelleşecek eminim iyide oldu bu yolculuk bir bakıma içim dayanmıyor onların per perişan hallerini izlemeye
sadece kuzuşumu nasıl özlicem ben onun derdindeyim

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ben burda bir pastacılık eseri görüyorum. Hiç çaktırmıyoruz ama serde pastacılık ruhu ve yeteneği var. Şeker Hamuru ile pastadan sonra bu kütük pasta da onu gösteriyor.
ellerine sağlık

Pınarın Kulubesi dedi ki...

bu arada az önceki yorum bana aitti
maalesef bir sorun var
blogger acount umla kiremiyorum.
gmail acount ile girebiliyorum.
pınar ın klubesi

Hülya dedi ki...

Sevgili AYNUR;kuzuşuna ben de hiç kıyamıyorum.Hani emiyor olmasa bir nebze.Huysuzlanınca babası bakabilecek mi?
Sevgili PINAR;inşallah ben de varsandığım o ruh vardır da;benimle dalga geçmiyordur;)Kendimi çok fena kaptırdım bu işe.Ölmez de sağ kalırsak ocak 11 İstanbul'dayım;)